Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rotary Club Miercurea Ciuc începe să deruleze proiecte pentru comunitate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Rotary Club Miercurea Ciuc începe să deruleze proiecte pentru comunitate
<i>Rotary Club</i> Miercurea Ciuc începe să deruleze proiecte pentru comunitate

Rotary Club Miercurea Ciuc începe să deruleze proiecte pentru comunitate

În 1905, un inginer, un negustor şi un croitor s-au gândit să se asocieze ca să rezolve probleme pentru comunitate, dar şi în interesul lor. Aşa a pornit Rotary Club la nivel mondial, care a fost, practic, ideea lui Paul Harris. De atunci, Rotary s-a extins, ajungând ca după mai bine de 110 ani să numere peste 1,2 milioane de membri în întreaga lume.

Rotary Club România ia fiinţă în primăvara anului 1929, la iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch. În numai 8 ani, asociaţia şi-a deschis filiale în alte 8 localităţi din ţară.

În judeţul nostru, Rotary Club a apărut acum 20 de ani, la Odorheiu Secuiesc. Cei de pe Târnava Mare, văzând că lucrurile nu prea se mişcă pe Olt, au trimis o invitaţie şi în Miercurea Ciuc. Astfel, anul trecut se înfiinţa al doilea club Rotary în Harghita, preşedintele fiind fostul parlamentar Zsombori Vilmos.

La un an de la înfiinţare, membri ai Rotary Club Miercurea Ciuc au organizat o întâlnire cu presa în cadrul căreia au vorbit despre asociaţia din municipiu, despre conceptul organizaţiei, dar şi despre proiectele de viitor.

Zsombori Vilmos spunea că una dintre principiile după care se ghidează funcţionarea Rotary Club este ca toate sumele strânse din evenimente, donaţii sau pe altă cale, să fie folosite integral pe proiecte; astfel, toate cheltuielile privind organizarea clubului sunt asigurate de membri.

Preşedintele filialei are mandat de un an. Rotary Club are un caracter apolitic, acesta fiind stipulat chiar în statut.

În Miercurea Ciuc, organizaţia are 28 de membri. Fiecare având specializări diferite, de la jurişti până la medici, se încearcă să se profite cât de mult de experienţa fiecăruia şi să se returneze ceva comunităţii.

Primii bani strânşi dintr-un bal

Sógor Enikő, una dintre membrele clubului din Miercurea Ciuc şi responsabilă de programe, spunea că în acest timp scurt de funcţionare a organizaţiei s-a reuşit şi organizarea primului bal caritabil. Au fost prezente 165 de persoane, majoritatea din cadrul cluburilor Rotary din Covasna şi Mureş. În cadrul balului au fost organizate şi tombole, în final fiind strânşi peste 30.000 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru proiecte.

Medici stomatologi pentru copii defavorizaţi

Illyés Andrea a vorbit despre un proiect derulat de Rotary Club Odorheiu Secuiesc şi Rotary Club Suedia şi în care a fost cooptată şi organizaţia din Miercurea Ciuc. Având o valoare de 40.000 de euro, în cadrul acestui proiect 4 medici stomatologi harghiteni asigură tratament copiilor care locuiesc în căminele fundaţiei Csibesz (o organizaţie care oferă servicii de tip alternativ în domeniul asistenţei sociale), dar şi copiilor adoptaţi.

Până acum au beneficiat de tratamente stomatologice peste 140 de copii, dar numărul va fi mult mai mare, pentru că proiectul va continua.

Atenţia către elevii defavorizaţi, dar şi către cei remarcabili

Szilágyi Levente a vorbit despre două proiecte care îi vizează pe elevi.

Unul dintre acestea urmăreşte premierea elevilor care obţin rezultate foarte bune (menţiuni sau premii) la olimpiadele şi concursurile naţionale. Elevul care va avea cel mai bun rezultat va fi răsplătit cu 3.000 de lei; dacă mai mulţi elevi vor avea acelaşi rezultat, atunci fiecare va primi acelaşi premiu.

O altă premiere îi va avea în vedere pe liceenii care s-au remarcat în activităţile extraşcolare, cu impact în comunitate. Elevii vor fi propuşi de către profesorii şi directorii unităţilor de învăţământ din Miercurea Ciuc şi zonă, iar membrii Rotary Club vor analiza activităţile în care aceştia sunt implicaţi şi cu ce au contribuit la comunitatea din care fac parte. În final va fi ales un singur copil, care va primi 1.000 de lei. Szilágyi Levente spunea că deja au fost contactate toate liceele din zonă, iar acum se aşteaptă nominalizările.

Al doilea proiect despre care a vorbit Szilágyi Levente îi are în vedere pe elevii din clasele I-VIII, din Miercurea Ciuc şi zonă. Printr-o finanţare de 3.000 de lei se doreşte sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate, cu o situaţie materială precară şi astfel să se evite abandonul şcolar.

Elevii care au nevoie de ajutor vor fi nominalizaţi de către profesori, după care vor fi selectaţi 10 copii care vor fi sprijiniţi în anul şcolar 2019-2020. Împreună cu părinţii se vor identifica necesităţile elevilor (dacă au nevoie de rechizite ori de îmbrăcăminte), iar acestea vor fi achiziţionate de către membrii Clubului Rotary.

De pe urma acestui proiect se doreşte ca în decurs de 5 ani să beneficieze 50 de elevi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.