Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2021 (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2021 (II)
Retrospectiva anului 2021 (II)

Retrospectiva anului 2021 (II)

Aprilie

Szabó Zsolt devenea pe data de 1 aprilie prefect al judeţului Harghita. Aşa cum am scris şi în prima parte a retrospectivei, era pentru prima dată după mulţi ani în care Harghita avea un prefect în afara celor trei partide tradiţionale: PSD, PNL, UDMR.

***

Urşii reveniseră de ceva vreme în localităţi, dar ceea ce se întâmplase la Izvoru Mureşului era un caz rar: o ursoaică făta doi pui în incinta Complexului Sportiv Naţional, după ce-şi făcuse un bârlog în intravilanul localităţii.

***

Tot pe 1 aprilie, după mai bine de 15 ani de la realizarea studiului de fezabilitate, la Miercurea Ciuc începeau lucrările de construire a sălii de sport a Liceului de Artă „Nagy István”. Valoarea investiţiei se apropie de 9 milioane de lei, din care peste 6 milioane reprezintă contribuţia municipalităţii.

***

Pe 2 aprilie, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), instituţie de cultură românească din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, împlinea 25 de ani de existenţă.

Momentul aniversar a fost marcat prin organizarea, online, a Conferinţei „Centrul Ecleziastic de Documentare «Mitropolit Nicolae Colan» – un sfert de veac în slujba culturii şi spiritualităţii româneşti din sud-estul Transilvaniei”.

***

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, efectua o vizită de lucru în judeţ. În cadrul acesteia a vizitat Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, unde a amintit de trei proiecte importante pentru unitatea sanitară, ce totalizează 170 de milioane de lei şi pentru care Ministerul Dezvoltării şi Guvernul României au deschidere.

Tot cu ocazia acestei vizite, Cseke Attila a amintit de alte 7 investiţii existente în judeţ, finanţate prin MDLPA şi a căror valoare însumează 120 de milioane de lei.

***

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş clasa cauza deschisă în cazul angajării a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie locală din Ditrău, fapt ce a nemulţumit, la începutul anului trecut, o parte a localnicilor, care au cerut excluderea lor din comunitate.

„Nu este nimeni vinovat pentru incidentele rasiste şi xenofobe petrecute în ianuarie anul trecut la Ditrău în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie locală. Asta spune Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş care a clasat dosarul penal deschis la sesizarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, şi la sesizarea patronului brutăriei, Köllő Csaba. (…) Procurorul de caz a clasat cauza cu privire la toţi cei acuzaţi şi cu privire la toate capetele de acuzare. Practic, incidentele rasiste şi xenofobe care au şocat o ţară întreagă nu au avut loc, potrivit Parchetului”, scria pe blogul său parlamentarul Dan Tanasă.

***

Oraşul Borsec contracta cel mai important proiect din ultimii 15 ani finanţat din fonduri europene. Este vorba de „Proiectul integrat pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Borsec”, pentru care obţinea resurse nerambursabile în valoare de aproape 5 milioane euro în cadrul programului REGIO 2014-2020.

***

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, anunţa, cu ocazia unei vizite de lucru în judeţul Harghita, că în primăvară urma să se reia lucrările de închidere a fostei exploatări miniere din Bălan, după ce în urmă cu aproximativ un an şi jumătate au fost blocate.

***

Pe 8 aprilie, Sport Club Miercurea Ciuc câştiga Liga Erste la hochei pe gheaţă. În finală, harghitenii au trecut de Corona Braşov, după 6 meciuri disputate.

***

Asociaţia Caritas Alba Iulia anunţa că donaţiile, strânse în decurs de trei luni, pentru ajutorarea romilor de la Şumuleu-Ciuc afectaţi de incendiul din luna ianuarie depăşeau 350.000 de lei.

***

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se înfiinţa un laborator de diagnoză moleculară. Biologia celulară şi moleculară oferă o perspectivă asupra mecanismului diverselor boli la nivel molecular şi genetic, pe care specialiştii o pot traduce în aplicaţii de diagnostic, în previziuni asupra evoluţiei bolii şi terapeutice. Un diagnostic exact, cât se poate de sigur şi rapid îmbunătăţesc considerabil îngrijirea bolnavului, scurtează spitalizarea şi reduce costurile de îngrijire.

