Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Recoltă bună, dar preţ mic la cartoful de toamnă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Recoltă bună, dar preţ mic la cartoful de toamnă
Recoltă bună, dar preţ mic la cartoful de toamnă

Recoltă bună, dar preţ mic la cartoful de toamnă

  • Ing. Török Jenő (Direcţia Agricolă Harghita): „S-a recoltat în jur de 40% până în prezent, producţia este frumoasă, procent mare pentru consum, problema este cu preţul (…) jumătate faţă de anul trecut”.

2020 a fost un an greu pentru agricultori şi în acelaşi timp, deşi sună ciudat, favorabil culturii cartofului. Au căzut multe precipitaţii în timpul vegetaţiei şi atacul de mană a fost greu de combătut. Dar producătorii au învăţat o lecţie dură în urmă cu doi ani, când nu au reuşit să salveze suprafeţe însemnate ale culturilor, înregistrându-se parcele întregi afectate în mare proporţie. Experienţa căpătată i-a ajutat mult anul acesta, majoritatea reuşind să stăpânească boala, considerată de specialişti una dintre cele mai periculoase care afectează culturile de cartofi şi nu numai, provocând pagube mari în absenţa tratamentelor costisitoare.

A urmat o perioadă de secetă şi din iunie din nou ploi, ploi torenţiale cu până la 50 de l/mp în intervale scurte de timp. Culturile cerealiere şi-au revenit în mod miraculos şi nesperat, dar pentru culturile de cartof a fost emisă o nouă avertizare pentru mană şi gândacul de Colorado. Şi apoi au urmat din nou zile toride.

În ciuda condiţiilor meteo extreme, producţia se conturează a fi una bună, cu o medie pe judeţ de 26-27 de tone la hectar.

„Dar sunt diferenţe mari, în funcţie de zone, de parcele, începând de la 18 tone la hectar şi până la 50 de tone la hectar. Până în prezent, cartoful s-a recoltat de pe o suprafaţă de aproximativ 40% din totalul celei ocupată de această cultură la nivelul judeţului”, a precizat, ieri, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő.

Preţul cartofului de toamnă este în curs de formare şi deocamdată este foarte mic, deşi producţia este frumoasă şi sănătoasă, predominând cartoful mare, de consum.

„Supraproducţia la cartoful de vară (cartoful nou – n.a.) influenţează negativ formarea preţului la cartoful de toamnă. În sud şi chiar la Braşov, cartoful de vară s-a vândut foarte ieftin, cu în jur de 40-50 de bani kilogramul şi asta se va simţi şi nu în bine la recolta actuală”, a explicat inginerul Török.

În aceste condiţii, producătorii sunt nevoiţi să se mulţumească cu jumătate din preţul obţinut anul trecut, care era de 1,2 lei/kilogram în această perioadă. În prezent, kilogramul de cartofi se comercializează angro la preţuri cuprinse între 50 şi 80 de bani, un preţ care acoperă cheltuielile de producţie şi asigură un minimum minimorum de venit pentru cultivatorii din judeţ, care au cheltuit sume foarte mari cu tratamentele împotriva manei.

În plus, anul trecut nu mai exista presiune din partea principalilor exportatori de pe continent – Germania şi Polonia – care au înregistrat în 2019 producţii de cartofi mai mici cu până la 30%, favorizând cererea pentru şi preţul de vânzare al cartofului autohton.

„În acest an şi ei au o producţie mai bună. În mod normal, ar trebui să se limiteze importurile, dându-le o şansă producătorilor din ţară, dar nu se va întâmpla, aşa este în Uniunea Europeană. Cartofii româneşti sunt frumoşi pentru comercializare, am văzut foarte puţini tuberculi afectaţi. Sper că preţul se va regla, chiar dacă nu va ajunge la cel de anul trecut, măcar la 80 de bani, până la un leu kilogramul ar fi bine, ca producătorii să nu iasă în pierdere. Vom vedea, eu sunt optimist”, a conchis ing. Török Jenő.

***

De astăzi, ing. Török Jenő este „fostul” director al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, în anii care urmează bucurându-se de o binemeritată pensie, pe care i-o dorim frumoasă şi cât mai lungă. Îi mulţumim pentru colaborarea îndelungată şi rodnică, în beneficiul cititorilor noştri.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.