Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Repere Europene” – o expoziţie valoroasă de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » „Repere Europene” – o expoziţie valoroasă de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie
„Repere Europene” – o expoziţie valoroasă de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie

„Repere Europene” – o expoziţie valoroasă de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie

Expoziţia vernisată la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita înfăţişează dialogul plastic-cultural iniţiat de 29 de artişti profesionişti, majoritatea membri ai Centrului Cultural H.D.U. din Bucureşti – cu multe expoziţii şi premii la activ şi invitaţii lor din diferite zone ale ţării, care-şi prezintă trăirile şi aspiraţiile în maniera pe care o cunosc şi o stăpânesc prin excelenţă

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Carmen Olteanu din Bucureşti, aflată pentru a doua oară la Miercurea Ciuc – prima dată anul trecut, în calitate de artist plastic, la invitaţia artistului Botár László –, de această dată în calitate de curator al expoziţiei „Repere Europene”, o încântare şi o provocare la care i-a invitat pe toţi iubitorii de frumos.

„Aici întâlnim pictură, întâlnim sculptură, grafică şi tapiserie, care creează un dialog superb de formă, culoare, textură, de emoţii şi tensiuni între genuri şi generaţii, ori diferite moduri de exprimare şi de abordare, spre a transmite mai departe unicitatea fiecărei creaţii din acest context expoziţional”, a declarat dr. Carmen Olteanu.

La rândul său, publicistul şi criticul de artă Székedi Ferenc a vorbit despre creatorii lucrărilor expuse şi multitudinea de genuri artistice abordate.

„Expoziţia H.D.U. cuprinde foarte multe genuri artistice, începând de la grafică până la sculptură şi o paletă extrem de largă din punct de vedere al vârstei artiştilor, începând de la cei care abia au terminat facultatea până la cei ajunşi la vârsta senectuţii, deci, de la 20 la peste 80 de ani. În ceea ce priveşte genurile picturale, alegerea este foarte mare, de la tablouri inspirate din pictura românească clasică, la opere postimpresioniste, postmodernism, trecând prin suprarealism, prin pictura metafizică, care formează în ansamblu o expoziţie foarte bogată, o mostră artistică din viaţa Bucureştiului”, a detaliat criticul de artă Székedi Ferenc.

Expoziţia adusă din Capitală la Miercurea Ciuc este un prilej de deschidere şi de cunoaştere artistică benefic atât plasticienilor, cât şi publicului iubitor de artă.

„Calitatea expoziţiei m-a surprins, în sens pozitiv. Deşi la prima vedere părea o învălmăşeală de stiluri, mi-am dat seama că se asortează, au un ton contemporan comun şi simţi că trăieşti în secolul XXI. Datorită criticului de artă, dl dr. Radu George Serafim şi prieteniei noastre din ultimii 6 ani, reuşim să aducem expoziţii din Bucureşti şi la Miercurea Ciuc. Este a cincea oară când facem schimb de expoziţii cu Centrul Cultural HDU din Bucureşti”, a precizat coordonatorul de arte vizuale al Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Printre vizitatorii expoziţiei l-am regăsit şi pe criticul de artă prof. dr. Nicolae Bucur, privind cu atenţie, uneori fascinat, lucrările. A remarcat cu regret că tinerii harghiteni nu prea vin la astfel de evenimente şi „e păcat”.

„Aceste evenimente ar trebui să fie gustate şi de tinerii de la noi, pentru că vin maturii, vin artiştii, dar tinerii nu prea vin. Să nu ne închistăm în cuiburile noastre, hai să ieşim şi noi la suprafaţă şi să vedem ce fac şi alţii. Pe mine expoziţia asta mă impresionează, o consider un buchet frumos în vara asta, aşa de binevenit aici, am sesizat atâta lumină şi atâta delicateţe în lucrări şi varietatea în care fiecare artist spune ceva, subiectivismul lui se vede. (…) În expoziţia aceasta se vede maturitate deosebită, originalitate – fiecare artist caută, scormoneşte să aducă ceva nou –, tehnica iară este deosebită, iar modalitatea de prezentare este de excepţie”, a menţionat prof. dr. Nicolae Bucur.

Fiecare dintre cei care vor vizita această expoziţie vor simţi că, înainte de toate, artistul este om, cu tristeţi şi bucurii, cu neîmpliniri şi visuri pe care şi le exprimă în creaţiile sale. Traducerea, interpretarea poveştii înfăţişată de artist este la latitudinea şi înţelegerea fiecăruia dintre vizitatori, indiferent dacă a aprofundat domeniul artelor, este un vizionar sau doar admirator.

Cu speranţa că v-am stârnit curiozitatea, vă mai spunem că expoziţia „Repere Europene” face parte din Stagiunea Permanentă de Artă Plastică „Temeiuri”, program iniţiat de criticul de artă dr. Radu George Serafim şi poate fi vizitată la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita până în data de 10 iulie.

Expoziţia de la Miercurea Ciuc este organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Centrul Cultural H.D.U., Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Galeria Artoteca, Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural Judeţean Harghita şi Asociaţia Cultura Nostra.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.