Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Risc major de poluare ecologică la Băile Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Risc major de poluare ecologică la Băile Harghita
Risc major de poluare ecologică la Băile Harghita

Risc major de poluare ecologică la Băile Harghita

Aproximativ 2 milioane mc de steril provenite de la exploatarea subterană de caolin de la Băile Harghita, afectate de ploile din ultimele două luni, stau s-o ia la vale. Odată dislocate, ar schimba complet peisajul zonei, ar polua apele şi cantitatea uriaşă de steril ar putea acoperi drumul către staţiune, ajungând până la DN 13/A

În urma sesizărilor localnicilor, că halda de steril prezintă fisuri, specialiştii de la Sistemul de Gospodărirea Apelor Harghita s-au deplasat în teren. Previziunile sumbre aveau să se confirme. De îndată a fost sesizat prefectul judeţului, care a convocat, luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), la o şedinţă extraordinară.

„Este o situaţie gravă, chiar foarte gravă. (…) Din păcate, iazurile de decantare s-au fisurat în urma ploilor abundente, există pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice. Garda de Mediu va efectua un control în cursul zilei de mâine, să identificăm exact situaţia şi să impunem măsurile necesare”, a declarat, luni, la şedinţa extraordinară a CJSU, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert.

Ieri, comisia formată din specialişti, constituită prin ordin al prefectului, s-a deplasat în zonă.

„Exact acum un an, prin ordinul prefectului a fost constituită comisia de verificare a celor două iazuri de decantare, 1 şi 2, de la Harghita-Băi. Atunci am solicitat Ministerului Economiei şi SC Conversmin SA luarea măsurilor urgente, pentru că societatea comercială care avea în administrare aceste iazuri este în procedură de lichidare judiciară. De atunci nu am primit absolut nici un semn din partea celor două entităţi, astfel încât în acest an, din nou am emis ordinul de constituire a unei noi comisii, să verificăm situaţia de pe teren, iar astăzi am văzut că starea s-a înrăutăţit foarte mult: clasa de stabilitate a celor două iazuri este diferită faţă de ultima evaluare, există fisuri în halda de steril, care oricând, datorită fenomenelor meteo extreme şi a ploilor abundente, poate aluneca şi poate crea un risc major de poluare pentru mediul înconjurător”, a declarat prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Specialiştii au confirmat, la rândul lor, în urma vizitei pe teren, că situaţia de la Băile Harghita este „gravă”.

„S-a constatat modificarea stabilităţii iazului faţă de anul trecut, când s-a reunit această comisie, la solicitarea Ministerului Economiei, şi se impune realizarea unei expertize, pentru evaluarea acestei stabilităţi. În condiţii nefavorabile, ar putea să existe o alunecare de teren şi s-ar produce poluarea mediului, ceea ce nu este de dorit”, a afirmat comisarul Georgeta David Melinte, şefa Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu.

Inginerul şef al Sistemului de Gospodărirea Apelor Harghita, Darvas János, a arătat că iazurile sunt părăsite, iar lucrările de consolidare, impuse după controlul de anul trecut, nu au fost executate. Proprietarul, Exploatarea Minieră Harghita, este în faliment.

„Sa constatat ceea ce deja ştiam, situaţia este reală. Perioada ploioasă din ultimele două luni a produs umezirea şi înmuierea sterilului, în care deja s-au produs fisuri adânci. Dacă materialul din corpurile iazurilor sunt umede, curba de alunecare se ridică peste piciorul taluzului din aval şi apare alunecarea. Tot materialul devine fluid, o ia la vale, asta înseamnă schimbarea peisajului, distrugerea vegetaţiei în zonele de depunere şi modificarea compoziţiei apelor, din cauza suspensiilor acide. Cantitatea uriaşă de steril, de aproape două milioane de metri cubi, ar acoperi drumul judeţean de acces în staţiune şi ar putea ajunge până la drumul naţional 13/A”, a explicat ing. şef Darvas.

Prefectul Jean-Adrian Andrei va solicita din nou celor două entităţi care administrează zona – Ministerul Economiei şi SC Conversmin SA – să ia măsurile necesare pentru prevenirea producerii unei „catastrofe ecologice”.

„Voi propune, de asemenea, constituirea unei comisii interministeriale, formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în această problemă. Situaţia este extrem de periculoasă din punct de vedere al poluării mediului şi doar o intervenţie amplă poate face ca situaţia să fie remediată sau adusă măcar la stadiul care era înainte ca pericolul să existe”, a conchis prefectul judeţului Harghita.

Exploatarea subterană de caolin de la Băile Harghita s-a deschis în anii ’50. În decursul celor peste 40 de ani de exploatare, au rezultat munţi de reziduuri, depozitate în zonă, care constituie o permanentă ameninţare pentru însăşi existenţa staţiunii.

DANIELA MEZEY

Foto: Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.