Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a aprobat Strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita n Peste 6% din populaţia judeţului se află în situaţii de risc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » S-a aprobat Strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita n Peste 6% din populaţia judeţului se află în situaţii de risc
S-a aprobat Strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita n Peste 6% din populaţia judeţului se află în situaţii de risc

S-a aprobat Strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita n Peste 6% din populaţia judeţului se află în situaţii de risc

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a aprobat, în şedinţa ordinară din luna martie, Strategia de asistenţă socială a judeţului Harghita pentru următorii cinci ani, deci până în 2018. Scopul strategiei este promovarea şi respectarea drepturilor tuturor copiilor, ale persoanelor cu handicap, persoanelor vârstnice aflate în dificultate şi ale altor categorii de persoane sau familii aflate în situaţii de risc de excluziune socială, se arată în document.

Pregătirea strategiei a fost precedată de o serie de consultări, care s-a întins pe perioada a jumătate de an şi s-a adresat tuturor celor implicaţi: administraţii locale, organizaţii civile şi instituţii implicate ale statului şi a fost întocmită de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, instituţie subordonată Consiliului Judeţean.

Aproape 18.000 de persoane aflate în situaţii de risc

De asemenea, au fost efectuate şi o serie de studii şi analize, înainte de întocmirea strategiei, privind inclusiv numărul persoanelor aflate în situaţii de risc. Potrivit datelor incluse în strategie, în Harghita, în evidenţa primăriilor şi ONG-urilor sunt 17.872 de persoane aflate în situaţii de risc. La acest număr se adaugă şi cei 1.928 de beneficiari ai DGASPC Harghita. Astfel, raportat la populaţia totală a judeţului, acest număr reprezintă un procent de aproximativ 6,12%.

În evidenţa primăriilor din Harghita se regăsesc în astfel de situaţii de risc: 2.451 de copii; 1.752 de vârstnici; 960 de persoane (adulţi şi copii) cu handicap, care necesită sprijin; 2.615 de familii fără venit sau venituri foarte mici; 69 de persoane fără adăpost. Iar în evidenţa organizaţiilor non-guvernamentale sunt: 2.731 de persoane (adulţi sau copii) cu handicap, care necesită sprijin; 1.726 de copii; 90 de persoane din zone izolate; 46 de familiile în care sunt persoane cu autism; 353 de persoane sau familii fără venituri sau cu venituri foarte mici; cinci mame minore; 310 tineri proveniţi din sistemul de protecţie a copilului; precum şi 4.732 de vârstnici.

Din totalul populaţiei stabile de peste 10 ani, 43,94% au nivel scăzut de educaţie (au absolvit ciclul primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită), 46,45% nivel mediu (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiştri) şi 9,61% nivel superior. În data de 20 octombrie 2011, în judeţ erau 3.228 persoane analfabete. Tot din datele recensământului din 2011 rezultă că numărul persoanelor plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar care nu fac parte din populaţia stabilă, este de 3.445 persoane, care, evident, nu cuprinde decât o parte a numărului real de emigranţi externi. Acest număr redus se datorează faptului că, la momentul critic al recensământului, mare parte dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate şi nici nu au existat alte persoane, în ţară, care să declare informaţiile solicitate despre aceştia.

Dintr-o altă analiză efectuată rezultă că judeţul Harghita se situează pe locul 2, în ţară, privind dezvoltarea serviciilor sociale publice şi pe locul 1 în cel privat, în anul 2011.

Rezultate aşteptate

În urma implementării Strategiei se urmăreşte atingerea unor obiective specifice. Astfel, printre rezultatele aşteptate se numără: gestionarea eficientă a problemelor cu care se confruntă minorii şi utilizarea mai bună a resurselor umane; creşterea numărului centrelor de zi; reducerea abandonului copiilor în spitale; îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale; ajutarea tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie şi a persoanelor cu dizabilităţi, în scopul unui progres profesional şi social.

Pentru punerea în aplicare a Strategiei se doreşte obţinerea de fonduri de la bugetele de stat, judeţene şi locale, dar şi a fondurilor provenite din proiecte şi donaţii.

xxx

Tot în şedinţa de luna trecută, CJ Harghita a aprobat alocarea de fonduri pentru diferite programe sociale demarate deja. Astfel, pentru îngrijirea la domiciliu s-au alocat 400 de mii lei; pentru continuarea activităţilor de asistenţă socială din localităţile izolate – 50 de mii lei; tot 50 de mii lei au fost daţi pentru colaborarea cu organizaţiile care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi; iar 35 de mii de lei au fost aprobaţi pentru parteneriatul cu asociaţiile pensionarilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.