Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2021 (IV) | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2021 (IV)
Retrospectiva anului 2021 (IV)

Retrospectiva anului 2021 (IV)

Octombrie

Ţinut, în mod tradiţional, la final de primăvară – început de primăvară, în 2021 Festivalul Luminii a fost organizat în octombrie, la această modificare stând două motive: la început de octombrie este mai multă lume acasă; şi din cauza vremii, care e mult mai stabilă toamna. Tema festivalului, organizat de către Cercetaşii României de la Centrul Local „Orion” Miercurea Ciuc, a fost copilăria.

***

La nivel naţional, pe data de 5 octombrie, Jandarmeria Montană împlinea 20 de ani de existenţă. În Harghita, primele structuri de Jandarmerie Montană au apărut abia la 1 mai 2008, când au fost înfiinţate posturile de la Băile Harghita, Lacu Roşu şi Izvoru Mureşului, acesta din urmă fiind desfiinţat trei ani mai târziu.

***

Biró Sándor devenea campion mondial la şah pentru seniori, versiunea ACO. Punctajul Élő pe care îl avea Biró îi oferea posibilitatea să evolueze în Grupa B, dedicată celor cu punctaj sub 2.200. Totuşi, a ales să joace în grupa principală, dedicată celor cu punctaj până la 2.400. Şi a câştigat-o, acumulând 5,5 puncte din 9 partide.

Organizaţia ACO (fondată în anul 2012 de germanul Lothar Hirneise, editorul revistei Rochade Europa) oferă posibilitatea obţinerii titlului de campion mondial pentru jucătorii sub Élő 2.400, indiferent de titlul deţinut.

***

Primăria municipiului Miercurea Ciuc anunţa că începe procedura de actualizare a strategiei de dezvoltare urbană a oraşului, intitulată Szereda 2030 – Miercurea Ciuc 2030. În acest sens, spunea atunci primarul Korodi Attila, pentru ca deciziile necesare să poată fi aduse mult mai aproape de comunitatea locală, urma să se trimită familiilor, cu sprijinul şcolilor din oraş, câte un chestionar, care va putea fi accesat şi prin intermediul mijloacelor digitale şi cu ajutorul căruia îşi vor putea exprima punctele de vedere în legătură cu viitorul oraşului.

***

În Tuşnad problema cu reţeaua de apă continua. La aproximativ o lună de la înlocuirea ţevii vechi care traversează localitatea Vrabia, o lucrare care a costat peste 250.000 de lei, sistemul de alimentare cu apă ceda din nou, de această dată la Cetăţuia. Aveau de suferit atât localnicii, cât şi operatorii din turism, care începeau să piardă clienţi.

***

Pe 14 octombrie, Brigada 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” împlinea 30 de ani de existenţă. Momentul a fost marcat pe durata mai multor zile care a culminat pe 14 octombrie cu ceremonia militară şi religioasă care a avut loc în centrul municipiului Miercurea Ciuc şi la care au fost prezenţi, printre numeri oaspeţi, şeful Statului Major al Apărării, gen. lt. Daniel Petrescu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gen. mr. Dorin Blaiu, primul comandant al brigăzii, gen. mr. (r) Crăciun Leucea.

***

La Gheorgheni se inaugura un centru sportiv pentru pregătirea viitorilor boxeri de performanţă. Investiţia a beneficiat de un sprijin financiar de peste 1 milion de euro din partea statului ungar.

***

Luna octombrie se încheia cu un bilanţ sumbru în privinţa pandemiei: aproape 3.500 de infectări cu coronavirus şi 150 de decese.

Noiembrie

Clubul Lions Miercurea Ciuc dona 12 aparate de hemodializă spitalelor din judeţele Harghita şi Covasna. Patru astfel de aparate au ajuns la spitalul din Miercurea Ciuc, iar câte două la spitalele din Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc.

***

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Harghita, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita efectuau 8 percheziţii domiciliare care au vizat mai multe persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi mare risc, pentru consum propriu, fără drept, precum şi persoane bănuite de contrabandă şi evaziune fiscală. În urma acestora, un bărbat din Odorheiu Secuiesc a fost arestat preventiv şi au fost ridicate 68,8 grame de droguri de mare risc (amfetamină), 38.580 de ţigarete, posibil provenind din contrabandă, 370 de litri de alcool sustras de la plata accizelor, diferite sume de bani, telefoane mobile, 1.005 euro şi 6.037 de lei.

