Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge în organismul oamenilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge în organismul oamenilor
S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge în organismul oamenilor

S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge în organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă.

Studiul se bazează pe analiza a peste 1.000 de eşantioane de sânge de la persoane diferite prelevate de 4 institute de cercetare independente.

PLOS este o publicaţie ştiinţifică respectată, care raportează în principal despre cercetarea ştiinţifică şi medicală. Studiul pe care l-a publicat despre organismele modificate genetic (OMG) confirmă ceea ce se bănuieşte de ani de zile.

În ceea ce priveşte recoltele şi hrana modificată genetic, efectele pe termen lung asupra publicului sunt necunoscute. Primele produse alimentare din organisme modificate genetic au început să fie comercializate în 1994. Testarea tuturor combinaţiilor posibile asupra unei mase destul de mari de oameni şi pe o perioadă de timp destul de lungă este imposibilă încă, deci nu se poate spune cu siguranţă că sunt inofensive.

Geneticianul David Suzuki şi-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că populaţia planetei este supusă unui „experiment genetic de proporţii” de durată lungă, deoarece mulţi oameni continuă să consume OMG.

Progresele ştiinţifice din ultimii ani în genetică au arătat că organismele pot face schimb de gene unele cu altele. Înainte de asta se credea că genele pot fi schimbate doar între membrii aceleiaşi specii, prin reproducere. Geneticienii urmăreau, de obicei, moştenirea genetică în mod linear vertical pe firul matern şi patern. Azi, oamenii de ştiinţă recunosc faptul că genele pot fi schimbate nu doar între membrii aceleiaşi specii, ci şi între membrii speciilor diferite.

„Sistemul nostru circulator e considerat a fi un mediu bine delimitat de lumea externă şi de tractul digestiv. Conform paradigmei standard, macromoleculele mari ingerate prin hrană nu pot trece direct în sistemul circulator. În timpul digestiei, se crede că proteinele şi ADN-ul sunt degradate în constituenţi mai mici, respectiv aminoacizi şi acizi nucleici, iar apoi absorbiţi printr-un proces activ şi complex şi distribuiţi în diferite părţi ale corpului prin circulaţia sângelui. Aici, prin analiza a peste 1.000 de eşantioane de sânge uman prelevate de 4 institute independente, s-au identificat dovezi că fragmentele de ADN provenite din hrană sunt destul de mari ca să poarte gene întregi, pot evita degradarea şi printr-un mecanism necunoscut pot pătrunde în sistemul circulator uman. În una dintre mostrele de sânge concentraţia de ADN provenită din plante era mai mare decât concentraţia de ADN uman. Concentraţia de ADN de plante arată o distribuţie normală a genelor surprinzător de exactă în probele de plasmă, în timp ce proba non-plasmatică de control s-a dovedit a fi fără ADN de la plante”.

Nu e ca şi cum o fiinţă umană s-ar împerechea cu un măr sau banană şi ar face astfel schimb de material genetic. Ceea ce biotehnologia şi corporaţiile precum Monsanto au făcut a fost că au permis transferul de gene fără a ţine cont de limitările sau constrângerile biologice. Problema cu acest fapt e că se bazează pe o ştiinţă foarte nocivă. Condiţiile şi regulile biologice care se aplicau până acum transferului genetic vertical (între membrii aceleiaşi specii prin reproducere, de la părinţi la urmaşi), cel puţin cele de care suntem conştienţi, nu se aplică în mod necesar şi transferului genetic pe orizontală. Biotehnologia se bazează pe presupunerea că principiile care guvernează moştenirea genetică sunt aceleaşi pentru transferul genetic pe verticală şi orizontală. OMG-urile ar trebui supuse mult mai multor experimente şi cercetări riguroase înainte să continuăm să le consumăm.

„O mică mutaţie într-o fiinţă umană poate determina foarte multe lucruri, ideea e că atunci când scoţi o genă, o singură genă, o genă mică, dintr-un organism şi o muţi într-altul, îi schimbi complet contextul. Este imposibil să prezici cum se va comporta şi care va fi rezultatul. Noi credem că îmbunătăţim aceste forme de viaţă, dar este ca şi cum ai lua orchestra din Toronto pregătită să cânte o simfonie de Beethoven, apoi iei nişte baterişti oarecare de aici şi-i amesteci cu simfonia din Toronto şi le spui să cânte. Rezultatul va fi ceva foarte, foarte diferit. Publiciştii spun că în spatele organismelor modificate genetic sunt bune intenţii, dar adevărul este că sunt determinate de bani”, a afirmat David Suzuki.

E, de asemenea, foarte clar că ADN-ul din mâncare poate ajunge şi chiar ajunge în ţesuturile animalelor şi în produsele lactate pe care le consumă oamenii.

Există studii care atestă că atunci când oamenii sau animalele digeră hrană modificată genetic, genele create artificial sunt transferate şi alterează caracterul bacteriilor benefice din intestine. Cercetătorii raportează că microbii găsiţi în intestinul subţire al oamenilor care suferă de ileostemie sunt capabili să achiziţioneze şi să adăpostească secvenţe de ADN de la plantele modificate genetic. Recoltele modificate genetic au pătruns în hrana animalelor din 1996, iar acum este ceva normal ca ele să aibă o dietă bazată doar pe OMG. Studiile au arătat că există o legătură între furajele modificate genetic şi inflamări stomacale severe şi utere mărite la porcine.

Mai e notabil faptul că transferul genetic între recoltele manipulate genetic şi speciile native înconjurătoare a dus la apariţia unor specii de buruieni foarte rezistente, supranumite super-buruieni. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, transferul genetic şi mişcarea genelor de la OMG la recoltele convenţionale sau speciile înrudite ar putea avea un efect asupra siguranţei alimentare. „Riscul este real, după cum s-a demonstrat atunci când urme de porumb aprobat doar pentru furajare au apărut în produsele cu porumb destinate populaţiei SUA”.

Geneticienii nu au luat deloc în considerare faptul că genele se vor transfera, atunci când au produs aceste organisme şi le-au introdus în mediul natural. Drept rezultat, începem să vedem consecinţele modificărilor genetice, mai ales cum se răspândesc şi modifică alte organisme din diferite medii. Watrud et al (2004) a descoperit că plantele modificate rezistente la ierbicid s-au răspândit prin polen cu până la 21 de kilometri dincolo de perimetrul zonei de control şi au polenizat cu plantele târâtoare sălbatice.

Anul trecut, mai multe guverne au tras concluzia că transferul genetic de la OMG la recoltele convenţionale este improbabil să se producă. Acum s-a demonstrat că nu aveau dreptate. Despre influenţa nefastă a modificărilor genetice se ştie puţin, iar ceea ce cunoaştem deja e îngrijorător, legând OMG şi pesticidele de diferite afecţiuni de sănătate. Nu e de mirare că majoritatea ţărilor au interzis complet organismele modificate genetic pe teritoriile lor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.