Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc îi încurajează pe locuitorii oraşului să aibă încredere în recenzori şi să îi primească în locuinţe | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc îi încurajează pe locuitorii oraşului să aibă încredere în recenzori şi să îi primească în locuinţe
Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc îi încurajează pe locuitorii oraşului să aibă încredere în recenzori şi să îi primească în locuinţe

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc îi încurajează pe locuitorii oraşului să aibă încredere în recenzori şi să îi primească în locuinţe

Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, i-a încurajat pe locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ să îi primească în locuinţe pe recenzori în această etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, după ce s-a constatat că ar exista o oarecare neîncredere faţă de aceştia din partea cetăţenilor. Korodi Attila a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că în perioada autorecenzării 28.202 de persoane au completat chestionarele, dintr-un total de 36.751, fiind validate 23.306, adică 63,42 la sută. Edilul a precizat că unii dintre locuitorii municipiului care au completat chestionarele în perioada autorecenzării se întreabă de ce mai sunt vizitaţi de recenzori şi este posibil ca acest lucru să se întâmple din cauză că fie au fost înregistrate greşeli, fie au rămas câmpuri necompletate, iar formularele nu au fost validate. Acesta a adăugat că sunt multe persoane care arată reticenţă în ceea ce priveşte furnizarea codului numeric personal, deşi astfel de date sunt gestionate într-un regim strict. În plus, sunt foarte multe persoane care nu se află acasă atunci când soseşte recenzorul şi nu îl contactează ulterior pe acesta chiar dacă lasă un număr de telefon. „Rugămintea noastră este să sune înapoi recenzorii pentru că este important ca fiecare persoană, cu identitatea proprie, să poată să fie recenzată, să facă parte din complexul de date cu care va lucra municipiul Miercurea-Ciuc, pentru că de aceasta depind foarte multe, structura instituţională, sistemul de educaţie şi alte beneficii sau reglementări directe”, a spus Korodi Attila.

Potrivit afirmaţiilor sale, în oraş circulă şi unele informaţii false, cum ar fi cele privind importanţa datelor furnizate la recensământ pentru majorarea impozitelor pe locuinţe. „Nu are nicio legătură. În momentul în care cineva cumpără sau construieşte o locuinţă, toate datele cu privire la suprafeţele utile care sunt impozabile sunt deja la primărie. Aceste date legate de suprafaţa utilizată de către cei recenzaţi sunt importante pentru a se corela mărimea familiei cu spaţiul locativ în care ei trăiesc, cu veniturile pe care le au, pentru ca de aici să poată să iasă strategii pe termen lung pentru a se interveni în domeniul locativ, de exemplu”, a explicat primarul.

O altă informaţie falsă vehiculată este legată de utilizarea datelor de la recensământ pentru fi aduşi refugiaţi din Ucraina, dar potrivit lui Korodi Attila, statul român are un sistem foarte bine pus la punct pentru sprijinirea acestor persoane, care nu se bazează pe impunerea de obligativităţii primirii acestora în locuinţele cetăţenilor.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc a mai spus că în cazul în care cineva nu are încredere în persoana care se prezintă la locuinţa sa pentru colectarea datelor pentru recensământ, chiar dacă are o legitimaţie, va avea posibilitatea să sune, începând de astăzi la numărul de telefon 0725/59.18.67, pentru a verifica dacă aceasta se află pe lista cu cei 42 de recenzori care îşi desfăşoară activitatea pe raza oraşului.

În perioada de recenzare clasică, care se desfăşoară până în data de 17 iulie, recenzorii vor trebui să ajungă la 13.445 de persoane din Miercurea-Ciuc care nu s-au autorecenzat în etapa anterioară, însă până ieri după-amiază datele au fost colectate prin interviuri faţă în faţă doar în cazul a 1.428 dintre acestea. „Încurajăm cetăţenii să aibă încredere în recenzori, să îi primească în casă, să sune înapoi dacă nu sunt acasă, iar dacă totuşi încrederea poate fi întărită verificarea la un număr de telefon dacă recenzorul este valid, atunci vor putea să facă acest lucru”, a menţionat Korodi Attila.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Harghita, Maria Abos, a declarat, ieri, în cadrul şedinţei colegiului prefectural, că este de aşteptat ca recenzorii să le bată în uşă şi celor care s-au autorecenzat în perioada anterioară, mai ales că în etapa anterioară s-a întâmplat să fie chestionare incomplete sau greşite. De exemplu, au fost situaţii în care a fost înregistrată doar locuinţa, sau dintr-o gospodărie au fost introduse date doar pentru două din trei persoane. „Cumva şi acesta este motivul pentru care recenzorul va trebui să meargă la fiecare adresă din opis-ul pe care îl primeşte, să clarifice dacă s-au înregistrat cu toţii, dacă este totul în regulă”, a afirmat Maria Abos.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.