Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Relaxare restricţii: Taţii pot asista la naşterea copilului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Relaxare restricţii: Taţii pot asista la naşterea copilului
Relaxare restricţii: Taţii pot asista la naşterea copilului

Relaxare restricţii: Taţii pot asista la naşterea copilului

Începând din data de 3 iunie, ca urmare a scăderii semnificative a ratei de incidenţă COVID-19 în judeţ, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a decis să permită din nou accesul viitorilor taţi în sala de naştere

Pentru a putea participa la venirea pe lume a micuţului, partenerul gravidei trebuie să îndeplinească anumite condiţii, începând cu respectarea regulilor de siguranţă epidemiologică.

Potrivit recomandărilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi deciziei Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, partenerul desemnat de viitoarea mămică poate asista la naşterea copilului doar dacă gravida solicită în prealabil acest lucru.

„Gravida poate semnala dorinţa de a fi acompaniată de partener la naştere fie atunci când se prezintă la spital, fie la ultimul control ginecologic. Asistarea naşterii de către partener poate avea loc cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative: să existe acordul medicului de gardă; pentru a acompania gravida la naştere, partenerul trebuie să fie complet imunizat împotriva COVID-19; să respecte regulile de siguranţă epidemiologică şi să poarte echipamentul de protecţie corespunzător asigurat de către spital, alcătuit, conform recomandării INSP, din halat de unică folosinţă, botoşi, capelină, mască, vizieră şi mănuşi de unică folosinţă”, se precizează într-un comunicat al spitalului judeţean remis presei.

Şi, foarte important, să existe o comunicare deschisă, bazată pe respect reciproc, între gravidă, partener şi echipa de la sala de naştere.

„În cazul în care medicul de gardă consideră că partenerul gravidei prezintă un risc pentru îngrijirea corespunzătoare a gravidei, de exemplu acesta nu cooperează cu echipa de gardă, se comportă agresiv faţă de echipa de la sala de naştere, medicul îi poate solicita acestuia să părăsească de îndată sala de naştere”, se menţionează în documentul citat.

Potrivit specialiştilor, sprijinul unui partener poate ajuta la realizarea unei experienţe pozitive de naştere, cu efecte benefice nu numai pentru mamă şi nou-născut, ci şi pentru relaţia dintre părinţi, precum şi pentru relaţia tată-copil.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a încurajat, şi, cu respectarea normelor epidemiologice, încurajează în continuare participarea partenerului la naştere”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul unităţii medicale.

În calitate de conducător al instituţiei în administrarea căreia se află spitalul judeţean, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a salutat „reîntoarcerea la viaţa obişnuită”.

„Naşterea unui copil este un moment unic şi irepetabil. Cel care a participat deja la naşterea copilului său ştie cât de extraordinară este această experienţă. Din cauza pandemiei, anul trecut nu au fost posibile naşterile asistate de partener. Este un pas important că la Spitalul Judeţean de Urgenţă este din nou posibilă participarea tatălui/partenerului la naştere, bineînţeles cu respectarea tuturor regulilor impuse. Sunt încrezător că încet-încet ne vom putea reîntoarce la viaţa noastră obişnuită”, a conchis Borboly Csaba.

Informaţiile privind prezenţa partenerului la naştere le puteţi găsi şi pe situl spitalului: https://spitalmciuc.ro/ro/487. (D.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.