RELAŢII BIZARE | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 noiembrie 2021
Home » Cultură » RELAŢII BIZARE
RELAŢII BIZARE

RELAŢII BIZARE

  • Expoziţia de pictură a artistului Botár László

O bună lucrare de artă atrage privitorul din preocupările sale mărunte şi îl amăgeşte în acea atmosferă spirituală atât de benefică a farmecului estetic. Iată-ne în faţa unor interesante şi expresioniste creaţii artistice, al căror limbaj emană valenţe noi care-şi doresc să restabilească concordanţe între „obiectul” artistic şi subiectul asupra căruia acţionează. Gândim şi spunem că exegetul trebuie să oficieze rolul de educator la „deschiderea” şi lămurirea receptivităţii esteticii existente la un public avizat sau mai puţin avizat. Totodată să-l apropie pe iubitorul de artă către direcţia acelui climat ca acesta să caute noutatea în lucrările unui artist modern. „A explica este sinonim cu a provoca percepţie” (G. Călinescu).

A-i „citi” şi a-i „înţelege” opera de artă a lui Botár László, cu al său limbaj specific, reprezintă mereu o plăcută surpriză. Problema „experimentului” artistic cu care încercăm să ne obişnuim nu e nouă, pentru că orice artist autentic „experimentează”. Esenţialul este ca inteligenţa artistică să-şi spună cuvântul. Esteticianul francez Etienne Souriau nota: ,,Nu ezit să spun că, dacă artistul are dreptul să îndrăznească orice, o poate face cu condiţia să îndrăznească eficace, adică să nu rupă legăturile care îl unesc cu ceilalţi oameni şi care fac ca ei să poată participa la mesajul său”.

Botár László prin recenta expoziţie cu genericul Relaţii bizare ne demonstrează că modernitatea devine o tensiune spre un viitor la îndemâna noastră. Artistul din el nu poate fi un om care vegetează, ci unul în perpetuă efervescenţă. Ambiţia de a fi modern începe cu dorinţa de a comunica un mesaj artistic modern. Expoziţia se înfăţişează ca o continuitate cu care ne-a familiarizat, precum autentica creaţie artistică porneşte de la nevoia imperioasă a unui artist înzestrat spre a exprima o mişcare interioară, intensă a spiritului său.

Despre lucrările artistului părerea noastră a rămas aceeaşi… Pictura lui este directă, ea nu este executată niciodată după schiţe preparatorii… Travaliul şi experienţa artistului creator îşi capătă semnificaţia activă „în chiar momentul în care gestul de a picta ia forma concretă”. Pentru a afla „spontaneitatea” şi „elanul”, dar şi temperamentul cum izbuteşte să picteze, ne rezumăm la vorbele sale: „În general nu-mi fac schiţe. Totul se petrece în capul meu, astfel am posibilităţi mai mari pentru corecturile din timpul lucrului. Deseori lucrez în paralel la mai multe creaţii. Astfel reciprocitatea poate influenţa în mod spontan procesul de creaţie. Astea sunt de fapt lucrări sufleteşti” – cu referire la actualul eveniment expoziţional*.

Cu ani în urmă despre artistul Botár László aveam să spun: Comunicarea şi misterul destăinuirilor le-am putea sintetiza plastic astfel: El amestecă de fapt o culoare cu o doză de suflet. Şi-n această personală îl revedem pe artistul care construieşte prin imagini, dar în aceeaşi măsură te incită spaţiul imagistic divergent şi armonic, încărcat de reflecţii şi visări cu o mare forţă de impact asupra privitorului. Lucrările pictorului sunt emanaţia unui bogat cromatism, o inedită şi cuceritoare vigoare a formelor. Pictura lui ne invită să rememorăm trecutul, să „călătorim” într-un spaţiu al anticipaţiei, să ne provocăm viitorul. Artistul Botár László a izbutit de-a lungul anilor să-şi îmbogăţească, să-şi înnoiască tematica şi procedeele tehnice, să creeze mereu altele inedite, cu mijloacele specifice de expresie, reuşind să cucerească emoţiile admiratorilor de artă.

Nicolae BUCUR

*Vernisajul a avut loc în ziua de vineri, 12 martie ora 18:00 la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita și poate fi vizitată până în 31 martie a.c.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.