Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Registrul de riscuri şi capabilităţi, votat de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Registrul de riscuri şi capabilităţi, votat de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Registrul de riscuri şi capabilităţi, votat de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Registrul de riscuri şi capabilităţi, votat de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

20 de localităţi, din cele 67 existente în judeţ, nu au transmis datele solicitate privind întocmirea acestui registru

 

„Registrul de riscuri şi capabilităţi existente în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă al judeţului Harghita” a fost aprobat miercuri. Membrii Comitetului Judeţean de Urgenţă Harghita au votat documentul în cadrul unei şedinţe extraordinare, la care au participat şi primari, viceprimari sau reprezentanţi ai localităţilor din judeţ. „Documentele au fost votate, însă ele au fost incomplete întrucât nu aveau datele necesare de la 20 de localităţi”, a spus generalul Gheorghe Pop, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul”. Acest registru a fost transmis către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De altfel, în debutul şedinţei, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a ridicat problema netransmiterii documentelor de către primării. „ISU v-a solicitat în ultima perioadă să comunicaţi capabilităţile de care dispuneţi şi timpii de reacţie de care sunteţi capabili. Bineînţeles că nu toată lumea a răspuns. Din păcate, din cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale, nu au răspuns un număr de 20 de localităţi: Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Atid, Avrămeşti, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Corbu, Dârjiu, Feliceni, Joseni, Mereşti, Plăieşii de Jos, Satu Mare, Săcel, Şimoneşti, Tulgheş, Tuşnad-Sat, Ulieş şi Zetea”, a spus prefectul. Acesta a solicitat primarilor să transmită cât mai urgent aceste documente, precizând că ISU „Oltul” are competenţa să aplice sancţiuni dacă datele nu sunt trimise, însă nu se doreşte să se ajungă la ele.

O altă rugăminte adresată primarilor a fost ca aceştia să emită o dispoziţie prin care să fie reactualizată componenţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a cărui preşedinte este edilul.

Tot în cadrul şedinţei de miercuri, prefectul le-a cerut primarilor să asigure permanenţa când este instituit cod galben. „Vreau să vă mai rog, deşi sunteţi obligaţi prin lege, ca în cadrul instituirii codului galben în urma apariţiei unor condiţii de risc să comunicaţi permanenţa. Mulţi dintre dvs. aţi comunicat telefoanele la care vă putem găsi, dar nu ridică nimeni telefoanele respective”.

Revenind la registrul de riscuri şi capabilităţi, generalul Gheorghe Pop a spus că după ce va fi aprobat şi la nivel central, ISU „Oltul” va transmite tuturor primăriilor şi instituţiilor care concură la rezolvarea situaţiilor de urgenţă extras din aceste documente operative. Potrivit documentului, în judeţul Harghita se manifestă 20 de riscuri şi tipuri asociate pentru fiecare din acestea: furtuni şi viscol, inundaţii, căderi masive de zăpadă, temperaturi extreme, incendii de pădure, avalanşe, alunecări de teren, cutremure de pământ, epidemii etc. Registrul amintit conţine, de asemenea, detalii despre cum se intervine pentru gestionarea situaţiei de urgenţă în fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul judeţului.

În cadrul şedinţei extraordinare, colonel Stelian Cimpoieşu, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU „Oltul”, şi colonel Ovidiu Dudu, şeful Centrului operaţional al Inspectoratului, au prezentat noutăţile aduse de OUG nr. 1, nr. 89 şi HG nr. 1151 din 2014 în domeniul situaţiilor de urgenţă, precum şi câteva exemple concrete din Registru de riscuri şi capabilităţi.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost o prezentare succintă a importanţei, rolului şi locului comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Generalul Gheorghe Pop le-a explicat primarilor că principalul actor care concură la gestionarea situaţiilor de urgenţă sunt instituţiile statului. Dar pe lângă aceste instituţii, un rol deosebit îl au comitetele locale sprijinite de Serviciile voluntare aflate în subordinea primarului.

Prezent la şedinţă, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a adresat o solicitare către şeful ISU ca în luna februarie, după ce vor fi aprobate bugetele, sau chiar înainte, să aibă loc o altă întâlnire, iar pe ordinea de zi să fie situaţia serviciilor voluntare din judeţ. În sensul de a se găsi soluţii pentru sprijinirea acestor servicii, în situaţia în care consiliile judeţene nu mai pot echilibra bugetele locale.

Totodată, preşedintele CJ a adresat o cerere din partea primarilor, în legătură cu asigurarea permanenţei în cazul codurilor galbene. Şi anume, primarii, viceprimarii sau persoanele responsabile să fie sunate pe telefoane mobile şi nu la sediul primăriilor. Deoarece majoritatea localităţilor au personal redus şi nu poate un om să stea toată noaptea la sediul primăriilor. Solicitare ce a fost acceptată de participanţii la şedinţă.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.