Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reabilitarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, la final | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Reabilitarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, la final
Reabilitarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, la final

Reabilitarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, la final

Proiectul prin care s-au reabilitat şi echipat clădirile Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan a ajuns la final. Conferimţa de finalizare a proiectului „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea clădirilor Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu şi asigurarea dotărilor necesare”, în valoare de peste 12,33 milioane lei, implementat de Primăria Bălan şi co-finanţat din fonduri europene, a avut loc săptămâna trecută, la finele anului 2015.

Primarul oraşului Bălan, Brezovszki Gheorghe, în deschiderea evenimentului, a prezentat un scurt istoric al proiectului, amintind că în anul 2009 a fost depus spre finanţare, însă acordul de grant a fost semnat abia în luna iunie 2014, după ce cu un an înainte a trebuit refăcută documentaţia. Acesta a afirmat că a avut o oarecare temere că acest proiect nu va fi dus la bun sfârşit, „deoarece comunitatea noastră nu dispunea de bani suficienţi pentru finalizarea cu siguranţă a proiectului”. Însă s-a primit sprijin din partea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Harghita, iar cea mai importantă sumă de bani pentru finalizarea proiectului a venit de la Guvernul României. „Cred că trebuie să amintesc că numărul copiilor este în scădere, ca peste tot, dar eu sunt convins că dacă facem un învăţământ de calitate, atunci vom reuşi să mărim numărul elevilor şi liceul va putea să funcţioneze fără probleme”, a spus primarul oraşului.

Directorul Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, prof. Rodica Roman, în cuvântul ei, a mulţumit managerului de proiect, inspectorului şcolar Aurora Panaite, „care a identificat o soluţie pentru a rezolva o problemă pe care noi o aveam de ani de zile: lipsa banilor pentru reabilitare şi mai ales pentru dotare”. Prof. Rodica Roman a precizat că dotările instituţiei de învăţământ erau foarte vechi, din anul 1968. „Iată, deci vom avea o şcoală nouă. O şcoală prietenoasă, cu clădiri curate, îngrijite, primitoare. (…) Vom încerca, cum am făcut-o şi până acum de altfel, să fim o şcoală interculturală, pentru a putea ajuta toate etniile din oraşul Bălan. Nu în ultimul rând, pot să spun că vom fi o şcoală pentru fiecare, cum e şi misiunea noastră, în care vom încerca să dezvoltăm toate tipurile de inteligenţă, dar vom ţine cont şi de cei care au alte tipuri de necesităţi, cei cu nevoi speciale”, a spus directorul liceului. Prof. Rodica Roman a mai precizat că „aşa cum ne şi cere proiectul, vom fi o şcoală deschisă, vom promova imaginea şcolii, oferta educaţională, încercând să aducem copii în această unitate de învăţământ din zonele apropiate”. „Un singur angajament ne putem lua deocamdată: să formăm oameni!”, a conchis directorul unităţii de învăţământ.

Responsabilul administrativ al proiectului din partea Primăriei Bălan, Robert Kovacs, a realizat o scurtă prezentare a proiectului. Astfel, acesta s-a desfăşurat pe parcursul a 18 luni de la semnarea contractului de finanţare. Prin intermediul acestui proiect s-au reabilitat şi modernizat clădirile ce aparţin Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu”, conform exigenţelor de calitate prevăzute de legislaţia în vigoare; s-a amenajat terenul de sport existent; s-au dotat atelierele şcolare, cantina şi internatul, în vederea asigurării funcţionării la standarde actuale; echiparea şi dotarea cu infrastructură IT a laboratoarelor de informatică. În ceea ce priveşte internatul liceului, s-au amenajat aproximativ 60 de camere, fiecare având grup social propriu, două paturi, televizor. Potrivit vorbitorului, acest proiect va avea „un impact mare în localitatea noastră în ceea ce priveşte creşterea actului de învăţământ, a confortului şi a siguranţei elevilor în şcoală, cât şi în ceea ce priveşte anumite oportunităţi de dezvoltare turistică: schimburi de experienţă, tabere şcolare, pe care o să le putem realiza prin intermediul campusului ce s-a creat în zona liceului”.

Consilierul local Demeter Attila a apreciat, la rândul său, că implementarea acestui proiect „este nu numai o reuşită, ci este şi un câştig al acestei comunităţi”, făcând referire la faptul că pe perioada executării lucrărilor au fost create locuri de muncă, mulţi localnici fiind angajaţi în această perioadă, astfel că a produs efecte pe termen scurt. De asemenea, consilierul local a spus că pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu şi lung un prim pas revine Consiliului local, prin adoptarea unor hotărâri care să asigure cât mai mulţi beneficiari, respectiv elevi.

La conferinţa finală a proiectului au mai participat consilieri locali, directori de instituţii de învăţământ din Bălan, Miercurea-Ciuc şi Gheorgheni, cadre didactice, reprezentanţi ai Bisericii, Poliţiei, Primăriei, constructorului, comunităţii locale etc.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea clădirilor liceului Tehnologic Liviu Rebreanu şi asigurarea dotărilor necesare” a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a fost de aproximativ 12.333.331,00 lei, din care 9.182.559,00 lei a reprezentat finanţare nerambursabilă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.