***

În Ciceu se lansa un proiect de peste 925.000 de euro. Centrul comunitar integrat va fi un punct unic de acces pentru 500 de persoane care reprezintă grupul ţintă din cadrul proiectului, fiind vorba despre 200 de persoane vârstnice, 68 de copii cu vârsta între 4 şi 15 ani, 60 de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt cuprinşi în nici o formă de educaţie şi nici nu au un loc de muncă, 42 de persoane cu dizabilităţi şi copii cu cerinţe educaţionale speciale, 120 de persoane adulte care nu au loc de muncă, respectiv 10 persoane de etnie romă (copii şi adulţi). Vor fi furnizate servicii integrate sociale, medicale, educaţionale şi de dezvoltare personală a grupului ţintă prin crearea unor facilităţi, precum un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru socio-educaţional, un centru socio-medical, o cantină socială, două locuinţe sociale temporare de urgenţă şi un HUB vocaţional.

***

În Topliţa, Biblioteca Municipală „George Sbârcea” finaliza de implementat proiectul Topliţa Heritage – Moştenirea Topliţeană, prin care s-a dorit valorificarea fotografiilor vechi, culese în format digital din comunitatea topliţeană. Bibliotecarele au scanat aproximativ 700-800 de fotografii din arhivele personale ale celor care au dorit să se implice, donând forma electronică a fotografiilor de epocă.

***

La Borsec se finaliza reabilitarea dispensarului medical. În exterior, clădirea a fost reabilitată termic; în interior, au fost înlocuite instalaţiile electrice şi sanitare, respectiv sistemul de încălzire. Au fost amenajate mai multe cabinete medicale noi, iar clădirea a fost dotată şi cu un ascensor, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi.

Decembrie

Pe 1 Decembrie, în mai multe localităţi din judeţ au avut loc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. La Miercurea Ciuc, după foarte mulţi ani, primăria dădea dovadă de respect faţă de comunitatea românească: centrul municipiului a fost pavoazat timp de mai multe zile, iar în seara zilei de 1 decembrie, fosta casă de cultură a sindicatelor a fost iluminată în roşu, galben şi albastru.

***

Se finalizau lucrările de renovare la una din perlele Borsecului: Vila nr. 49. S-a avut în vedere restaurarea şi consolidarea clădirii monumentului istoric în conformitate cu concluziile studiilor de specialitate şi a obligaţiei de folosinţă, precum şi restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor; s-au asigurat dotările interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), precum şi încălzirea prin centrală termică pe bază de peleţi, cu posibilitate de automatizare a alimentării).

***

Miercurea Ciuc era gazda a două evenimente importante.

La Campionatele Naţionale de nataţie în bazin de 25 metri, printre concurenţi, erau prezenţi Robert Glinţă şi David Popovici.

Patinoarul găzduia Campionatele Naţionale de patinaj artistic.

***

În Gălăuţaş avea loc un incendiu puternic, care s-a manifestat generalizat pe suprafaţa de circa 500 de metri pătraţi a unui ansamblului de locuinţe. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, oamenii reuşind să iasă la timp din locuinţe. Însă, au fost afectate 15 persoane care locuiau în cele 12 locuinţe, fiind vorba în principal despre pensionari cu venituri mici care rămăseseră practic doar cu hainele pe care le aveau pe ei.

***

Băile Tuşnad rămânea din nou fără apă curentă, de această dată defecţiunea durând aproximativ o săptămână. „Dacă nu ne ajută cineva, nu rezistăm. Astăzi sunt primarul staţiunii Băile Tuşnad; peste maximum un an voi fi primarul celui mai mic sătuc din Europa. Fără apă, nu va mai rămâne nimeni aici”, spunea Butyka Zsolt, primarul Băile Tuşnad.

***

Consiliul Local Topliţa adopta în cadrul unei şedinţe extraordinare documentaţia de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie privind reabilitarea Ambulatoriului Spitalului Municipal Topliţa. În următorii doi ani, acesta va fi adaptat necesităţilor prezentului printr-un proiect finanţat din fonduri europene, depus în martie 2018 şi ajuns la faza de achiziţie. Din punct de vedere medical, cabinetele de specialitate ale Ambulatoriului vor fi dotate cu aparatură modernă. Din punct de vedere al construcţiei, clădirea va fi hidroizolată corespunzător, tencuielile vor fi refăcute, vor fi introduşi pereţi structurali din beton armat pe înălţimea tuturor nivelurilor, iar pentru asigurarea accesului persoanelor cu deficienţe locomotorii va fi realizată o rampă care va permite accesul la parter şi un lift pentru accesul la etajele superioare.

***

Primăria municipiului Miercurea Ciuc prezenta cea mai recentă lucrare de amploare care era finalizată: reabilitarea cartierului Octavian Goga. După refacere, acesta cuprinde: 316 locuri de parcare, 5 locuri de joacă, un teren de sport, boxe pentru biciclete, 40 de bănci.

***

În Topliţa, peste 250 de persoane primeau cadouri în urma acţiunii caritabile Cutia cu fapte bune.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.