Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rectificări bugetare şi alocări de fonduri localităţilor la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Rectificări bugetare şi alocări de fonduri localităţilor la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Rectificări bugetare şi alocări de fonduri localităţilor la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Rectificări bugetare şi alocări de fonduri localităţilor la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

  • Principalele rectificări aduse bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului au vizat alocarea de fonduri pentru lucrările efectuate pe drumurile judeţene şi Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)
  • Aproape 10 milioane de lei pentru drumurile judeţene

„Vestea bună este că am construit foarte multe drumuri în acest an, mai multe ca oricând, avem foarte multe lucrări începute, peste 50 de şantiere deschise în judeţ doar pe drumurile judeţene. Am aşteptat Programul Naţional «Anghel Saligny», dar nu a pornit, am sperat să pornească şi Programul Operaţional Regional cu finanţare europeană, dar nu am putut rămâne în această nesiguranţă şi din acest motiv am considerat că regiunile şi judeţele trebuie să fie interconectate prin aceste drumuri de legătură. Dezavantajul este că facturile pentru lucrările efectuate trebuie plătite”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

În urma rectificării bugetare aprobată prin votul consilierilor, o sumă importantă, de 9,9 milioane de lei din bugetul judeţului, va acoperi costul facturilor pentru lucrările efectuate până acum pe arterele judeţene.

Iar pentru continuarea lucrărilor pe DJ 123 de la Sânmartin la Cinod, pe DJ 127 de la Ţegherer – Hagota – Recea şi până la Tulgheş şi DJ 134 Săcel – Uilac preşedintele CJ Harghita a solicitat acordul forului decizional pentru o tragere de credit.

„Având în vedere că programele europene şi programele naţionale încă nu sunt în derulare, trebuie să luăm o decizie matură. Dacă ne oprim şi aşteptăm până când vor demara aceste programe, preţul ar putea să crească cu 40-50% faţă de ceea ce a fost licitat în urmă cu doi ani. Ne oprim sau mergem înainte cu creditul?”, a întrebat Borboly Csaba.

Răspunsul forului decizional a fost votul pentru înaintarea cererii de tragerea a unei sume de peste 2,9 milioane de lei din creditul de investiţii al consiliului judeţean, pentru continuarea lucrărilor pe drumurile judeţene menţionate anterior.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a primit 2,2 milioane de lei din cele 3,7 aşteptate, bani din care vor fi achitate taxele obligatorii pe salariile angajaţilor, din restul urmând să fie acoperite parţial cheltuielile materiale ale centrelor sociale.

Conducerea DGASPC Harghita a fost felicitată pentru atragerea de noi fonduri în cadrul unui proiect ERASMUS al cărui obiectiv este pregătirea şi formarea tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie socială, pentru a deveni participanţi activi la viaţa publică, socială şi profesională.

„DGASPC are colaborări cu foarte multe organizaţii şi instituţii din Europa pe proiecte ERASMUS, care vizează în principal îmbunătăţirea condiţiilor pentru copiii din sistemul de protecţie socială şi pentru îmbunătăţirea calităţilor profesionale ale angajaţilor, pentru a face faţă noilor tendinţe şi provocări”, a menţionat Elekes Zoltan, directorul DGASPC Harghita.

Aplicantul proiectului în valoare de peste 150.000 de euro este Croaţia, partenerii fiind Portugalia, Republica Cehă, Italia şi România. Bugetul alocat DGASPC Harghita este de 23.768 de lei.

Ultimele alocări din cota de 6% din impozitul pe venit din acest an

Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit a fost suplimentat recent cu suma de 1,7 milioane de lei, sumă repartizată în mod unitar judeţelordupă calcularea impozitului pe venit încasat la bugetul de stat în acest an. Şi a fost distribuită în regim de urgenţă localităţilor judeţului, având în vedere că la începutul acestei săptămâni banii nerepartizaţi s-ar fi pierdut.

Iată şi ultimele alocări din acest an în Harghita: începem cu Gălăuţaş,localitate căreia i-a fost alocată suma de 100.000 de lei pentru sprijinirea celor opt familii afectate grav în urma incendiului izbucnit în data de 10 decembrie la un ansamblu de locuinţe din comună.

O echipă a Serviciului de Administraţie Publică Locală al CJ a preluat acest caz şi până în prezent s-a efectuat evaluarea pagubelor cauzate de incendiu şi a fost solicitat ajutorul unui proiectant pentru întocmirea devizului privind cheltuielile de reconstrucţie a locuinţelor persoanelor sinistrate. Devizul final va fi înaintat Guvernului României, în vederea obţinerii sprijinului financiar necesar. S-a făcut şi un sondaj al pieţei, în vederea asigurării celor trei mese zilnice pentru victimele incendiului – până la începutul săptămânii o firmă de catering finanţată de primăria localităţii a asigurat trei mese pe zi celor 15 victime, începând de luni oferindu-şi sprijinul şi Consiliul Judeţean Harghita – a fost iniţiată şi o colectă de alimente, îmbrăcăminte, pături şi alte bunuri care ar putea fi puse la dispoziţie de comunităţile locale. De asemenea, persoanele care şi-au pierdut actele în incendiu vor fi sprijinite de Serviciul de Evidenţa Persoanelor din Topliţa, care s-a oferit să le reînnoiască documentele în cel mai scurt timp.

