Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a aprobat continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » S-a aprobat continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc
S-a aprobat continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

S-a aprobat continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc

Şedinţa Consiliului Judeţean Harghita
S-a aprobat continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc
Programul de promovare turistică şi cultural-turistică al judeţului Harghita pe anul 2014

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a aprobat o hotărâre prin care să se continue lucrările privind reamenajarea şi modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, în cadrul şedinţei ordinare ce a avut loc luni, în comuna Mădăraş. Mai exact, este vorba despre aprobarea proiectului modificator pentru tubulatura instalaţiilor de ventilare aferente obiectivului de investiţii „Reamenajarea şi extinderea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc”.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus că lucrările la Spitalul Judeţean stagnează din toamna anului trecut. Deoarece pe parcursul efectuării lucrărilor a reieşit că s-au făcut, în trecut, modificări în structura spitalului care au pus sub semnul întrebării siguranţa clădirii. În proiectul lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente consolidării corpului C al clădirii Spitalului se prevedea extinderea acestuia prin supraetajare, precum şi reamenajarea etajului II pentru diferite secţii spitaliceşti, se arată în expunerea de motive. Însă, după începerea lucrărilor în luna mai 2012, „expertul tehnic din partea proiectantului a reevaluat starea tehnică a clădirii, moment în care a constatat existenţa unor defecte grave de execuţie şi a dispus eliminarea încărcărilor gravitaţionale suplimentare amplasate pe structura de rezistenţă a acesteia. Prin urmare, a devenit necesară schimbarea tubulaturii aferente instalaţiilor de ventilare, având un material cu o masă mai redusă, iar în vederea continuării executării lucrărilor a fost necesară reproiectarea tubulaturii instalaţiilor de ventilare”. Borboly a explicat că din cauza neregulilor descoperite a trebuit refăcut tot proiectul. Iar în urma deciziei de luni se poate începe achiziţia publică, pentru a câştiga timp. Pentru că lucrările incluse în pachet sunt atât de complicate încât, dacă nu se va prezenta nimeni la licitaţii, „atunci vor fi iar probleme cu Spitalul Judeţean”.

Promovarea unor obiective turistice care nu se regăsesc în alte judeţe

O altă hotărâre adoptată a aprobat „Programul de promovare turistică şi cultural-turistică al judeţului Harghita pe anul 2014”. Pentru finanţarea cheltuielilor acestui program s-a aprobat suma de 100.000 lei din bugetul propriu al judeţului Harghita. Prin realizarea programului de promovare turistică se urmăreşte includerea în circuitul turistic naţional şi internaţional a judeţului Harghita în contextul dezvoltării durabile prin mijloacele de promovare performante. Preşedintele CJ a argumentat că în contextul în care în judeţ nu avem autostradă, turiştii trebuie atraşi prin valorificarea resurselor şi atracţiilor turistice locale mai puţin cunoscute, obiective care nu se regăsesc în alte judeţe. Promovarea se va face, printre altele, prin realizarea şi distribuirea de materiale publicitare (broşuri, cărţi, pliante, cataloage, calendare etc.), spoturi publicitare, filme documentare. Se vor organiza diferite forumuri, conferinţe, expoziţii, târguri, în scopul prezentării tradiţiilor din judeţul Harghita, dar se vor realiza şi studii, analize pentru stabilirea elementelor de bază ale promovării. De asemenea, se va realiza un „site turistic” performant al judeţului.

Alte hotărâri

În cadrul şedinţei Consiliului s-a aprobat modelul-cadru al protocolului ce prevede  trecerea în subordinea Consiliului local Topliţa a Centrului de îngrijire de zi din municipiu.

O altă hotărâre a vizat aprobarea derulării programului „Acordarea distincţiilor de excelenţă pentru dezvoltarea şi promovarea valorilor judeţului Harghita”, pe anul 2014. În cazul acesteia, Borboly Csaba a spus că s-a primit o observaţie din partea Instituţiei Prefectului, prin care se atrăgea atenţia că din comisia anterioară care a acordat aceste distincţii nu a făcut parte nici un membru de etnie română. Motiv pentru care dr. Nicolae Bucur a fost nominalizat pentru a face parte din această comisie, care urmează să „fie atent” la personalităţile din partea de nord a judeţului.

În cadrul şedinţei a fost prezentat, pe scurt, un Raport privind situaţia copiilor părăsiţi în unităţile sanitare şi activitatea de prevenire a abandonului copilului de către familie. Din care a rezultat că în 2013, în judeţul Harghita, au fost abandonaţi 30 de copii, toţi fiind identificaţi. Din aceştia, 14 au revenit în mediul familial, iar 16 au fost plasaţi la asistenţi maternali.

(Tot luni a fost aprobată hotărârea privind „Strategia Judeţeană de Asistenţă Socială a Judeţului Harghita” şi a Planului operaţional de implementare a acesteia, pentru perioada 2014-2018. Despre prevederile din această strategie vom reveni într-un număr viitor) (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.