Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Românii și-au omagiat eroii de praznicul Înălțării Domnului și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Românii și-au omagiat eroii de praznicul Înălțării Domnului și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului
Românii și-au omagiat eroii de praznicul Înălțării Domnului și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului

Românii și-au omagiat eroii de praznicul Înălțării Domnului și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului

Aici, peste 300 de români din Dobrogea, Moldova și Transilvania s-au rugat, au așternut flori și au aprins lumânări la mormintele celor care și-au purtat crucea destinului luptând până la jertfa supremă pentru binele tuturor  

Manifestările omagiale au început la ora 17:00, cu intonarea Imnului Național al României și cu discursul primarului orașului Dărmănești (jud. Bacău), Constantin Toma, cel care a ridicat, în 2019, cele 52 de Cruci și Monumentul închinat ostașilor Armatei Române în cimitirul de la Valea Uzului.

Inițiatorul evenimentului, Mihai Tîrnoveanu, le-a urat bun venit celor peste 300 de participanți din Brașov, Covasna, Mureș, Bacău, Constanța și Galați, îmbrăcați în straiele populare românești, în semn de omagiu față de eroii neamului, care în război purtau cămașa tradițională sub tunica miliară, pentru a fi identificați dacă erau răpuși pe front.

A urmat momentul emoționant al strigării apelului militarilor aparținând generației de sacrificiu. Pentru fiecare dintre ei, cineva dintre cei vii a răspuns „Prezent!”.

Slujba religioasă în memoria martirilor a fost oficiată de un sobor de șapte preoți, în frunte cu Părinte Amfilohie, duhovnicul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Diaconești (Bacău). Parastasul pentru soldații care și-au dat viața cu credință, onoare, demnitate și curaj în timpul primei campanii din 1916 a participării României la Primul Război Mondial, depunerile de coroane de flori la mormintele lor și cântecele ostășești reînviate de Corul Resurrectio au încheiat ceremonialul de comemorare a martirilor din Valea Uzului.

„Am fost întrebați de ce alegem să ne comemorăm eroii aici? Pentru că numai la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului crucile martirilor români sunt acoperite cu saci de gunoi și amenințate cu dărâmarea. Venim să facem scut în jurul lor și să le spunem tuturor că vom fi prezenți aici în fiecare an și la bine, dar mai ales la greu”, a declarat, la finalul manifestării comemorative dr. Mihai Tîrnoveanu.

La buna desfășurare a manifestării omagiale au vegheat efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Cu o zi înaintea evenimentului, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a formulat o solicitare către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Harghita, postată și pe Facebook, prin care cerea cu stăruință prezența forțelor de ordine la comemorarea din Valea Uzului.

„Evenimentul vehiculat recent pe rețelele de socializare, prin care cetățenii sunt îndemnați la acțiuni ce incită la ură, trebuie stopat”, a scris șeful administrației publice județene. „Solicităm prevenirea unor fapte și manifestări incriminate de prevederile legale, astfel încât evenimentul din data de 10 iunie, cu ocazia Zilei Eroilor, să fie o adevărată sărbătoare națională și un prilej de manifestare a respectului și recunoștinței generațiilor actuale pentru sacrificiul eroilor”, se arată în finalul solicitării.

Iar cererea i-a fost onorată. Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, insp. princ. Gheorghe Filip, ne-a declarat, joi după-amiază, că la evenimentul prilejuit de comemorarea martirilor îngropați în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului au fost trimise efective polițienești „îndestulătoare”, ca să asigure dispozitive de menținere a ordinii, liniștii și siguranței publice și de desfășurare în condiții optime a comemorării eroilor.

„Nu considerăm a fi o acțiune ostilă comemorarea eroilor, nici de ziua lor, nici cu alte prilejuri, însă polițiștii sunt alături de cetățeni în fiecare zi din an, așa încât este firesc să fie prezenți și cu această ocazie”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita.

Forțelor de ordine li s-au alăturat și polițiștii din Dărmănești. A fost liniște și pace, ne spun reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliței dislocați pentru buna desfășurare a evenimentului, nu s-au produs incidente și nici nu s-au strigat lozinci antimaghiare.

„Pomenirea eroilor români, cultul eroilor incită la ură? Steagul tricolor, costumele noastre populare tradiționale românești, icoanele ortodoxe pe care le-am purtat în mâini incită la ură? Noi nu ne-am atins niciodată de crucile eroilor maghiari și nici de ale altora, dar unii extremiști le-au batjocorit pe cele ale eroilor români. La fiecare comemorare, chiar și astăzi (joi – n.a.) am aprins câte o lumânare și la mormintele celorlalți, în memoria lor. În schimb, cum am putea noi să calificăm gesturi precum profanarea statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, întâmplată de curând? Prin simpla expunere a unor fapte, eu nu incit la ură; ura este generată chiar de acțiunile oamenilor care se pretează la așa ceva”, a ținut să clarifice dr. Mihai Tîrnoveanu.  

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe în anul 1920.

În România, prin Decretul-Lege nr. 1693 din același an, pentru omagierea eroilor patriei, a fost decretată Ziua Eroilor, Sărbătoare Națională celebrată cu mare fast. Documentele vremii povestesc că această sărbătoare avea menirea de a „pătrunde în conștiința întregului românism, ca fiind expresia cea mai desăvârșită a sufletului nostru național. (…) Cultul lor, al morților glorioși, este o datorie de seamă a celor care supraviețuiesc din generația de sacrificiu a României Mari. Morții nu mai pot vorbi și nu se mai pot bucura de rostul jertfei lor; dar cei vii care se bucură de lumina libertății, care în rândul întâi cei sacrificați ne-au dat-o, se cuvine să prețuiască această jertfă supremă: moartea pentru binele tuturor” (Oficiul Național pentru Cultul Eroilor).

În această zi erau comemorați toți eroii neamului, dar și eroii căzuți pe teritoriul statului român, fără deosebire de naționalitate ori de confesiune. Așa se întâmplă și astăzi.

De sărbătoarea Înălțării Mântuitorului, la 40 de zile după Învierea Sa din morți, la fiecare Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români „din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței creștine, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român”, potrivit Patriarhiei Române.

DANIELA MEZEY

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.