S-a început construcţia sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 august 2022
Home » Învățământ » S-a început construcţia sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc
S-a început construcţia sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc

S-a început construcţia sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc

La Miercurea Ciuc au început, joi, lucrările de construcţie a sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István”, care va fi ridicată pe terenul situat între unitatea de învăţământ şi Casa de Cultură a Sindicatelor. Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat cu acest prilej că este vorba despre o infrastructură necesară, a cărei prim studiu de fezabilitate a fost realizat în 2005, pentru ca ulterior să fie făcută o reactualizare, astfel încât în 2018 a putut fi semnat un contract pentru proiectarea tehnică şi arhitecturală a clădirii. Autorizaţia de construcţie a fost emisă la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2019, iar anul trecut, în august, a fost semnat, după o licitaţie publică, contractul de execuţie pentru lucrări, care vor dura efectiv 24 de luni.

Korodi Attila a menţionat că valoarea lucrării este de 8,8 milioane de lei, cu TVA inclus, din care este acoperită suma de 2,7 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, restul fondurilor fiind asigurate din bugetul administraţiei locale, iar acesta este singurul liceu din oraş care în prezent nu are o sală de sport.

Acesta a precizat că, după ce actuala conducere a Primăriei Miercurea Ciuc şi-a preluat mandatul ca urmare a alegerilor locale, a fost contactată de conducerea liceului de artă pentru a i se explica o problemă majoră, şi anume faptul că amplasarea viitoarei clădiri poate să creeze disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte procesul de educaţie în imobilul vechi, iar din acest motiv a fost nevoie de constituirea unei echipe mixte la nivelul administraţiei locale pentru analiza posibilităţii unor ajustări pentru a fi minimalizat impactul negativ. Korodi Attila a explicat că viitoarea sală de sport va avea o faţadă din sticlă, care va ajunge foarte aproape de clădirea veche a instituţiei de învăţământ, iar conducerea liceului a cerut găsirea unei soluţii pentru ca sălile de clasă să nu fie umbrite din cauza structurii, iar în plus mai trebuie găsite unele rezolvări şi în cazul altor elemente ale construcţiei.

Şi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Sógor Enikő, a afirmat că au existat mai multe consultări cu reprezentanţii instituţiei de învăţământ, înainte de semnarea contractului, care şi-au exprimat anumite obiecţii în legătură cu proiectul iniţial şi s-a decis, până la urmă, ca nevoile şcolii să fie tratate cu prioritate. Astfel, nu o să mai fie amenajată o toaletă publică şi nu o să fie construite nici magazinele proiectate iniţial, iar în loc de încăperile respective vor fi amenajate săli de curs şi ateliere pentru diferite arte.

Noua clădire va avea o suprafaţă construită de 800 de metri pătraţi şi una utilă de 1.700 de metri pătraţi. La parterul clădirii vor fi săli de curs, iar sala de sport, care va avea o dimensiune standard, va fi amenajată la etaj. La Liceul de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc învaţă în prezent 650 de elevi.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.