Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

România 100: „Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » România 100: „Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale”
România 100: „Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale”

România 100: „Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale”

Însemne tricolore și semne de carte au fost oferite de membrele Grupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc” parohiilor ortodoxe din județ

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, membrele Grupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc” au transmis însemne tricolore și semne de carte celor 49 de parohii ortodoxe din județul Harghita, pentru a fi purtate și folosite cu ocazia Zilei Naționale a României și nu numai. Zecile de însemne tricolore și semne de carte au fost oferite marți, 27 noiembrie, în cadrul acțiunii „Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale”, care a avut loc la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei din municipiul Miercurea Ciuc și care a reunit, deopotrivă, tineri, copii şi adulţi „dornici să transmită comunităţii, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti”.

Evenimentul a făcut parte din șirul de acțiuni dedicate Centenarului ce au fost inițiate și derulate de membrele Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc” cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Harghita, al Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei și al Asociației pentru Siguranță Comunitară și Antidrog – filiala Harghita.

În cadrul manifestării, preotul Teodor Bijec, consilier în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, a arătat că acest eveniment se desfășoară, „cu binecuvântarea părintelui Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, în această sală care poartă numele primului patriarh al României, Miron Cristea, cel care a fost unul dintre promotorii Marii Uniri de acum 100 de ani, de la 1918, cel care a condus delegația ardeleană la București pentru a preda actul Unirii”.

Acesta a evidențiat faptul că șezătoarea pune în valoare elementele simbol, cu valoare sacră, ale identității noastre naționale: „tricolorul lângă care stă imnul și bineînțeles Ziua Națională, toate întregite sub crucea Mântuitorului Iisus Hristos”. De asemenea, prin „Șezătoarea Tricolorului”, a mai spus părintele Teodor Bijec, „se face un recurs la tradiția noastră românească, la vechile șezători, care au fost dintotdeauna creații colective, cu o valoare comunitară, care puneau și pun în valoare cultura profundă a poporului nostru român, credința lui și originalitatea acestui popor binecuvântat de Dumnezeu, iar prin faptul că avem și tânăra generație, care e la lucru la atelierul de creație în această frumoasă lucrare de continuare a tradițiilor, putem vorbi și de tradiția vie a poporului”.

Părintele consilier a mai spus că semnele de carte care ajung în parohiile din județ vor fi puse în Sfintele Evanghelii.

„Mă bucur că sunt oameni care au această deschidere către trecut, către tradiţie, fiindcă este semnul vitalităţii şi al sănătăţii unui popor. A privi spre tradiţiile noastre milenare înseamnă a privi nu numai spre trecut, ci a ne lua seva care ne dă putere pentru prezent în perspectiva frumoasă a viitorului. (…) Tinerii aceștia și membrii șezătorii au realizat însemne tradiționale, tricolore, care prin generozitatea lor vor ajunge în parohiile noastre. Semnul de carte, cusut în semnul tricolorului, care va fi pus în Sfânta Evanghelie, va fi nu numai la momentul festiv, acum, la Centenar, ci şi de acum încolo la marile sărbători creştine, semn că există această profundă legătură între popor şi biserică, pentru că poporul nostru, prin tot ceea ce a avut curat s-a pus şi a fost valorizat în lumina Evangheliei, adică a avut Evanghelia în inimă, iar Evanghelia lui Hristos a pus poporul acesta la cea mai frumoasă inimă, la inima lui Dumnezeu. De aceea suntem un popor plin de lumină, plin de vitalitate”, a mai spus preotul Teodor Bijec.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, coordonator al acțiunilor din județ dedicate Zilei Naționale a României, a afirmat, la începutul intervenției sale, că 2018 „este un an extrem de important pentru România, pentru istoria noastră și sunt convins că ne dorim cu toții ca România să devină o țară respectată și mai puternică”.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a amintit că tocmai a venit de la o altă manifestare dedicată Centenarului (spectacolul din cadrul proiectului „Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale”) și „e înălțător să vezi atâția copii îmbrăcați în costume naționale, emoționați și fiecare cu un steguleț tricolor în mână”. „Cred că asta ne definește, de fapt. (…) Un popor care chiar dacă nu ne place să afișăm patriotismul nostru, în interiorul nostru cred că există. Și ceea ce este cel mai important (…) e faptul că avem puterea și credința să transmitem mai departe generațiilor viitoare păstrarea identității și valorilor noastre naționale”, a spus prefectul.

Totodată, Jean-Adrian Andrei a amintit și de înaintașii noștri, „care s-au luptat până la sacrificiul suprem pentru a înfăptui idealul de veacuri al acestui popor, Marea Unire”. „Noi trebuie să fim demni de acest lucru şi trebuie să ştim în fiecare zi să păstrăm vie flacăra spiritului românesc”, a mai afirmat prefectul județului.

Coordonarea Gupului „Șezătoare la Miercurea Ciuc”, Alexandra Maria Țifra, a transmis că această acțiune s-a dorit să fie una de evocare a eroilor care au făcut posibilă Marea Unire, dar și femeilor de acum 100 de ani, care în spatele frontului au păstrat obiceiurile, tradițiile și le-au dus mai departe.

Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale se doreşte a fi o continuare a activităţilor şi proiectelor legate de cusăturile tradiţionale, dar fiindcă suntem în an Centenar ne dorim ca acest proiect să fie și unul de evocare a eroilor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918.

Marea majoritate a acțiunilor evocă memoria și amintirea acelora care s-au remarcat prin fapte de arme și vitejie, însă prin această acțiune membrele Grupului Sezătoare la Miercurea Ciuc și-au propus să evoce memoria eroilor nevăzuți și mai puțin aduși în lumina reflectoarelor. Ne-am propus să păstrăm memoria acelor femei care acum 100 de ani, în timpurile grele ale războiului, au fost cele care au păstrat obiceiurile, tradițiile și le-au dus mai departe și prin cusătura în cruce pe pânză au înlănțuit rugăciuni pentru cei dragi aflați pe front. Semnele de carte și însemnele tricolore cusute și dăruite comunităților românești din județul Harghita se doresc a fi un omagiu adus celor care au fost în spatele frontului, mame, soții, surori, iubite, și care au fost cele care au păstrat tradiția, dar și legătura comunității cu biserica”, a transmis coordonatoarea Grupului Șezătoare la Miercurea Ciuc.

La finalul acțiunii, coordonatoarea acțiunii „Șezătoare Tricolorului”, Matilda Păncescu, împreună cu membrele grupului, au oferit câte „un mic dar, în semn de prețuire”, atât Preasfințitului Părinte Andrei, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, cât și prefectului județului Harghita, pentru sprijinul constant acordat.

Este vorba despre „o mărturisire despre țară” în versuri cusută pe pânză cu semne în formă de cruce și, respectiv, o pânză înrămată simbolizând 100 de ani de la Marea Unire.

„Acţiunea Şezătoarea Tricolorului – cinste și prețuire simbolurilor naționale este sprijinită, în derularea ei, de Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei prin Centrul Cultural „Miron Cristea” şi Centrul Eparhial, de către Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, ca organizator şi coordonator al activităţilor dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie”, a mai precizat Matilda Păncescu, coordonatoarea acțiunii de marți. (Șt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.