Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rujeola | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » Rujeola
Rujeola

Rujeola

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cauzată de un virus care se transmite prin tuse şi strănut, contact direct cu o persoană infectată sau contact direct cu secreţii infectate ale nasului sau gâtului. O persoană infectată poate transmite rujeola începând cu patru zile înainte de debutul erupţiei cutanate, până la patru zile după apariţia acesteia.

Primele semne includ: l febră mare l curgerea nasului (rinoree) l tuse l înroşirea corneii (înroşirea ochilor) şi lăcrimarea l mici pete albe care se dezvoltă în stadiul iniţial în cavitatea bucală pe mucoasa obrajilor.

După mai multe zile apare erupţia cutanată, de obicei pe faţă şi pe partea superioară a gâtului. Aceasta se extinde apoi eventual către mâini şi picioare şi durează cinci-şase zile.

Complicaţiile cele mai grave includ: n orbirea n encefalita (o infecţie care provoacă congestionarea creierului) n diaree severă şi deshidratare consecutivă n infecţii ale urechii n infecţii respiratorii severe, precum pneumonia.

În cazurile cele  mai grave complicaţiile rujeolei pot fi fatale. Epidemiile de rujeolă din Regiunea Europeană au provocat asemenea decese.

Trecerea prin infecţie asigură o imunizare durabilă pentru tot restul vieţii. Singurul mijloc de prevenire a rujeolei este vaccinarea.

În prezent, conform Programului naţional de vaccinări obligatorii, aprobat de Ministerul Sănătăţii din România, copiii se vaccinează cu vaccinul numit prescurtat ROR (rujeolă – oreion – rubeolă), care conţine, concomitent, componente ale mai multor viruşi – rujeola, oreionul (parotidita epidemică) şi rubeola. Vaccinarea se face la 12 luni şi se revaccinează la vârsta de 5-7 ani.

Potrivit studiilor ştiinţifice, persoana (nevaccinată anterior) infectată de rujeolă şi vaccinată în primele 3 zile după contactul cu sursa de contaminare are mari şanse de a evita forma activă a maladiei.

Din această cauză, în situaţiile în care, într-un grup mare de oameni (precum o clasă de elevi), un individ face rujeolă, se recomandă tuturor celor care au venit în contact cu persoana respectivă şi care nu au fost vaccinaţi în trecut de rujeolă să se vaccineze cât mai urgent.

Direcţia de Sănătate Publică Harghita

Director executiv, dr. Tar Gyöngyi

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.