Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rată scăzută de vaccinare în judeţ în pragul unui posibil val patru al pandemiei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Rată scăzută de vaccinare în judeţ în pragul unui posibil val patru al pandemiei
Rată scăzută de vaccinare în judeţ în pragul unui posibil val patru al pandemiei

Rată scăzută de vaccinare în judeţ în pragul unui posibil val patru al pandemiei

  • Dr. Tar Gyöngyi: „Pe judeţ suntem cam la 20 la sută în ceea ce priveşte rata de vaccinare. Este puţin. Este foarte puţin!”

Autorităţile harghitene şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu rata scăzută de vaccinare anti-COVID-19 din judeţ şi au atras atenţia că situaţia actuală privind imunizarea nu este deloc îmbucurătoare în ceea ce priveşte protejarea oamenilor în faţa unui posibil val patru al pandemiei.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a vorbit în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural despre evoluţiile situaţiei din judeţ de la începutul pandemiei de coronavirus şi a declarat că deşi în prezent sunt puţine cazuri active de infectare cu coronavirus „este îngrijorător ce se întâmplă”. Tar Gyöngyi a afirmat că din judeţ codaş în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate de infectare, Harghita se situează, din păcate, destul de jos într-o listă privind acoperirea vaccinală, rata de imunizare în faţa SARS-CoV-2 fiind de doar aproximativ 20 la sută.

Aceasta a precizat că cei mai puţini vaccinaţi sunt în principal în localităţile rurale mai izolate, respectiv în zona Plăieşilor, Luncilor şi în unele comune din zona Odorhei, iar o problemă este reprezentată de faptul că tocmai acolo au apărut cazuri noi în ultima perioadă. Tar Gyöngyi a menţionat că în zona Plăieşilor a fost înregistrat un caz de import din Marea Britanie, coronavirusul s-a răspândit deja în familie, iar specialiştii aşteaptă în prezent rezultatele unor analize pentru a se stabili dacă este vorba, eventual, despre varianta Delta, care este de 4 sau 5 ori mai contagioasă decât variantele anterioare şi care se poate extinde la mult mai multe persoane, în funcţie de anturajul celui contaminat.

Directorul DSP Harghita a spus că este îngrijorător faptul că tocmai oamenii din zonele respective nu vor să se vaccineze şi a amintit că echipe mobile s-au deplasat, de la începutul acestei luni, în multe localităţi ale judeţului pentru a administra vaccinul, dar au fost comune în care nu a dorit nimeni să se imunizeze ori s-au prezentat doar 2-3 persoane, numărul membrilor acestor echipe fiind mai mare, în unele cazuri, decât al sătenilor dornici să se protejeze împotriva coronavirusului. În opinia sa, în unele zone ar exista un fel de curent anti-vaccinare, iar oamenii au tendinţa să creadă toate ştirile false răspândite prin intermediul Internetului, fără să ceară un sfat avizat şi fără să discute cu experţii, chiar dacă a fost adusă în atenţie posibilitatea deplasării unor specialişti în comune sau organizării de forumuri şi de discuţii în care să se explice mecanismul de acţiune al vaccinului şi să se ofere informaţii legate de pericolele la care se expun cei nevaccinaţi.

„Pe judeţ suntem cam la 20 la sută în ceea ce priveşte rata de vaccinare. Este puţin. Este foarte puţin. Nu poate oferi protecţie împotriva unui val patru. Sperăm ca această izolare naturală, care ne-a ajutat în primele valuri, să ne ajute şi acum”, a mai spus Tar Gyöngyi, care nu a exclus posibilitatea apariţiei de noi mutaţii ale virusului, pe măsură ce acesta supravieţuieşte şi îşi găseşte gazde vulnerabile.

La rândul său, prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt, a declarat că ultimul an a fost unul atipic şi că speră că nu se va reveni la situaţia dificilă anterioară. Referindu-se la campaniile de vaccinare derulate de Instituţia Prefectului împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, acesta a afirmat că s-a făcut tot posibilul în ceea ce priveşte conştientizarea importanţei vaccinării în judeţul Harghita, având şi presa un rol important în aceste cazuri.

„Noi am făcut tot posibilul. Am vorbit cu preoţii, am vorbit cu presa, am vorbit cu primarii, am trimis circulare peste circulare. Echipa mobilă s-a deplasat. Mai avem o singură localitate, conform programării şi am terminat prima etapă a acestei campanii de vaccinare a populaţiei harghitene, aşa că sperăm că acea uşoară iresponsabilitate despre care ştim cu toţii să nu se generalizeze şi să nu crească de la o zi la alta”, a afirmat Szabó Zsolt, care a adăugat că a constatat că regulile de protecţie individuală nu prea se mai respectă, deşi este nevoie de multă disciplină în aceste vremuri.

„Aproape 20 la sută rată de vaccinare pentru judeţul Harghita este foarte puţin pentru valul patru. Să sperăm că vom trece cu bine şi peste acest val despre care vorbeşte cam toată lumea”, a mai spus prefectul judeţului Harghita.

Din ultimele date făcute publice de autorităţi rezultă că din momentul demarării, în 2 iulie, a campaniei de imunizare a populaţiei cu echipe mobile şi până în data de 21 iulie în judeţ au fost vaccinate astfel doar 923 de persoane. Prima etapă a acestei campanii, care i-a vizat cu precădere pe locuitorii din mediul rural, se încheie astăzi, o echipă mobilă urmând să fie prezentă în localitatea Sânsimion.

În judeţ nu a fost anunţat ieri nici un caz nou de infectare cu coronavirus, iar numărul persoanelor care au decedat, de la începutul pandemiei, a rămas neschimbat: 499. În spitalele din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc erau internaţi, ieri, 4 pacienţi cu COVID-19, iar 2 persoane se aflau în izolare la domiciliu, ceea ce înseamnă că în judeţ erau 6 cazuri active de infectare. În 63 dintre cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din Harghita nu a fost înregistrată nici o îmbolnăvire pe parcursul ultimelor două săptămâni. Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului era, în data de 26 iulie, de 0,02 la mia de locuitori.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.