Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reabilitarea DJ 132 Vlăhiţa – limita cu judeţul Braşov, o prioritate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Reabilitarea DJ 132 Vlăhiţa – limita cu judeţul Braşov, o prioritate
Reabilitarea DJ 132 Vlăhiţa – limita cu judeţul Braşov, o prioritate

Reabilitarea DJ 132 Vlăhiţa – limita cu judeţul Braşov, o prioritate

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Reabilitarea DJ 132 Vlăhiţa – limita cu judeţul Braşov, o prioritate

 

„A fost nevoie să convocăm şedinţa extraordinară – a spus preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în deschiderea şedinţei extraordinare ce a avut loc miercuri, 5 martie 2014 – pentru ca să putem cât mai curând să începem aceste lucrări de reabilitare şi să le şi încheiem, trebuie să precizez şi faptul că valoarea devizului general rezultat în urma revizuirii proiectului tehnic se încadrează în bugetul proiectului aprobat de finanţator şi există surse pentru finanţarea finalizării lucrărilor conform proiectului tehnic revizuit în Bugetul local a Consiliului Judeţean Harghita”. Preşedintele Borboly a avut în vedere faptul că se câştigă timp preţios, aproape trei săptămâni, pentru începerea lucrărilor pentru că – a spus – la diferenţă de o zi, maxim două după aprobarea proiectului de CJH, vom merge cu proiectul la Alba Iulia pentru a obţine acordul Agenţiei de Dezvoltare Centru, lucru care va dura vreo 2-3 săptămâni. Ei bine, după toate aceste calcule s-a ajuns la concluzia că aprilie este luna în care poate avea loc achiziţia publică, iar dacă nu vor fi contestaţii, atunci „la începutul verii putem să pornim lucrările, sperăm să avem şi vremea de partea noastră atunci când vom turna betonul la poduri şi mai sperăm că lucrările se vor încheia în acest an”.

Pe scurt, despre această lucrare foarte importantă: Proiectul tehnic revizuit, ulterior revizuirii contractului de execuţie cuprinde, fără adăugarea unor obiective de investiţii noi, lucrările rămase de executat din proiectul tehnic de execuţie existent, respectiv din lucrările asumate, dar nefinalizate din contractul de execuţie reziliat. Proiectul tehnic revizuit a fost elaborat pe baza stadiului fizic al lucrărilor executate şi certificate de dirigintele de şantier, respectiv pe baza constatărilor din teren realizate de prestator, prin includerea lucrărilor rămase nefinalizate din contractul de execuţie reziliat, necesare finalizării obiectivului. Proiectul tehnic revizuit se structurează pe două obiecte de investiţii: obiect drum şi obiect poduri. Obiectele podeţe noi şi reparaţii poduri, prevăzute de proiectul iniţial, conform stadiului fizic al lucrărilor executate şi certificate de dirigintele de şantier, au fost finalizate şi nu sunt incluse. Se impune precizat şi faptul că vor fi şi lucrări noi de executat precum curăţarea acostamentelor existente înainte de continuarea aşternerii straturilor de mixturi asfaltice, dar şi lucrări de montare a 53 de „capace” din beton de ciment armat, pentru camerele de cădere situate în intravilanul localităţilor traversate. Una peste alta, durata de execuţie, conform graficului de eşalonare, este de 9 luni de la data stabilită în ordinul de începere. Se înţelege, aşadar, de ce preşedintele Borboly a considerat necesar să obţină acordul consiliului cât mai repede posibil şi nu a aşteptat sfârşitul lunii martie, când va avea loc şedinţa ordinară a CJH. În unanimitate proiectul a fost aprobat.

 

Cu titlu informativ

După aprobarea singurului punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, preşedintele Borboly i-a informat pe cei prezenţi, de faţă fiind şi viceprimarul comunei Lăzarea, că la şedinţa ordinară ce va urma, Consiliul va trebui să decidă şi să găsească modalitatea legală pentru ca partea de cazare din Centrul de creaţie de la Lăzarea să treacă în patrimoniul comunei. Preşedintele a mai menţionat şi faptul că la Centrul de creaţie consiliul de administraţie a început să lucreze şi astfel lucrurile încep să se mişte. Totodată, preşedintele Borboly a anunţat faptul că Primăria Mugeni a cumpărat cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean clădirea şcolii din Lutiţa. Aceasta se afla în proprietate privată, iar Consiliul local plătea chirie. Când proprietarul a decis vinderea clădirii, datorită faptului că administraţia locală nu a dispus de fonduri pentru achiziţionarea acesteia, Consiliul Judeţean a alocat suma de 200 de mii pentru cumpărarea şcolii. Tot cu caracter de informare, s-a adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni intenţiile cu privire la investiţiile – drumurile judeţene – propuse pentru programul POR 2014-2020. În această listă se regăsesc 6 drumuri, şi anume: DJ 153C: E578 Ditrău-Remetea-limita jud. Mureş, proiect în colaborare cu jud. Mureş, în lungime totală de 20,9 km, valoarea estimată a investiţiei: 20.025,00 mii lei; DJ 128: DN15 Borsec intravilan-Jolotca-E578, în lungime de 19,65 km, valoarea estimată 24.300 mii lei; DJ 137: DN13A Odorheiu-Secuiesc-Mugeni-Dejuţiu-Cristuru-Secuiesc, DN 13C – consolidare sistem rutier şi poduri peste Târnava Mare şi trecerile peste calea ferată, în lungime de 22,536 km, valoarea estimată 49.275,00 mii lei; DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A: DJ 131 limita judeţului Covasna – Ocland-Sânpaul – DJ 133 Orăşeni-Daia-Ulieş DJ 137A – Petecu-limita judeţului Braşov – proiect în colaborare cu judeţele Covasna şi Braşov, lungimea drumului 41,3 km, valoarea estimată 58.000,00 mii lei; DJ 125-DJ 125A: – E578 Dăneşti DJ 125-Cârţa-Sândominic-Bălan-DJ 125A-Covaci Peter-DN 12C, în lungime de 37,53 km, valoarea estimată 77.125,00 mii lei; DJ 113 – DJ  113B: DN 11B Cozmeni DJ 113B – Lăzăreşti – Lacul Sf. Ana DJ 113A – limita judeţului Covasna, proiect în colaborare cu judeţul Covasna, în lungime de 20,9 km, valoarea estimată 28.350,00 mii lei.

Preşedintele Borboly a mai amintit că CJH mai are în vedere şi alte proiecte – propunere POR 2014-2020. Este vorba despre drumul de centură a municipiului Odorheiu-Secuiesc şi drumul de centură Cristuru-Secuiesc; drumul pistelor de bicicletă la nivel regional, precum şi un proiect integrat privind reconstruirea clădirilor ce fac parte din patrimoniul construit al judeţelor Covasna şi Harghita şi, nu în ultimul rând, tronsonul de mijloc al drumului care face legătura Borsecului cu Gheorgheniul. Preşedintele a atras atenţia că deocamdată este doar o perioadă de consultare a consilierilor judeţeni care pot veni şi cu alte propuneri, scopul acestei consultări fiind acela de a obţine în final proiecte bune pentru finanţare europeană.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.