Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a înfiinţat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » S-a înfiinţat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea Ciuc
S-a înfiinţat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea Ciuc

S-a înfiinţat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea Ciuc

  • Noua instituţie a apărut ca urmare a reorganizării fostei Staţiuni de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof
  • Directorul noii entităţi: „Principalul obiectiv al institutului este producerea materialului săditor, liber de viroze, pentru producători şi terţi beneficiari”

În ultima lună a anului trecut, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, a fost înfiinţat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane (ICDCRM) Miercurea Ciuc, prin reorganizarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din municipiul reşedinţă de judeţ.

Despre obiectivele acestui institut, importanţa acestuia în judeţ, dar şi despre alte aspecte am stat de vorbă cu dr. ing. Göncz Endre, directorul nou-înfiinţatului ICDCRM Miercurea Ciuc.

„Denumirea unităţii s-a schimbat, dar obiectul de activitate a rămas cam acelaşi, adică de a pune la dispoziţia fermierilor modalităţi de cultivare, implicit tehnologii de cultivare noi şi inovatoare pentru culturile agricole specifice zonei – şi aici mă refer în special pentru cultura cartofului, iar pentru viitor pentru cultura rapiţei de toamnă şi a sfeclei de zahăr. Odată cu schimbarea climei, consider că va avea o însemnătate tot mai mare şi cultura porumbului într-un viitor foarte apropiat”, a declarat dr. ing. Göncz Endre.

Potrivit directorului, instituţia pe care o conduce nu e singura care a trecut prin acest proces, aproape toate unităţile de profil din ţară s-au reorganizat, „ca urmare a preocupării Guvernului României de a revigora acest domeniu”.

„Principalul obiectiv al institutului este producerea materialului săditor, liber de viroze, pentru producători şi terţi beneficiari. În acest sens suntem la început de drum, urmând a ne dota cu utilaje performante pentru a satisface toate exigenţele şi pretenţiile atât ale tehnologiilor secolului XXI, cât şi ale beneficiarilor”, a spus dr. ing. Gönz Endre.

Un alt obiectiv pe termen scurt al unităţii este şi relansarea, reluarea activităţii de cercetare a cartofului, „urmând ca instituţia noastră să angajeze personal de specialitate în viitorul apropiat”.

Înainte de reorganizare, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare a Cartofului Miercurea Ciuc acumulase o serie de datorii. În legătură cu acest aspect, directorul instituţiei a spus că, în urma reorganizării, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea acestora, astfel că au fost stinse toate datoriile, atât cele către bugetul consolidat al statului, către foşti sau actuali angajaţi, cât şi cele către societăţile comerciale.

„S-a considerat că acesta este un moment zero, de unde să putem porni cu încredere spre un viitor mai promiţător. Deci, în momentul de faţă, instituţia nu mai are nici un fel de datorii şi s-a atins, astfel, acel moment zero, ceea ce consider că e o foarte mare realizare şi doresc pe această cale să mulţumesc tuturor persoanelor, instituţiilor şi organelor statului, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi Guvernului României, pentru că au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple”, a spus dr. ing. Gönz Endre.

Un alt obiectiv este de a lua legătura cu potenţialii beneficiari – asociaţii, cooperative, producători independenţi, mici fermieri – şi de a organiza diferite evenimente, pentru a putea veni în întâmpinarea nevoilor acestora. „Suntem la început de drum, atât eu personal, fiind nou la conducerea instituţiei, cât şi unitatea pe care o reprezint, astfel că urmează să luăm contact cu unităţile de profil din zonă, să organizăm evenimente, vizite în câmp şi diverse activităţi, prin care să reuşim să ne punem la curent asupra problemelor, nevoilor şi a elabora diferite soluţii pentru rezolvarea acestora”, a explicat dr. ing. Gönz Endre.

De asemenea, urmează a se iniţia colaborări cu instituţii similare din ţară, dar şi cu unităţi de profil, inclusiv cu cele locale. „Dorim să avem o colaborare foarte bună şi foarte strânsă cu toate unităţile de profil, nu numai cu instituţii centrale, ci şi pe plan local, pentru a fi în permanenţă în legătură prin intermediul acestor instituţii cu toate problemele care apar, referitor la acest segment, respectiv agricultură şi pentru ca împreună să putem veni în sprijinul comunităţii pentru care sunt menite aceste instituţii să existe şi astfel să contribuim şi noi la creşterea bunăstării populaţiei, în măsura posibilităţilor noastre”, a declarat directorul ICDCRM.

În urma reorganizării, institutul a preluat în administrare de la fosta staţiune de cercetare 107,7 hectare de teren. Dr. ing. Gönz Endre a declarat că, în acest an, o parte din această suprafaţă este semănată cu porumb, iar restul terenului este folosit în programul de înverzire a terenurilor agricole, fiind însămânţat cu leguminoase anuale şi perene. Totodată, au mai fost preluate şi spaţiile de depozitare special construite şi amenajate pentru materialul săditor pentru cartof. „Aici se poate păstra în condiţii optime, la parametri optimi, materialul destinat însămânţării. Pe viitor, de aici producătorii şi, implicit, beneficiarii pot să-şi cumpere material săditor, ştiind că acesta a fost păstrat în condiţii optime”.

Întrebat care este importanţa unei astfel de instituţii în judeţ, dr. ing. Gönz Endre a explicat că „pentru zona Harghita, această unitate prezintă un interes deosebit, întrucât a avut şi sper că va avea un rol important nu numai pe plan local, ci şi pe plan zonal, sperând ca rezultatele obţinute să poată fi folosite şi implementate de către toţi doritorii”. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.