Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reacţii ale Partidului Mişcarea Populară, filiala Topliţa, referitoare la dorinţa ca municipiul de pe Mureș să redevină oraş | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Politic » Reacţii ale Partidului Mişcarea Populară, filiala Topliţa, referitoare la dorinţa ca municipiul de pe Mureș să redevină oraş
Reacţii ale Partidului Mişcarea Populară, filiala Topliţa, referitoare la dorinţa ca municipiul de pe Mureș să redevină oraş

Reacţii ale Partidului Mişcarea Populară, filiala Topliţa, referitoare la dorinţa ca municipiul de pe Mureș să redevină oraş

La mijlocul lunii, pe 15 ianuarie, ziarul nostru publica poziţia primarului municipiului de pe Mureşul Superior referitoare la discuţiile apărute în mediul on-line ca Topliţa să redevină oraş. Şi, după aproape 12 ani de experienţă în administraţia publică, pe care o are, îl întrebasem atunci care sunt avantajele şi dezavantajele unei posibile treceri de la municipiu la oraş.

Revenim acum cu poziţia preşedintelui Partidului Mişcarea Populară – Topliţa, Sever Hirişcău, referitoare la articolul de acum aproximativ două săptămâni.

„Cunoaşteţi reacţia fiecăruia dintre voi, atunci când scăpaţi ceva printre degete sau vă aluneca ceva din mână? Dacă nu, citiţi declaraţiile domnului primar Stelu Platon, apărute în ziarul Informaţia Harghitei din data de 15.01.2020 şi veţi avea imaginea perfectă a unei asemenea reacţii.

(…) Se preciza în articol că municipiile din judeţ formează un grup privilegiat, care poate forma un pol de dezvoltare locală. Polul de dezvoltare locală, despre care se vorbeşte, trebuie făcut prin proiecte comune, care iau naştere între localităţile învecinate şi nu cu Odorheiu Secuiesc sau Miercurea Ciuc, care se află la peste 100 de km de Topliţa.

Suntem municipiu din anul 2002 şi nu s-a concretizat nici un proiect de acest fel. Dacă revenim la statutul de oraş nu pierdem nici un proiect în derulare şi nici posibilitatea de a începe asemenea proiecte în viitor”.

„Mai departe, se punea o întrebare retorică şi anume, de ce nu există o asemenea acţiune la Gheorgheni? Nu pot să răspund la o asemenea întrebare în numele locuitorilor de acolo, nu cunosc situaţia de acolo, cert este că Topliţa nu merita acest statut nici în 2002 şi cu atât mai puţin acum, când populaţia este în continuă scădere, iar activitatea industrială este aproape inexistentă. Acestea sunt primele elemente prevăzute de Legea 351/2001, care ne arată care sunt cerinţele minimale pentru ca o localitate să devină municipiu, condiţii pe care nu le îndeplinim.”

„Mai departe, ni se reproşează că PMP-ul este urmaşul fostului PDL. PMP-ul nu este urmaşul nimănui, este un partid nou, curat, coerent şi independent care prin fondatorul său are singura legătură cu PDL-ul. Să numărăm câţi foşti membri ai PDL-ului se regăsesc azi în rândurile actualei administraţii locale? Şi văd că trebuie să repet şi pe această cale: nu am participat niciodată le alegerile locale la Topliţa. Şi, domnule primar, după 12 ani de experienţă ca primar, ar trebui să ştiţi că, într-un Consiliu Local, consilierii nu se BAGĂ, ci se aleg. Şi veţi vedea că prin acest exerciţiu democratic, vom avea şi noi un cuvânt de spus după viitoarele alegeri.”

„Ce om cu mintea limpede, poate să creadă că, dacă redevenim oraş, se desfiinţează spitalul, judecătoria, cartea funciară şi mai ştiu eu ce instituţii? Când eram oraş ne judecam la Gheorgheni? Mergeam la spital tot acolo?

Cauzele care, conform legii, aparţin teritorial de Judecătoria Gheorgheni, se vor judeca întotdeauna acolo şi dacă noi vom fi metropolă. Iar dacă vorbim de spital şi acum mergem la Gheorgheni la endocrinologie, chiar dacă suntem municipiu.”

„(…) Deşi în interviul dumnealui, ar fi trebuit să ni se arate multele avantaje ale faptului că suntem municipiu, nu am putut desprinde decât nişte idei incoerente şi nişte acuze aduse la adresa unui David, care are praştia îndreptată spre fruntea Goliatului numit Primărie. În schimb, noi putem să enumeram nişte avantaje care ar fi obţinute odată cu revenirea la statutul de oraş: taxe şi impozite mai reduse pentru toţi locuitorii (case, autoturisme, terenuri), reducerea posturilor din administraţia locală (reducerea cheltuielilor bugetare). Fiscalitatea mai redusă atrage investitorii, aceştia creează locuri de muncă, iar locul de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială. Avem de întreţinut cu bani de la bugetul local 18 km de drumuri naţionale, care în cazul în care redevenim oraş, vor trece în administrarea CNAIR, care de altfel le întreţine şi acum, dar pe banii noştri (…)”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.