Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rata şomajului a scăzut, iar 340 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, luna trecută, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Rata şomajului a scăzut, iar 340 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, luna trecută, în Harghita
Rata şomajului a scăzut, iar 340 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, luna trecută, în Harghita

Rata şomajului a scăzut, iar 340 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, luna trecută, în Harghita

Numărul şomerilor din judeţ a înregistrat o uşoară scădere, în septembrie, comparativ cu luna anterioară, iar peste 300 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita şi-au găsit un loc de muncă.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele instituţiei erau 4.665 de şomeri, dintre care 2.281 femei, iar rata şomajului era de 3,45 la sută, în scădere faţă de cea de 3,67 la sută din august. O rată atât de redusă a şomajului a fost înregistrată ultima oară în judeţ în luna mai a anului 2019.

Din totalul celor înregistraţi la AJOFM Harghita 1.233 erau indemnizaţi, ceea ce înseamnă că doar 26 la sută dintre şomeri beneficiază de indemnizaţie de şomaj, cei mai mulţi primind venitul minim garantat. Este vorba în general despre persoane cu un nivel scăzut al studiilor şi care îşi găsesc şi din această cauză mai greu un loc de muncă. Janó Edit Andrea a precizat că 46 la sută dintre şomeri fie nu au studii, fie au absolvit doar cursurile învăţământului primar. Aceasta a adăugat că dintre cei 3.432 de şomeri neindemnizaţi, 2.010 au maximum patru clase şi sunt peste 1.840 de aşa-numiţi „şomeri de lungă durată”, care se află de peste 12 luni în evidenţele AJOFM.

Janó Edit Andrea a menţionat că luna trecută au fost înregistrate 340 de angajări, ceea ce reprezintă un număr relativ mare, având în vedere faptul că în august se încadraseră în câmpul muncii 289 de persoane. Cele mai multe angajări au avut loc, în septembrie, în domeniul comerţului, serviciilor şi prelucrării lemnului.

În judeţ nu au fost anunţate deocamdată disponibilizări colective.

Cei mai mulţi şomeri din mediul urban sunt în continuare în Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, iar din mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Şimoneşti. Municipiul Gheorgheni se situează pe primul loc în judeţ în ceea ce priveşte ponderea şomerilor în rândul populaţiei active, în ceea ce priveşte mediul urban, iar în mediul rural se remarcă localităţile Atid, Ocland, Săcel şi Mărtiniş.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita a afirmat că luna trecută au fost demarate mai multe cursuri pentru şomeri şi se intenţionează lansarea unor astfel de activităţi şi în perioada următoare. Astfel, se doreşte organizarea de cursuri de ajutor bucătar şi de dulgher în Miercurea Ciuc, de barman în Odorheiu Secuiesc, de manichiurist-pedichiurist în Gheorgheni, de competenţe informatice în Topliţa şi de comunicare în limba română în Cristuru Secuiesc.

În altă ordine de idei, Janó Edit Andrea, a amintit că la nivel naţional a fost lansată o acţiune de sondare a opiniei în rândul angajatorilor pentru a fi identificate nevoile acestora în relaţia cu serviciul public de ocupare, fiind abordate teme legate de funcţionarea anumitor aplicaţii, site-uri, digitalizare sau relevanţa informaţiilor pe care le primesc din partea specialiştilor. „Vrem să identificăm nevoile lor reale ca să ne putem adapta serviciile în funcţie de ce informaţii ne furnizează ei pentru îmbunătăţirea serviciilor, a programelor pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi a formării profesionale. Această sondare a opiniei se derulează din 13 septembrie şi până în 15 octombrie şi sperăm că o să avem o imagine despre ce doresc şi angajatorii vizavi de instituţia noastră”, a mai spus Janó Edit Andrea, care a adăugat că, în paralel, a fost derulată o acţiune de sondare a opiniei la nivel judeţean, în ceea ce priveşte nevoia de forţă de muncă pe termen scurt şi mediu ale angajatorilor din Harghita, iar în topul meseriilor se află cea de tâmplar universal, de vânzător,de manipulant mărfuri, de conducător auto, de brutar, de ospătar, de zidar, de dulgher şi de operator confecţioner.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.