Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2021 (3) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2021 (3)
Retrospectiva anului 2021 (3)

Retrospectiva anului 2021 (3)

Iulie

Autorităţile publice locale din municipiile Topliţa şi Gheorgheni semnau contracte cu fonduri europene REGIO, gestionate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în valoare de 2,3 milioane de euro, respectiv 4,4 milioane de euro.

Proiectul din Topliţa prevedea reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului din cadrul spitalului municipal, în vederea furnizării de servicii medicale aliniate la standardele europene. În schimb, în Gheorgheni era vorba de proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în municipiul Gheorgheni” şi cuprindea reabilitarea Centrului Comunitar Gheorgheni, respectiv transformarea Pieţei Libertăţii într-o zonă dedicată pietonilor.

***

Se afişau rezultatele finale la examenele naţionale. La Evaluarea Naţională, în Harghita, procentul de promovabilitate era de 75,9%, nici un elev nereuşind să obţină media 10.

La Bacalaureat, rata de promovabilitate era de 54,07%, fără nici o medie de 10. Clasamentul pe licee era: 1. Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc (91,76%); 2. Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc (90,48%); 3. Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc (87,67%).

***

În perioada 8-11 iulie, în cadrul Complexului Sportiv Naţional Izvoru Mureşului avea loc SMART FEST, un eveniment care a luat naştere la iniţiativa unor oameni dedicaţi comunităţii din care fac parte, reunind preponderent personalităţi din judeţele Harghita şi Braşov, alături de alţi profesionişti recunoscuţi inclusiv la nivel internaţional. Dezvoltat ca proiect educaţional-cultural, SMART FEST a pus în legătură participanţii cu experienţă şi know-how-ul profesioniştilor în domeniile: dezvoltare personală, psihologie, nutriţie sănătoasă, permacultură, arhitectură ecologică, aromaterapie, life coaching, artă teatrală, antreprenoriat, actorie, cinematografie, astronomie, arte plastice şi arte marţiale.

***

Pe 9 iulie, peste 250 de persoane au participat la un protest la Băile Tuşnad, fiind disperaţi de situaţia cauzată de prezenţa urşilor în localitate. Împărţiţi pe grupuri distanţate la 8-10 metri unele de altele, oamenii erau nemulţumiţi de legislaţia actuală şi de lipsa de reacţie a autorităţilor, care a condus la o situaţie imposibilă în oraşul în care urşii îţi suflă în ceafă zi şi noapte. Manifestanţii au mărşăluit paşnic pe Drumul European 578, între ei multe familii cu copii, purtând în braţe ursuleţi de pluş şi în mâini pancarte şi drapele ale Uniunii Europene.

***

Pe 10 iulie avea loc concertul de deschidere a unei noi ediţii a Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc. Desfăşurat până pe 18 iulie, cu participarea unor artişti din România, Ungaria, Serbia, Cehia, Turcia şi Franţa, festivalul a avut ca temă „Călătoria” în timp şi spaţiu.

***

La Miercurea Ciuc, un agent de securitate de la un club din municipiu era arestat preventiv după ce a fost prins în timp ce vindea droguri unui consumator. Acţiunea a avut loc seara, în centrul municipiului, iar asupra bărbatului de 44 de ani şi în autoturismul acestuia poliţiştii au găsit mai multe grame de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, deţinute în vederea comercializării.

***

Erau contabilizate pagubele produse de inundaţiile din lunile mai şi iunie. Acestea s-au ridicat la peste 9 milioane de lei.

***

Între 18 şi 20 iulie, la Topliţa avea loc ediţia a XXIV-a a Zilelor „Miron Cristea”.

***

Festivalul de Jazz din Miercurea Ciuc se relua după o pauză de doi ani. Cea de-a 11-a ediţie a avut loc în perioada 22-25 iulie, la festival fiind prezente nume ale scenei internaţionale şi naţionale.

***

47 de absolvenţi de liceu erau premiaţi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale. Patru dintre aceştia obţinuse nota 10 la proba de Limba română din cadrul Bacalaureatului: Beatrice Izabela Staicu şi Denisa Daniela Toader – Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc, Szász Norbert Valentin – Liceul „Marin Preda” Odorheiu Secuiesc şi Szén Júlia de la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” Odorheiu Secuiesc.

Evenimentul a fost realizat la iniţiativa inspectorului de Limba română al Inspectoratului Şcolar judeţean (IŞJ) Harghita, Manuela Nicoleta Stîngă.

***

În ultimul weekend din iulie se desfăşura o nouă ediţie a Ceaun Borsec Festival. Timp de trei zile, vizitatorii Borsecului au putut asista la demonstraţii culinare şi să guste din preparatele gătite de meşteri bucătari, au putut participa la conferinţe, la concursuri sportive, la vernisaje de expoziţii ori să asiste la concerte.

August

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni organiza Ziua Porţilor Deschise la situl arheologic „Dâmbul Cetăţii-Várdomb”, judeţul Harghita (la aproximativ 10 km distanţă de Miercurea Ciuc), ocazie cu care orice persoană interesată putea urmări munca arheologilor şi primi informaţii legate de cercetările în curs de desfăşurare.

De asemenea, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc avea loc Colocviul Priorităţi de cercetare în estul Transilvaniei.

