Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Repatrierea din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Repatrierea din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”
Repatrierea din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”

Repatrierea din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”

Militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, care au încadrat echipele de instruire şi asistenţă TAAC-N (Train Advise Assist Command – North) şi TAAC-S (Train Advise Assist Command – South) au fost repatriaţi din Teatrul de Operaţii Afganistan. Ceremonia de repatriere a celor două echipe de consiliere a avut loc vineri, pe platoul din Garnizoana Miercurea-Ciuc.

În cadrul ceremoniei de repatriere s-a desfăşurat şi Apelul Solemn al militarilor participanţi la misiune, aceştia răspunzând în totalitate „PREZENT”, după care preotul militar a oficiat serviciul religios.

În cadrul ceremoniei, lt. col. Ciprian Filimon, şeful echipei de consiliere din cadrul TAAC – Sud, a evidenţiat faptul că toţi membrii misiunii au fost medaliaţi de partenerul american, pentru activităţile de consiliere şi instruire a Armatei şi Poliţiei Afgane. „După 6 luni intense în fierbintele Kandahar din sudul Afganistanului, cu nenumărate misiuni desfăşurate în scopul consilierii, asistenţei şi instruirii partenerilor afgani, din Armata şi Poliţia Naţională Afgană, ne întoarcem cu sentimentul plenar al datoriei împlinite şi al lucrului bine făcut. Succesul nostru a fost măsurat atât de progresul făcut de forţele de securitate afgane pe timpul misiunilor noastre, cât şi prin prisma aprecierilor laudative ale aliatului american, sub conducerea căruia am activat, menţionând că toţi membrii echipei române din TAAC – Sud au fost medaliaţi la finalul misiunii în teatrul de operaţii de către acesta”, a spus lt. col. Ciprian Filimon.

La rândul său, lt. col. Cătălin Săracu, şeful echipei de consilieri din cadrul TAAC – Nord, a arătat că militarii din subordinea sa au obţinut rezultate maxime pentru desfăşurarea misiunii. „Caracteristica principală a muncii noastre în Afganistan, în cadrul TAAC – Nord, a fost că în cadrul acestei structuri acţionează nu mai puţin de 19 naţiuni. Cu toţi militarii din aceste naţiuni, echipa TAAC – Nord a avut relaţii de colaborare excelentă. Toţi militarii din cadrul echipei TAAC – Nord şi-au îndeplinit atribuţiile specifice de instruire şi asistenţă pentru Armata, respectiv Poliţia Afgană, obţinând rezultate maxime”, a spus lt. col. Cătălin Săracu, precizând că toţi cei 11 militari din echipa sa au obţinut, la finalul misiunii, calificativul excepţional.

Ambii militari au mulţumit pentru suport camarazilor din Brigadă, eşaloanelor superioare şi în special familiei.

Colonelul Ion Anghel, reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite, i-a felicitat, cu această ocazie, pe militarii celor două echipe pentru modul exemplar în care şi-au executat misiunea şi pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea de instruire şi asistenţă a forţelor de securitate ale Armatei Afgane, lucru apreciat şi de către partenerii de coaliţie. „Misiunea dvs. a fost un real succes. Succesul este cu atât mai mare cu cât a fost obţinut în condiţiile unei zone de operaţii extrem de periculoase, în care aţi avut de luptat atât cu factorul uman, şi mă refer aici la insurgenţi, fie ei talibani sau terorişti, dar şi cu condiţiile naturale extrem de vitrege, mult diferite de cele existente în zona de dislocare la baza unităţilor dvs.”, a spus col. Ion Anghel.

Ca dovadă a acestor aprecieri, lt. col. Cătălin Săracu, şeful echipei TAAC – Nord, i s-a conferit Emblema de Onoare a Statului Major General, aceasta fiindu-i înmânată de col. Ion Anghel. De asemenea, lt. col. Adrian Moraru, plutonierului adjutant principal Marius Mocanu şi plutonierului major Lucian Pitea-Crişan din echipa TAAC – Sud le-au fost conferite Emblema de Onoare a Statului Major a Forţelor Terestre, de către reprezentantul Comandamentului Operaţional Terestru, col. Petrişor Jalbă.

Prezent la ceremonie, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, le-a mulţumit, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului în teritoriu, pentru profesionalismul arătat în timpul misiunii. „Deşi v-aţi desfăşurat activitatea într-un mediu complex, deosebit de dificil, aţi reuşit să îndepliniţi, la un nivel calitativ, sarcinile primite în zona de responsabilitate. Ştiu că nu a fost o perioadă uşoară, dar pregătirea eficientă din ţară, spiritul combativ şi dăruirea de care aţi dat dovadă permanent au fost hotărâtoare în îndeplinirea mandatului încredinţat. Participarea noastră ca ţară în teatrele de operaţii aduce încredere, iar această încredere aţi creat-o dvs. prin prezenţa şi prestaţia de militari români. (…) În calitatea mea de reprezentant al Guvernului pe plan local, dar şi ca cetăţean al României, mulţumesc militarilor pentru profesionalismul cu care şi-au făcut datoria pe timpul misiunilor, îndemnându-i să valorizeze corespunzător experienţa câştigată în Afganistan, precum şi transmiterea de mulţumiri familiilor acestora, pentru că au contribuit la succesul misiunii, prin importantul suport afectiv asigurat din ţară”, a spus prefectul judeţului.

Unul dintre militarii Brigăzii reîntors din Teatrul de Operaţii Afganistan, plutonierul Cătălin Posea, a afirmat că în timpul misiunii principala dificultate pe care a întâmpinat-o a fost pricinuită de vreme – căldura de aproximativ 50 de grade la umbră pe timpul verii, însă consideră că membrii celor două echipe de consiliere şi-au făcut treaba pe deplin.

La ceremonie au fost de faţă, pe lângă şefi şi comandanţi ai instituţiilor publice deconcentrate ale judeţului Harghita, şi membrii familiilor militarilor participanţi la misiune.

Misiunea militarilor Brigăzii 61 Vânători de Munte în Afganistan a început în luna martie şi s-a încheiat în această lună, pe data de 6 septembrie ajungând în Bucureşti, iar pe 7 efectuând vizita medicală în Braşov. Pe timpul misiunii, consilierii din compunerea echipelor TAAC – Nord şi Sud au fost integraţi în cadrul unor echipe multinaţionale de consiliere a Armatei şi Poliţiei Afgane. Echipele au executat misiuni de consiliere expediţionară, cu asigurarea tuturor măsurilor de protecţie a forţei, sprijin logistic, de informaţii şi evacuare medicală. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.