Regulile ce trebuie respectate de participanţii la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, unde sunt aşteptate aproximativ 40.000 de persoane | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 27 ianuarie 2023
Home » Sănătatea » Regulile ce trebuie respectate de participanţii la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, unde sunt aşteptate aproximativ 40.000 de persoane
Regulile ce trebuie respectate de participanţii la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, unde sunt aşteptate aproximativ 40.000 de persoane

Regulile ce trebuie respectate de participanţii la pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, unde sunt aşteptate aproximativ 40.000 de persoane

Organizatorii pelerinajului de la Şumuleu-Ciuc au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, regulile pe care trebuie să le respecte pelerinii care vor participa la tradiţionalul eveniment religios.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale. Nu este permis accesul pelerinilor cu autobuzele speciale. Totodată, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri. La locul evenimentului vor exista puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.

Acesta a spus că sunt organizate rute de acces diferite, în funcţie de regiunea din care vin pelerinii. În şaua dintre Muntele Şumuleul Mare şi Muntele Şumuleul Mic, pelerinii vor avea locuri prestabilite semnalate prin culori, anterior comunicate preoţilor din fiecare regiune.

„Am făcut un apel pentru a avea 150-200 de voluntari, să ajutăm pelerinii să găsească locul aranjat pe regiuni, pentru a putea să participe într-o siguranţă şi într-un respect reciproc la acest pelerinaj”, a spus Korodi Attila.

După liturghie va fi prezentat un spectacol religios, organizat de voluntari, care descrie Drumul Crucii, tocmai pentru a nu se produce aglomeraţie la plecarea de la locul pelerinajului.

„De obicei, acest spectacol a fost prezentat în perioada Paştelui, de data aceasta îl vom face sus (n.n. – locul în care va avea loc slujba religioasă), tocmai ca să venim în întâmpinarea multora care ar dori să revadă acest spectacol şi, totodată, ca să ajutăm pelerinii să mai rămână unii dintre ei sus, ca plecarea să fie mult mai descongestionată”, a spus Korodi.

În municipiul Miercurea Ciuc, de vineri, ora 22:00, şi până sâmbătă, ora 18:00, va fi închisă circulaţia rutieră pe următoarele străzi: str. Szék, str. Câmpul Mare, str. Şumuleu Mic, str. Kájoni János, str. Lunca Mare (parţial)

Comerţul ambulant nu va fi permis, indiferent dacă se desfăşoară pe proprietăţi private sau publice. Vor putea avea activitate comercială doar cei care au magazine sau pensiuni.

„Deci, toate fluxurile au fost în aşa fel organizate să fie cât mai aerisite şi oamenii să aibă acces cât mai facil sus, pe şaua Şumuleului şi să poată şi să plece de acolo”, a mai arătat primarul din Miercurea Ciuc.

Primarul a spus că vor fi emise 35.000 de carduri de participare, simbolice, nefiind obligatorii, însă acesta a estimat că vor fi aproximativ 40.000 de pelerini.

Cetăţenii străini pot participa la eveniment, dar organizatorii nu recomandă acest lucru.

La finalul intervenţiei sale, Korodi Attila a spus că organizarea pelerinajului în acest an „e o mare bucurie”, după ce în 2020 acesta a fost anulat, din cauza pandemiei.

„Anul trecut, cu familia mea, am fost sus, pe şa, cred că au fost zece familii şi pentru noi, cei care trăim an de an bucuria pelerinajului de Rusalii, a fost un şoc ce s-a întâmplat anul trecut, dar regulile au fost clare şi este normal. Să putem primi pelerini, să fim într-o comunitate religioasă este pur şi simplu înălţător şi ne face o mare, mare bucurie. Şi este bine că, până la urmă, oamenii au înţeles că respectând regulile, având acces la vaccin, efectiv am reuşit să scădem şi la nivel naţional incidenţa cazurilor şi aceasta ne dă o libertate mai mare”, a conchis Korodi Attila.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi-a exprimat convingerea că pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc „ne va întări încrederea în Dumnezeu, încrederea în comunitate, în solidaritate, în bunăvoinţă şi în răbdare”, în această perioadă marcată de pandemie.

„Şumuleu-Ciuc este un centru sacru şi credem că Sfânta Maria îi aşteaptă pe toţi cei care au credinţă şi vor să vină alături de ea. Noi credem că în perioada pandemiei societatea s-a dezbinat, încrederea a scăzut în rândul populaţiei, am văzut foarte multe probleme în ultimele 15 luni. Dar nu trebuie să uităm că bunul Dumnezeu are grijă de noi şi pelerinajul (…) care va fi aici, la Şumuleu-Ciuc, ne va întări încrederea în Dumnezeu, încrederea în comunitate, în solidaritate, în bunăvoinţă şi în răbdare. Şi, de aceea, noi aşteptăm pelerinii, dar nu numai cei care vor veni aici, dar şi cei care vor fi în faţa televizorului, vor asculta la radio sau în mediul online şi credem că în suflet ne vom uni, indiferent de religie, de naţionalitate”, a declarat Borboly Csaba.

Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu-Ciuc, părintele Guia Laurean Hugó, a spus că sâmbătă programul liturgic în Şaua dintre Muntele Şumuleul Mare şi Muntele Şumuleul Mic va începe de la ora 10:00. Tot de la ora 10:00 va porni simbolul acestui pelerinaj, steagul sfânt al Şumuleului, purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din Șaua Muntelui Şumuleu. Sfânta liturghie, care va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszló, va începe la ora 12:30.

Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu-Ciuc a mai spus că preşedintele Ungariei, Áder János, şi-ar dori să participe la pelerinaj, acesta fiind prezent aproape în fiecare an la acest eveniment religios.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are loc sâmbăta aceasta, de Rusaliile catolice. Anul trecut, pelerinajul de pe muntele Şumuleu nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.