***

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov dispuneau trimiterea în judecată a lui Lukács Antal, la data faptelor managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, alături de alte cinci persoane şi o firmă pentru presupusa atribuire frauduloasă, în perioada aprilie-decembrie 2020, a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

***

Pe baza unui proiect comun depus de Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean, instituţia sanitară beneficia de peste 19 milioane de lei de la Uniunea Europeană pentru echipamente şi investiţii.

***

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, semna ordinul pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea campusului şcolar al Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa. Odată cu aceasta, se dădea undă verde pentru investiţia de peste 17,6 milioane de lei, din care contribuţia municipiului Topliţa este de 230.860, diferenţa fiind asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.

***

Un incendiu la un depozit de mobilă din Gheorgheni se solda cu pagube materiale de aproximativ 200.000 de lei. În urma incendiului nu a fost rănită nici o persoană, însă au ars: hala de producţie mobilier (construcţie metalică), pe o suprafaţă de aproximativ 300 mp, blaturi de mobilă, pal melaminat şi utilaje de producţie.

***

În Gălăuţaş se finaliza proiectul „Modernizarea staţiei de epurare a localităţii Gălăuţaş”. „Având în vedere faptul că vechea staţie de epurare nu mai era capabilă să purifice apa uzată în limitele admise de legislaţia în vigoare, mai ales la azot amoniacal şi fosfor, s-a ajuns la concluzia necesităţii modernizării şi redimensionării staţiei de epurare în condiţii reale, adică la o recompartimentare, tehnologizare şi dotare optime ale acesteia. Astfel a dispărut şi mirosul neplăcut din zona staţiei de epurare, care producea disconfort cetăţenilor care locuiesc în zona respectivă, precum şi celor care o tranzitează”, spunea atunci primarul Radu Ţăran.

Mai

Pe platoul Banffy de la Topliţa, pe 8 şi 9 mai, avea loc prima ediţie a concursului de atelaje canine. Participaseră circa 60 de sportivi din toată ţara, fiind prezente echipaje din Cluj-Napoca, Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Alba, Borsec, Bălan, Zlatna, Târgu-Mureş, Ciucani şi Topliţa. Printre aceştia s-au numărat Bogdan Berende, de 4 ori campion european, şi Kiss Attila, campion mondial la atelaj cu 10 câini.

***

Începea Recensământul General Agricol şi în Harghita. Aproape 400 de recenzori şi 75 de recenzori şefi urmau să fie implicaţi, timp de peste două luni, în judeţul Harghita, în activităţile specifice organizate la nivel naţional, în cadrul Recensământul General Agricol, cu an de referinţă 2020.

***

La Topliţa avea loc Conferinţa „Topliţa Ecoturistică”. Evenimentul a avut invitaţi speciali, promotori ai turismului românesc, precum Cristian Tabără, producător TVR 1, Charlie Ottley, cunoscutul realizator ,,Wild Carpathia” şi producător BBC, Andrei Blumer, preşedinte al Asociaţiei de Ecoturism din România, Gabriel Aftenie, reprezentant RePatriot şi CIT Bucureşti Open Knowledge, Florin Munteanu, preşedinte al Fundaţiei de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos, Cezar Ionescu, director de Dezvoltare România al grupului Interparking Bruxelles, Tudor Ionescu, activist de mediu şi fost consilier general al municipiului Bucureşti, Szabó Károly, director executiv ADI Harghita, Gheorghe Hîrlav, consilier superior al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, preşedintele Asociaţiei Club Natură şi Aventură Topliţa, Claudiu Cifu, preşedintele Asociaţiei pentru Topliţa şi Andrei Vodă, geograf doctorand (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geografie).

***

Pe 14 mai, Tribunalul Bacău îl condamna pe fostul primar al municipiului Topliţa, Stelu Platon, la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Decizia Tribunalului Bacău nu era definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei.

