Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu deszăpezirea susţin că sunt pregătiţi pentru sezonul rece | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu deszăpezirea susţin că sunt pregătiţi pentru sezonul rece
Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu deszăpezirea susţin că sunt pregătiţi pentru sezonul rece

Reprezentanţii instituţiilor responsabile cu deszăpezirea susţin că sunt pregătiţi pentru sezonul rece

În premieră, Secţia de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc depozitează sarea în două depozite acoperite

De asemenea, în acest an, pentru prima dată, întreaga acţiune de deszăpezire a drumurilor judeţene se va face mecanizat

Atât reprezentantul Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc, cât şi al Consiliului Judeţean Harghita au susţinut, ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că nu sunt probleme în ceea ce priveşte pregătirile pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ şi se poate interveni când va fi nevoie.

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc, Cătălin Romanescu, a spus că, în momentul de faţă, sunt intrate în toate bazele de deszăpezit şi punctele de sprijin, care sunt în număr de 12, 60% din utilaje.

De asemenea, el a arătat că din această vară Secţia de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc are două depozite, unul la Gheorgheni şi celălalt la Gălăuţaş, în care sunt depozitate aproximativ 4.000 de tone de sare „ferite de toate intemperiile şi este un lucru care ne sprijină în eficienţa activităţii de deszăpezire”.

„Până acum, sarea stătea efectiv pe marginea drumului, în nişte parcări amenajate, ani de zile. Ne crea greutăţi prin fenomenul de conglomerare a sării. Acest fenomen înfunda solniţa, oprea utilajul, se dădeau jos mecanicul şi şoferul şi se apucau manual de desfundat solniţa, care dura 1-2 ore (…) şi aveam sincope. După 30 de ani, am reuşit să închiriem şi noi două depozite, undeva sunt băgate în investiţii aceste lucrări de depozite acoperite, dar va mai dura”, a spus ing. Cătălin Romanescu.

Acesta a spus că aprovizionarea cu material antiderapant este în grafic. „Ca aprovizionare, sare avem aproximativ 35% în stoc. Suntem la zi cu sarea, în sensul că, începând de zilele trecute, am început să aşternem zilnic atât pe Bucin, pe Harghita, pe Lacu Roşu, Borsec, pe Lunca, acţionăm cu sare curată. Avem un stoc de nisip de 7.100 de tone. Avem şi ceva clorură, am aprovizionat 23 de tone, iar soluţia ecologică 18 tone. În momentul de faţă suntem intraţi cu toţii aproape în baze de deszăpezire, suntem în permanenţă”, a explicat ing. Romanescu.

Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc a adresat, în cadrul şedinţei, şi o rugăminte către Poliţia Rutieră. Şi anume, când se manifestă fenomenul de ploaie îngheţată să se închidă acel sector de drum pentru a nu se întâmpla accidente.

În judeţ sunt aproximativ 400 de kilometri de drumuri naţionale.

Directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Harghita, ing. Adrian Chiorean, a spus, la rândul său, că cele 45 de drumuri judeţene sunt împărţite în 16 loturi şi, în total, sunt nouă operatori care asigură serviciile de deszăpezire.

Ing. Adrian Chiorean a explicat că în acest an toată acţiunea de deszăpezire se va face mecanizat. „O mare schimbare pe care am promovat-o în acest an este că toată acţiunea de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant se va desfăşura mecanizat, astfel încât sperăm că nu vom mai vedea acele urme de lopată care formau şanţuri şi, de multe ori, făgaşe care duceau la probleme, aşa încât, se va face o răspândire uniformă pe întreaga suprafaţă a drumului.”

Conform caietului de sarcini, se va face o revizie pe fiecare sector de drum judeţean de nivel de viabilitate I, în fiecare dimineaţă, începând de la ora 03:00 până la ora 07:00, aşa încât să asigurăm aşternerea materialelor antiderapante înainte de pornirea primelor autobuze din fiecare localitate, sat, spre centrele de comună sau oraşe, municipii. După masă, între orele 15:00-19:00, se va face o revizie, dacă este considerată necesară. În condiţiile în care temperatura este peste 5 sau sub minus 8-10 grade, atunci aceste revizii nu vor mai fi efectuate, pentru că nu are rost, dar vor fi patrulate în permanenţă aceste sectoare de drum”, a spus ing. Adrian Chiorean.

Acesta a explicat că, în ceea ce priveşte materialul antiderapant, a fost redusă cantitatea de nisip „pentru că, în primăvară, aveam probleme foarte mari cu şanţurile şi podeţele care se colmatau şi se înfundau, nu mai permiteau scurgerea apelor”.

În acest moment, a continuat Adrian Chiorean, firmele au informat că au contractate aproape toate cantităţile de material antiderapant. Astfel, sunt 10.717 tone de sare şi 34.158 tone de nisip. „Multe dintre aceste firme sunt societăţi care au prestat pentru Consiliul Judeţean Harghita şi în anii trecuţi, cunosc această activitate. Nu previzionăm probleme, orice intervenţie se va face şi va fi raportată către dispeceratul nostru de iarnă: dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro, tel: 0266/20.77.74, unde pot fi semnalate orice probleme”, a spus directorul adjunct al Direcţiei Tehnice.

„Suntem pregătiţi, lucrurile deja funcţionează, nu avem nici un fel de problemă, utilajele merg pe toate sectoarele de drumuri, sperăm să fie totul bine”, a conchis ing. Chiorean.

În judeţul Harghita sunt aproximativ 800 de km de drumuri judeţene. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.