Comuna Cozmeni, singura localitate din mediul rural din judeţ care deţine o pensiune, a primit suma de 80.000 de lei din cota de 6% din impozitul/venit pe anul în curs, pentru „Reabilitarea sistemului de încălzire al Pensiunii Tulipan”. Din acelaşi fond, Consiliul Judeţean a acoperit contribuţia proprie a comunei Dăneşti,în sumă de 350.000 de lei, la proiectul cu finanţare europeană „Reabilitare instalaţii şi dotarea Casei de Cultură” din localitate, comunei Mădăraş i-a fost alocată suma de 157.000 de lei pentru proiectele „Reabilitarea, modernizarea, dotarea şi amenajarea curţii Şcolii Gimnaziale Kiss Ferenc”, „Extinderea alimentării cu apă potabilă”, „Modernizarea prin asfaltare a drumului forestier dintre Mădăraşul Mic şi Mădăraşul Mare” şi „Elaborarea planului strategic de dezvoltare al comunei pentru perioada 2021-2027”.

Comuna Voşlăbeni va intra în posesia sumei de 109.000 de lei pentru „Dotarea cu aparatură hardware a Şcolii Gimnaziale Teodor Chindea”, iar comunei Porumbenii Mari i s-au alocat suma de 100.000 de lei pentru „Înfiinţarea cantinei sociale”. Comuna Şimoneşti va primi 100.000 de lei pentru reabilitarea DC 32 Turdeni – centrul satului”, iar localităţii Mereşti i s-au repartizat 40.000 de lei pentru „Sistemul de supraveghere video”. Comuna Avrămeşti a primit 80.000 de lei pentru „Reparaţii curente parţiale la trotuarul din satul Cecheşti”, iar pentru cele două proiecte ale sale privind „Reabilitarea străzilor” din localitate şi „Reabilitarea zonei centrale” comunei Căpâlniţa i-au fost aprobate 152.400 de lei.

Pentru realizarea trotuarelor de-a lungul drumului european 578, comuna Lăzarea va beneficia de 109.000 de lei, iar comunei Corund i s-a aprobat suma de 150.000 de lei pentru proiectele locale „Amenajare trotuar”, „Modernizarea şi înfiinţarea infrastructurii de agrement şi şcolar”. Iar municipiului Gheorgheni i-a fost repartizată suma de 281.600 de lei pentru punerea în practică a proiectului „Dotarea atelierelor şcolare, în vederea autorizării meseriilor noi şi acreditării celor existente în cadrul liceului Tehnologic Fogarasy Mihály”.

Au fost aprobate şi bursele pentru şcolile speciale din judeţ. Astfel, pentru elevii care frecventează în acest an şcolar cursurile Şcolii Profesionale Specială „Szent Anna” s-a acceptat propunerea acordării unui număr de 11 burse şcolare de merit şi de ajutor social în cuantum de 18.200 lei, pentru elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbors-a acordat finanţare pentru un număr de 15 burse şcolare de merit şi de ajutor social în valoare totală de 21.200 lei, iar pentru cei mai buni elevi ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland s-a aprobat alocarea sumei de 23.850 de lei din bugetul judeţului aprobat pe anul în curspentru 12 burse şcolare de merit.

În urma votului consilierilor judeţeni, un număr de 28 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, al căror volum de muncă „a depăşit în mod semnificativ volumul normal de activitate”, vor beneficia, conform listei propuse de managerul instituţiei medicale şi avizate de conducerea unităţii, de stimulente financiare pentru luna noiembrie în valoare totală de 39.577 de lei.

Consilierul judeţean social-democrat Costin Hîrlav a solicitat preşedintelui Borboly Csaba redeschiderea Biroului Teritorial al Consiliului Judeţean de la Topliţa, închis în urmă cu mai bine de un an. „Ar fi foarte util atât pentru primăriile din zonă, cât şi pentru locuitorii din partea de nord a judeţului, mai ales acum, în perioada de pandemie, dar şi pentru o mai bună colaborare între Consiliul Judeţean şi autorităţile din zona de nord a Harghitei”, a pledat consilierul Costin Hîrlav.

În cadrul şedinţei extraordinare a mai fost prezentată şi aprobată Strategia de Dezvoltare Economică a judeţului Harghita în perioada 2021-2030, al cărei obiectiv general este „creşterea competitivităţii economiei, creşterea calităţii vieţii, creşterea nivelului de trai al populaţiei, gestionarea durabilă şi raţională a resurselor (materiale, financiare, umane, naturale) şi reducerea disparităţilor existente între mediul urban şi rural”. Vorbind despre modul în care pandemia a afectat acest sector, coordonatorul strategiei economice propuse, dr. Csák László, a apreciat că, deşi aceasta „şi-a lăsat amprenta în anumite zone, nu a provocat o criză economică generală, fiind necesară o consolidare a dezvoltării economice”. Potrivit expertului, „pilonii de bază ai strategiei, pe care trebuie să se axeze proiectele de dezvoltare ale judeţului sunt caracterul inovativ, consolidarea siguranţei sociale şi economice, eficienţa, impactul asupra mediului, focusarea pe oameni şi posibilitatea de a fi adaptate şi implementate în alte regiuni”.

Borboly Csaba a condus şedinţa extraordinară de la Şcoala „Márton Áron” din Sândominic, localitate „care a lucrat isteţ”, preciza preşedintele CJ, reuşind să obţină, în contul datoriilor pe care Întreprinderea Minieră (IM) Bălan le avea către această comună, clădirea-pavilion de birouri a fostei IM, pe care o va transforma, împreună şi cu sprijinul CJ, într-un „Centru de perfecţionare pentru pompierii voluntari”, Consiliul Judeţean urmând să asigure finanţarea lucrărilor în proporţie de două treimi.

Pentru scurt timp, şedinţa s-a oprit, pentru a face loc unui moment festiv prezidat de preşedintele Borboly: premierea copiilor din Ciucul de Sus care au participat la Programul „Micii Grădinari”, adunaţi în curtea şcolii din Sândominic. Şeful administraţiei publice judeţene a precizat că la acest program au participat anul acesta 1.300 de copii din judeţ.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.