Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salina Praid a înregistrat un profit de 10,6 milioane de lei în primele zece luni ale lui 2018 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Economic » Salina Praid a înregistrat un profit de 10,6 milioane de lei în primele zece luni ale lui 2018
Salina Praid a înregistrat un profit de 10,6 milioane de lei în primele zece luni ale lui 2018

Salina Praid a înregistrat un profit de 10,6 milioane de lei în primele zece luni ale lui 2018

Salina Praid va totaliza, în acest an, venituri estimate la peste 35 de milioane de lei, „profitabilitatea” înregistrată în primele zece luni fiind în creştere cu aproximativ 30 la sută faţă de anul trecut

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat că profitul societăţii în primele 10 luni este de 10,6 milioane de lei, faţă de 9,3 milioane de lei în 2017, în aceeaşi perioadă, în creştere cu aproximativ 14 la sută faţă de anul anterior.

„Totalul veniturilor realizate până la sfârşitul lunii octombrie anul curent este de 33,5 milioane de lei, în creştere cu 2,5 milioane de lei faţă de 2017, când veniturile realizate au fost de aproximativ 31 de milioane de lei”, a precizat Seprődi Zoltán.

Turismul rămâne principala sursă de venit a Salinei Praid, în ciuda verii capricioase, în special a lunii iulie, când s-a înregistrat o scădere apreciabilă a numărului de turişti, mulţi anulându-şi vacanţele în staţiune. Situaţia contabilă definitivată pentru primele 10 luni ale anului arată încasări de 17,4 milioane de lei numai din activităţile de turism ale societăţii.

„În primele zece luni am avut venituri din turism în sumă de 17,4 milioane de lei, faţă de 16,4 milioane de lei în 2017”, a menţionat directorul Salinei Praid.

Dacă anul trecut au vizitat Salina Praid 605.000 persoane, în primele zece luni ale anului 2018, numărul turiştilor care au optat pentru  baza de agrement în subteran este de 632.000.

„Avem cu 27.000 de vizitatori mai mulţi în primele 10 luni, decât numărul celor care au intrat în salină în anul 2017. Profitul în turism a fost până acum de 6,6 milioane de lei, comparativ cu 4,3 milioane de lei în 2017”, a adăugat Seprődi Zoltán.

Potrivit acestuia, cine vine în Transilvania, „automat caută şi Praidul”, în special oameni care vin la tratament.

„Chiar dacă baza noastră este una turistică, întâlnesc des situaţii în care medicii recomandă tratament în Salina Praid, multe persoane fiind dirijate către noi, chiar dacă au mai făcut tratament în celelalte saline. Baza de agrement din salină se află la o adâncime foarte mică, la 120 de metri, ori asta înseamnă presiune mai mică şi o ventilaţie foarte bună asigurată de colegii noştri de la exploatare”, a explicat Seprődi Zoltán.

Majoritatea turiştilor care vizitează Salina Praid (70%) sunt din România, 10-15% din Ungaria şi în jur de 10% din Republica Moldova. Din ce în ce mai interesaţi de acest obiectiv turistic sunt vizitatorii din ţări mai îndepărtate, precum Israel, Finlanda, China, Japonia şi Coreea de Sud.

Pentru Ştrandul cu apă sărată din Praid, cel mai mare de acest gen din România, luna iulie a fost „dezastruoasă”, ne spune directorul Seprődi, vremea ploioasă lăsându-şi amprenta asupra încasărilor. Aşa se face că numărul intrărilor înregistrate în sezonul estival a scăzut la 75.428, cu 12.082 mai puţine decât în 2017, când statisticile au confirmat 87.510 de intrări.

„Pentru mine, rezultatele obţinute până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an sunt foarte bune, să ai o profitabilitate de 30 la sută în primele zece luni este un lucru bun şi aştept, bineînţeles, alte investiţii şi alte îmbunătăţiri în activitatea de turism. După cum se vede şi din cifrele prezentate, turismul aduce un profit considerabil şi merită să continuăm activitatea pe care am început-o în urmă cu mai mult de trei ani, să deschidem un nou orizont. Şi, dacă se poate, să modernizăm şi transportul turiştilor, în condiţii ecologice, mult mai bune”, a afirmat directorul Seprődi.

Tot în primele 10 luni ale anului, producţia Salinei Praid a fost de 58.400 tone de sare, faţă de 66.000 tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, scădere cauzată de condiţiile meteorologice şi a lipsei exporturilor.

„Drumarii au fost prompţi, au făcut comenzile din timp, încă din septembrie, însă în octombrie s-au oprit, fiindcă li s-au umplut depozitele şi nu a fost iarnă. Acum cererile de sare au fost reluate”, a menţionat directorul salinei.

Directorul Salinei Praid a specificat că partenerii tradiţionali din străinătate nu au încheiat nici în acest an contracte cu societatea, solicitările de sare fiind exclusiv din ţară, în baza contractului încheiat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu Societatea Naţională a Sării, Salina Praid.

„Din cauza preţurilor – noi am tot ridicat preţurile din varii motive – am ieşit de pe piaţa externă. Ucraina, care livrează la preţ mult mai mic, ne-a scos de pe piaţa Ungariei, unde contractam anual cantităţi destul de mari. Contractul de livrare a sării în actualul sezon rece este mare, noi avem şi acum pe stoc în jur de 14.000 de tone, iar capacitatea de producţie zilnică este de 600 de tone, deci nu vom întâmpina greutăţi”, a conchis directorul salinei.

Salina Praid a fost denumită de specialişti „Solniţa Europei”, aceştia susţinând că, dacă sarea s-ar extrage la capacitate maximă din masivul de aproximativ 3 miliarde de tone, având grosimea de 3 kilometri, ar acoperi întregul necesar al bătrânului continent timp de un secol.

Terapia în minele de sare este folosită la Praid din anul 1960, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri, în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, locuri de joacă pentru copii, o zonă de gimnastică, cinematograf 3D, galerii de artă, o biserică pentru toate confesiunile, un parc de aventură perfect securizat şi o zonă panoramică cu vedere exterioară deosebită. Chiar şi acces la wireless, pentru cei care îşi caută sănătatea inspirând aerul sărat.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.