***

După doi ani de pauză, la Borsec avea loc din nou Festivalul Nostalgic, ajuns la a 8-a ediţie. Timp de două zile, au fost aduse la viaţă momente frumoase din trecutul glorios al staţiunii: pe alei s-au plimbat tineri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar seara au fost prezentate dansuri de societate.

***

Cu sprijinul statului maghiar, la Frumoasa se inaugura Centrul Memorial al Grănicerilor Secui.

Centrul Memorial al Grănicerilor Secui nu reprezintă doar o expoziţie de istorie militară, ci este un foarte important punct de referinţă, o busolă care ne călăuzeşte, spunea secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, Árpád János Potápi.

***

Pe 21 august, de la ora 19:00, formaţia INEFFABLE îşi lansa cel de-al doilea material discografic, intitulat New Dimension. Concertul de lansare a fost realizat în VR360.

***

După zeci de ani aşteptare, pe DJ 127 Tulgheş – Ditrău se turna primul strat de asfalt. Lucrările de reabilitare demaraseră în 2020, iar în vara anului trecut s-a ajuns în faza în care se turna primul strat de asfalt pe unul dintre tronsoane.

***

La Topliţa se inaugura o pistă de bob vară. Era a treia din judeţ, dar cea mai lungă din ţară, având aproape 2 km.

***

La Bilbor se deschidea primul Punct Gastronomic Local din nordul judeţului. Un punct gastronomic local este un loc în care turistul, aflat în trecere sau cazat în zonă, se poate opri şi să mănânce produse tradiţionale, bio, preparate pe loc de familia care are în administrare acel punct. Important este şi faptul că aceste puncte gastronomice sunt autorizate de ANSVSA.

***

Novák Eduard câştiga a patra medalie paralimpică din carieră. În dimineaţa zilei de 27 august, sportivul din Miercurea Ciuc obţinea argintul în proba de 4 km urmărire pe velodrom la Jocurile Paralimpice, care au avut în Japonia.

Septembrie

Băile Tuşnad era gazda conferinţei de lansare a proiectului „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”. Lider în proiect este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Contractul de finanţare permite efectuarea acestei evaluări, permite implementarea primelor măsuri serioase de prevenţie, bazându-se pe acele garduri electrice care se vor cumpăra şi distribui fermierilor, vine cu o soluţie de sanctuar, cu o soluţie de zonă special amenajată pentru relocări şi pentru exemplare care nu mai pot trăi în natură. Este primul proiect care înglobează soluţii pentru diverse probleme. Zece milioane de euro este o sumă imensă”, spunea ministrul Tánczos Barna, cu ocazia lansării proiectului.

***

La Bilbor avea loc ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de Onoare Post-Mortem scriitorului şi omului politic Octavian C. Tăslăuanu.

***

Pe 9 septembrie, Szabó Zsolt era demis din funcţia de prefect, la mai puţin de 6 luni de la învestire.

***

La Topliţa avea loc o sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare existente la nivel european. La aceasta au participat europarlamentarul Victor Negrescu şi fostul ministru al Fondurilor Europene Roxana Mînzatu.

„Această conferinţă de informare are ca menire tocmai să arate că aceste oportunităţi europene sunt disponibile pentru cetăţenii din judeţul Harghita, pentru autorităţile locale, pentru mediul privat, pentru cei din mediul asociativ şi am căutat astfel să le arătăm că suntem la dispoziţia lor, eu fiind membru în Comisia pentru buget din Parlamentul European şi raportor alternativ al Grupului Social Democrat pentru bugetul european pe anul 2022”, spunea Victor Negrescu.

***

În prezenţa fostei campioane Gabriela Szabó, la Miercurea Ciuc se dădea startul Festivalului de Alergare. Running Festival Ciuc s-a întins pe durata a două zile şi s-a adresat atât alergătorilor profesionişti, cât şi amatorilor, celor care preferă să alerge pe asfalt sau prin natură. A reunit probe de maraton, de semi-maraton, de ştafetă, de alergare pe trail şi chiar o probă dedicată familiilor.

***

În Topliţa erau recepţionate de ANL 20 de locuinţe pentru tineri. Locuinţele – 7 garsoniere şi 13 apartamente cu 2 camere – au fost construite în str. Sportivilor, FN, pe un regim de înălţime S+P+4E (subsol+parter+4 etaje). Valoarea totală a investiţiei a fost de 2.738.533,87 lei, inclusiv TVA.

***

Autorităţile din Miercurea Ciuc începeau organizarea Poliţiei Locale. A fost prezentat noul şef al instituţiei: Dombi Gyula. Acesta are 37 de ani, desfăşoară o activitate sportivă de peste 30 de ani, iar de mai bine de 5 ani este antrenor de Taekwondo la un club din Miercurea Ciuc.

***

În perioada 24-25 septembrie, Izvoru Mureşului era gazda Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice Românii din Sud-Estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie, ediţia a XXVII-a, manifestarea organizată cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară şi cu participarea a zeci de istorici, etnografi, sociologi şi cercetători din cadrul unor instituţii de ştiinţă şi cultură din ţară.

***

Pe 29 septembrie, Juniorii de la FK Miercurea Ciuc debutau în UEFA Youth League. Câştigătoare a Ligii Elitelor, echipa harghiteană a fost prezentă în competiţia dedicată campioanelor naţionale. A jucat un singur tur, fiind eliminată de Angers, campioana Franţei.

Consemnare de Liviu CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.