Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a ridicat cortina, spectacolul începe! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Opinii » S-a ridicat cortina, spectacolul începe!
S-a ridicat cortina, spectacolul începe!

S-a ridicat cortina, spectacolul începe!

După cum ştiţi şi dumneavoastră, nu cu mult timp în urmă pe scena politică românească au apărut spectacole noi sau cu piese în reluare, toate însă cu aproape aceiaşi actori şi, fără discuţie, cu aceiaşi figuranţi, care se bucură de succes la public, mai ales dacă finalul este încă interpretabil sau total necunoscut.

Eu de pildă, după ce am văzut prima parte a unuia dintre ele, atunci când se alocaseră bani mulţi pentru investiţii, inclusiv pentru amenajarea unor terenuri de fotbal în pantă, aş fi foarte mulţumită acum dacă aş avea şansa să văd şi a doua parte, spre a mă edifica asupra rezultatului întâlnirii dintre două echipe, alegându-mi favorita pe care aş şi paria. Dar pentru că nu ţin să fac din asta un secret, vă mărturisesc că voi merge pe mâna sportivilor plasaţi în vârf, chiar dacă la pauză porţile urmează să se schimbe. Astfel, obosindu-i bine pe adversari încă din prima repriză, sunt sigură că norocul va fi de partea a lor mei.

Mai greu însă m-aş încumeta la a face prinsoare cu cineva, dacă ar trebui să spun cine este învinsul şi cine este învingătorul dintre un cuplu de îndrăgostiţi, care se plimbă prin parcul făcut cu bani din aceeaşi sursă, în inima pădurii, şi un urs în capul căruia omul i-a încălcat teritoriul. Şi pentru că nu vreau să risc, mai ales că nici nu am programul spectacolelor din actuala stagiune, savurez ceea ce văd în spatele cortinei recent ridicate şi încerc să nu pierd nici un… episod. Asta pentru că, mai de fiecare dată, eroinei principale i se mai alătură, direct sau indirect, câte un actor cunoscut.

Vorbesc, se înţelege cred, despre acel spectacol în care, abia întoarsă de la Paris unde fusese pentru a face câteva cumpărături, şefa uneia dintre cele mai importante structuri de luptă împotriva infracţionalităţii a fost săltată de mascaţi în plină stradă şi arestată preventiv în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat. E un spectacol care se mai joacă încă, dând mari emoţii nu neapărat privitorilor, cât mai ales… jucătorilor! Dar cum eu nu mă prea pricep la astfel de treburi, completez decorul cu un tablou potrivit, în care se vede o turmă de oi păzită de o haită de lupi, şi înainte de a aţipi îmi îndrept privirea într-o altă direcţie, undeva către mările şi oceanele lumii…

Şi ce credeţi că văd acolo?! Un spectacol de… vis, pentru că în locul în care cerul se îngemăna cu imensa întindere de ape am zărit conturul unor nave pe al căror catarg flutura Tricolorul. Când tocmai încercam să înţeleg ce caută ele acolo, la prova uneia citesc cuvântul care îi dădea numele de botez: „Retezatul”. O vedetă a Flotei de pescuit oceanic, născută în perioada în care România îşi construia singură navele de care avea nevoie.

Bucuroasă nevoie mare că am găsit ceea ce mulţi curioşi caută de atâta vreme, nici nu am observat când navele au dispărut, aşa cum a dispărut şi visul meu, pentru a mă aduce cu picioarele pe pământ. Moment în care am decis să caut un spectacol la care să particip în premieră şi, spre satisfacţia mea, nu numai că l-am găsit, dar nici nu voi fi singurul spectator…

Regizat de Ministerul Finanţelor Publice, el ne dă şansa să fim noi înşine actori principali într-o piesă intitulată „Loteria bonurilor”, pe seama căreia, pe de o parte, putem contribui la diminuarea evaziunii fiscale, pe de altă parte, cu puţin noroc, ne putem îmbogăţi. Cel puţin asta susţine regizorul, că unul dintre prietenii mei, care are ca model metoda practicată în achiziţionarea de terenuri de către ginerele-avocat, se gândeşte la o afacere de proporţii cu bonurile, convins fiind că va da lovitura vieţii lui.

Ceva mai ponderată, recunosc, eu abia aştept să văd ce va ieşi din toate astea, pornind de la faptul că în două-trei zile de la primire, pe bonurile de cumpărături nu mai vezi aproape nimic. Mai adaug, ca ingrediente, o pană de curent în magazin, încăpăţânarea maşinii de marcat de a elibera bonul, decuplată fiind fără voia ei, şi dreptul acordat de lege de a pleca acasă cu coşul plin, fără să achit un leu. Vă închipuiţi cum se va termina totul?!

Fără a mai broda prea mult pe acest subiect, apreciez iniţiativa şi mă bucur că cel dintâi „spectacol” nu a fost programat pe 1 aprilie, pentru că lumea ar crede că e vorba despre o mare păcăleală. Un motiv serios, cred eu, pentru ca prima extragere să aibă loc în a doua zi de Paşti, adică în 13 aprilie. Dar, ca toate zilele din calendar, aşezate sub respectiva cifră, n-ar putea fi şi aceasta una cu ghinion?

O, Doamne, ghinion am spus? Faceţi-vă că nu aţi auzit şi bucuraţi-vă de spectacole, cu speranţa că într-o bună zi se va face lumină în toate…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.