Rata de infectare cu coronavirus la nivelul judeţului Harghita a coborât sub 2 la mie | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Sănătate » Rata de infectare cu coronavirus la nivelul judeţului Harghita a coborât sub 2 la mie
Rata de infectare cu coronavirus la nivelul judeţului Harghita a coborât sub 2 la mie

Rata de infectare cu coronavirus la nivelul judeţului Harghita a coborât sub 2 la mie

Incidenţa numărului de cazuri de COVID-19 a coborât, astăzi, sub 2 la nivelul judeţului Harghita, fiind anunţată o rată de infectare de 1,9 la mia de locuitori. Potrivit datelor prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Harghita, în patru localităţi ale judeţului, respectiv în Cârţa, Lueta, Racu şi Ulieş, nu a fost înregistrat nici un caz nou de infectare în ultimele două săptămâni. Incidenţe de peste 3 la mia de locuitori au fost raportate doar în Gheorgheni (3,03), Sândominic (3,22), Topliţa (3,33), Atid (3,92), Tulgheş (4,05), Bilbor (4,3), Mărtiniş (4,4), Săcel (4,93), Sărmaş (5), Subcetate (5,06) şi Dârjiu (5,82). În municipiul Miercurea Ciuc rata de infectare era, astăzi, de 2,2 la mia de locuitori.

Astăzi, în judeţ au fost anunţate 27 de cazuri noi de infectare cu coronavirus şi a fost înregistrat şi un nou deces, numărul celor care şi-au pierdut viaţa, de la începutul pandemiei, crescând la 809. De luni şi până marţi au fost declaraţi vindecaţi 54 de pacienţi cu COVID-19, dar în spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni se mai află 199 de persoane sub supraveghere medicală. În izolare la domiciliu se aflau, astăzi, 331 de persoane, iar alte 894 erau în carantină în locuinţă.

În ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, în judeţ a fost administrată cel puţin o doză, de la începutul anului şi până joia trecută, în cazul a peste 102.000 de persoane. Peste 76.000 de persoane au primit şi cel de-al doilea vaccin, iar aproximativ 19.000 de harghiteni au optat şi pentru cea de-a treia doză de ser anti-COVID-19. În cabinetele medicilor de familie au fost vaccinate cu serul produs de Johnson&Johnson peste 7.500 de persoane. Procentul persoanelor vaccinate cu prima doză în Harghita era, în data de 18 noiembrie, de 30,84 la sută, iar al celor care au primit şi rapelul de 23,02 la sută, conform ultimelor informaţii făcute publice de Instituţia Prefectului.

Instituţia a amintit că la nivelul judeţului Harghita este organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, pentru evaluarea situaţiei specifice, în vederea intensificării activităţilor de verificare şi depistare a celor care nu respectă regulile de protecţie sanitară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Principalul obiectiv al măsurilor luate este acela al prevenirii răspândirii noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat şi măsuri de sancţionare a încălcării legislaţiei în vigoare. Principalele activităţi au fost concentrate pe zonele aglomerate, din localităţi şi zone de interes turistic, cu risc de răspândire a coronavirusului şi se vor desfăşura în continuare verificări punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor, dar şi acţiuni cu efective mărite în diverse zone. „Solicităm cetăţenilor să respecte măsurile stabilite de autorităţi în perioada stării de alertă, distanţa de socializare şi măsurile de igienă stabilite de către specialişti”, a precizat Instituţia Prefectului, menţionând totodată că prin vaccinarea împotriva COVID-19 se reduce riscul de infectare şi cel de transmitere a virusului şi scade considerabil şi riscul de spitalizare şi de deces.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.