Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rezultate surprinzătoare la simularea Evaluării Naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Rezultate surprinzătoare la simularea Evaluării Naţionale
Rezultate surprinzătoare la simularea Evaluării Naţionale

Rezultate surprinzătoare la simularea Evaluării Naţionale

Peste 66% dintre elevii harghiteni care au participat la simularea examenului nu au obţinut note de trecere la proba de Limba şi literatura română

Potrivit rezultatelor simulării Evaluării Naţionale date publicităţii de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, la prima probă, cea la Limba şi literatura română, s-au înscris 2.784 de elevi şi s-au prezentat la examen 2.595.

În urma corectării lucrărilor, centralizarea efectuată la nivelul IŞJ Harghita arată că un număr de 1.716 elevi de clasa a VIII-a au obţinut note cuprinse în intervalul 1-4,99, un procent de 40,9% dintre lucrările acestora fiind notate între 2 şi 2,99.

Au obţinut note peste cinci 879 de elevi (33,87%): 304 lucrări au fost notate între 5 şi 5,99, 234 au fost evaluate între 6 şi 6,99, un număr de 197 de elevi au primit note între 7 şi 7,99, 112 elevi au obţinut note între 8 şi 8,99, iar 31 între 9 şi 9,99. A existat o singură notă de 10 în judeţ la această probă.

Rezultatele la cea de-a două probă, de Matematică, deşi sunt vădit mai bune, nu sunt liniştitoare, în opinia conducerii Inspectoratului Şcolar. Procentul de promovare al probei este de 59,25%. Din cei 2.606 de elevi prezenţi la această probă, 40,75% au obţinut note sub cinci. Cei mai mulţi elevi din cei care au promovat proba au obţinut note între 6 şi 6,99, iar 62 de elevi au fost notaţi peste 9, patru elevi obţinând nota maximă.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate, cum era de aşteptat, la proba la Limba şi literatura maghiară, unde procentul de promovare este de 78,53%, potrivit statisticii IŞJ Harghita. Numărul elevilor promovaţi este de 1.774 (78,53% din totalul celor 2.259 de elevi prezentaţi), de peste trei ori şi jumătate mai mare decât al elevilor care nu au reuşit să obţină nota de trecere, lucrările unui număr de 485 de elevi (21,47%) fiind evaluate sub nota cinci.

„Având în vedere că este vorba despre o simulare, unde au absentat destul de mulţi, aproape 200 de elevi la fiecare disciplină – 187 de elevi la Română, 178 la Matematică şi 199 la Limba maghiară – la nivel de judeţ eu zic că este un procent acceptabil, având în vedere şi caracterul neobligatoriu al simulării examenului. În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de elevi, nu suntem mulţumiţi de ele, mai ales la Limba şi literatura română. Trebuie să vedem ce putem face, ca procentul notelor peste cinci să fie mai mare la această disciplină, fiindcă procentul de aproape 34% este destul de scăzut. Vom avea discuţii (pe această temă – n.a.) la nivelul inspectoratului, la nivelul şcolilor, cu directorii şi trebuie să găsim metoda bună, cu implicarea mai ales a doamnei Manuela Stîngă, inspector de specialitate, să vedem cum putem îmbunătăţi situaţia pentru examenul propriu-zis de Evaluare Naţională în cele mai puţin de două luni care ne-au rămas. La limba maternă, putem spune că procentul obţinut, de aproape 80%, este unul acceptabil, iar Matematica este o disciplină unde de obicei procentele nu sunt aşa de mari. Şi aici trebuie să găsim metodele prin care elevii să atingă cel puţin nota cinci”, a declarat inspectorul şcolar general Demeter Levente.

Potrivit inspectorului şcolar general, pandemia şi multitudinea de modificări survenite în derularea programului de studiu al elevilor au avut un impact negativ asupra învăţării.

„În primul semestru au fost la şcoală, apoi au studiat online şi cele două au alternat pe parcursul anului şcolar, în funcţie de scenarii. Desigur, clasa a VIII-a a fost la şcoală începând din 8 februarie (…) dar la Limba şi literatura română s-a schimbat şi programa şcolară, ceea ce este o noutate şi pentru elevi, dar eu cred că şi pentru cadrele didactice. Testele au fost concepute altfel, aici a fost o schimbare majoră. Dar avem şi programul remedial, care funcţionează şi în timpul vacanţei, şi sperăm că aceste cifre (procentele de promovare – n.a.) vor arăta mai bine în iunie-iulie”, a conchis şeful ISJ Harghita, Demeter Levente.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.