Iunie

Pe 2 iunie, în comuna Corbu se inaugura cabinetul stomatologic. Prezent la inaugurare, Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei, spunea că dorea să deschidă un asemenea cabinet încă din 2016, când a preluat primul său mandat. De atunci a purtat tratative cu mai mulţi medici stomatologi, iar în final s-a ajuns la o înţelegere cu dr. Elena Cristina Ciobanu, medicul din Bilbor. Primăria i-a pus la dispoziţie spaţiul de funcţionare al cabinetului – care se află în incinta dispensarului medical, renovat integral – pentru o chirie modică, iar de amenajarea şi dotarea integrală a acestuia s-a ocupat medicul.

***

Se finaliza campania de împăduriri. Direcţia Silvică Harghita planta în 2021 o suprafaţă de 284 hectare, pentru care s-au folosit aproximativ 750.000 de puieţi, majoritatea de molid.

O altă suprafaţă de 321 hectare a fost împădurită de ocoalele silvice private.

***

La Miercurea Ciuc avea loc prima ediţie a festivalului „Unscene”, care a reunit spectacole de teatru şi filme realizate de studenţi ai universităţilor de artă din ţară. Au participat, cu 19 spectacole de teatru, studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale” din Bucureşti, în vreme ce filmele au fost realizate de studenţii din Cluj-Napoca şi Bucureşti.

***

Între 18 şi 21 iunie, la Băile Tuşnad, avea loc a doua ediţie a Tuşnad Gastro Blues Fest, un eveniment cultural organizat sub brandul TUŞNAD GASTRO FEST – #ecofriendlyfestival, ce reprezintă un concept în care muzica live se împleteşte armonios cu gastronomia, oferind populaţiei oraşului-gazdă, a judeţului şi a zonelor învecinate apartenenţa la o comunitate cu care rezonează, fără a fi nevoie să călătorească pe distanţe mari pentru aceasta.

De precizat că peste 90% din publicul care şi-a cumpărat abonamente la festival era din alte judeţe.

***

Echipa de U19 a FK Miercurea Ciuc reuşea să câştige finala elitelor, disputată cu Viitorul Constanţa. Astfel, harghitenii urmau să reprezinte România în UEFA Youth League.

***

În Tulgheş se finaliza modernizarea reţelei de iluminat public. În cadrul proiectului, derulat pe parcursul a trei ani, au fost montate aproximativ 700 de becuri cu tehnologie LED, care le-au înlocuit pe cele clasice existente, iar iluminatul public a fost extins pe o lungime de aproximativ 1,2 kilometri, în zone în care acesta nu exista.

***

În Cheile Bicazului, pe Muntele Piatra Poienii şi pe Muntele Ucigaş erau montate două cabine panoramice în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Gyílkostó Adventure.

***

După patru ediţii organizate în luna septembrie, festivalul de film din Miercurea Ciuc avea loc, pentru prima dată, în luna iunie. Dintre producţiile care au putut fi vizionate de către cinefili amintim: Nomadland, Another Round, Lassie se întoarce acasă, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, Colectiv.

***

La Topliţa şi Miercurea Ciuc se marca Ziua Internaţională a Iei.

Topliţencele marcau portul românesc în cadrul unui eveniment intitulat Ie cu IstorIE. În cadrul acestuia au avut loc un târg, ateliere tematice, expoziţii, dar a fost organizată şi o plimbare cu bicicletele, acestea fiind ornate cu flori, iar purtarea iei era obligatorie.

La Miercurea Ciuc, evenimente au fost organizate de către Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita, beneficiind de sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei prin Centrul Cultural „Miron Cristea” Miercurea Ciuc, Muzeului Oltului şi Mureşului Superior şi al Lions Club Miercurea Ciuc şi implicarea Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc.

***

În nordul judeţului apele ieşeau din matcă. În decurs de trei zile, comuna Corbu era lovită de două ori de inundaţii, în total fiind afectate 36 de curţi şi 7 case, au fost distruse două podeţe şi afectaţi peste 6 km de drumuri judeţene, comunale, locale şi forestiere.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.