Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Recolta slabă dublează preţul cartofului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Recolta slabă dublează preţul cartofului
Recolta slabă dublează preţul cartofului

Recolta slabă dublează preţul cartofului

Producţia de cartofi din acest an, în ciuda vremii capricioase din Harghita, nu este de lepădat, Direcţia pentru Agricultură anunţând o medie de 24 de tone la hectar, cu 10% mai mică decât anul trecut. Preţul de valorificare a cartofului nu s-ar fi dublat, însă, dacă seceta nu ar fi lovit ţări mari producătoare şi exportatoare de cartofi precum Olanda, Germania, Polonia, Austria, Slovacia sau Ungaria, care anii trecuţi umpleau galantarele noastre. În acest an, ţări din vestul şi centrul Europei şi-au manifestat interesul pentru cartoful autohton, solicitat şi pentru acoperirea necesarului intern

„Producţiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preţurile de valorificare, mai bune decât anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic; acum, preţul este practic dublu la cartof faţă de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani şi acum 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment”, a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Potrivit acestuia, din judeţul Covasna au plecat câteva transporturi în Bulgaria şi către Grecia; din Harghita încă nu, fiindcă marii producători din judeţ trebuiau, înainte de toate, să îşi onoreze contractele încheiate cu fabricile de chips-uri.

„În Harghita, marii producători, şi din Gheorgheni, şi din Cozmeni, şi din Sânmartin, şi Tuşnadul, au cele mai mari contracte cu producătorii de chips-uri; până nu onorează aceste contracte, nu prea vând în altă parte. Este o soluţie foarte bună, pentru că este un contract ferm, cu un preţ convenabil pentru producători anul trecut, puţin mai mic în acest an – 56 de bani plus un bonus – dar e bine să ai un contract ferm, pe termen lung, pentru că este riscant să rămâi cu cartofii nevânduţi”, a arătat ing. Török Jenő.

Producătorii de cartofi din Ciucul de Jos, care şi-au valorificat recolta la preţ fix, ca şi anul trecut, nu sunt influenţaţi pozitiv de dublarea preţului, în condiţiile în care cantităţile de precipitaţii căzute în judeţ în lunile iunie şi iulie, chiar şi de trei ori mai însemnate cantitativ decât mediile multianuale, le-au afectat suprafeţe însemnate.

Producătorul Vitos Ladislau din Cozmeni a povestit că ploile i-au „distrus complet 30 de hectare” cultivate cu cartofi, iar cei pe care a reuşit să-i recolteze, sunt mai slabi din punct de vedere calitativ faţă de producţia obşinută anul trecut. De profit, nu se pune problema, susţine fermierul, care mai speră doar să-şi acopere în mare parte din cheltuielile de producţie.

„O mie de tone de cartofi au stat două luni sub apă înaltă de 30 de centimetri, i-am pierdut. La fabricile de chips-uri am dat 70% din producţia de cartofi, cât era stabilit prin contract. Cred că mai am 300-400 de tone, pe care să le pot vinde. Preţul la cartof, de 90 de bani/kg în prezent, nu este exagerat, a fost şi mai mare; sigur, a fost şi mai mic. Cel puţin pentru mine, a fost un an cât se poate de prost, nu am vândut un gram de cartofi în afară de chips. Ce să facem, mergem înainte, cu capul nu prea sus”, a relatat Vitos Ladislau.

Situaţia este similară şi în cazul producătorilor din Sânmartin şi Tuşnad.

„Şi eu am avut o pierdere de o mie de tone de cartofi, din cauza ploilor. Am dat către fabricile de chips-uri 50% din producţie, cantitatea contractată, şi o mare parte din ce a rămas am reuşit să vând în fostul Regat, unde am clienţi de ani buni. 90 de bani plus TVA este un preţ destul de bun. Dacă nu vor fi suficienţi cartofi pe piaţă, probabil că preţul cartofului va mai creşte”, a afirmat Keresztes Vicenţiu, producător din Sânmartin.

În schimb, fermierii din Sâncrăieni, unde, datorită terenului, apa nu a stagnat la sol, se pot lăuda cu producţii record, pe care le valorifică în supermarket-uri, cu care au încheiat deja contracte în acest sens.

„Vânzarea este la început de sezon, la început era mai mare şi producătorii erau mai entuziasmaţi. Acum s-a mai liniştit, dar de obicei, după Ziua Morţilor, când oamenii încep să închidă depozitele, se va revigora”, a conchis directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Din cauza preţurilor mici înregistrate la valorificarea recoltei, suprafaţa cultivată cu cartofi scade de la un an la altul în judeţul Harghita, în prezent fiind de 7.428 de hectare, faţă de 14.700 de hectare în urmă cu un deceniu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.