Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rămăşiţele unui soldat român din Primul Război Mondial, descoperite în apropiere de Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Rămăşiţele unui soldat român din Primul Război Mondial, descoperite în apropiere de Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului
Rămăşiţele unui soldat român din Primul Război Mondial, descoperite în apropiere de Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

Rămăşiţele unui soldat român din Primul Război Mondial, descoperite în apropiere de Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

Pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României, se anunţă organizarea unei ample acţiuni de comemorare la cimitirul internaţional  

Osemintele şi efectele militare ale unui soldat român din Primul Război Mondial au fost descoperite la începutul acestei săptămâni, în apropierea Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, de un bărbat din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, cu un detector de metale.

„Astăzi, 23 septembrie 2019, la Valea Uzului, la câţiva metri de Cimitirul Internaţional, unde extremiştii maghiari au susţinut sus şi tare că nu există nici un militar român căzut, ISU Bacău a confirmat aflarea la 30 de centimetri sub pământ a rămăşiţelor pământeşti ale unui soldat român, căzut în Primul Război Mondial. Eroul român a fost găsit îngropat cu uniforma şi casca românească, cu puşca lângă el şi cu două obuze. Institutul de medicină legală a ridicat trupul şi a fost dus la IML Iaşi pentru expertiză”, au anunţat luni pe o reţea de socializare reprezentanţii Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă”.

Cel care a găsit rămăşiţele soldatului român este Vasile Boboc, un pasionat de istorie.

„Fixasem cu un prieten de-al meu şi cu un cumătru să mergem cu detectoarele şi am zis să mergem şi noi în zona Valea Uzului. Am ales să mergem pe versantul de pe partea stângă, am ales un drum şi undeva la 700-800 de metri de la maşină, un kilometru chiar am zărit o cască, după o piatră. Am luat casca, ne-am uitat după model, am zis că e românească, că e normal să fie acolo pentru că e linia frontului acolo şi am scos detectoarele. Ne-am apucat de detecţie, după care am scos paharul de băut apă, o teacă de baionetă, baioneta, au început să apară ceva oseminte. S-a găsit muniţie, s-a găsit arma şi în acelaşi săpături s-au scos şi oseminte la iveală. După modelul de cască şi muniţie am zis că e vorba de un soldat român”, a declarat Vasile Boboc, citat de Mediafax.

Potrivit acestei surse, bărbatul a povestit că după ce a scos muniţia a sunat la 112, iar la faţa locului au venit organele competente de la Poliţia Criminalistică, de la ISU, „le-am predat pe bază de proces-verbal, iar obiectele vor fi predate la Direcţia de Cultură Bacău”.

Reprezentantul IPJ Bacău, Cătălina Păduraru, citat de Mediafax, a declarat că materialele identificate au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, iar osemintele au fost transmise pentru a fi expertizate antropologic.

Bărbatul din Dărmăneşti, care este autorizat, detectorul de metale fiind înregistrat la poliţie, a mai făcut o astfel de descoperire. În urmă cu două luni a găsit rămăşiţele unui ofiţer german (fragmente osoase, elemente de uniformă şi un binoclu).

Asociaţia „Calea Neamului” a anunţat că a primit aviz favorabil din partea Primăriei Dărmăneşti pentru acţiunea de comemorare de pe 25 octombrie

Atât medicul Mihai Tîrnoveanu, preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, cât şi Asociaţia „Frăţia Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă” au anunţat organizarea unei ample comemorări a eroilor români, de Ziua Armatei Române, la Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului, precizând că va fi cinstit şi eroul descoperit săptămâna aceasta.

Medicul Mihai Tîrnoveanu a informat ieri, pe o reţea de socializare, că Asociaţia „Calea Neamului” a obţinut aviz pozitiv pentru desfăşurarea comemorării de la Primăria oraşului Dărmăneşti.

„Asociaţia Calea Neamului a primit din partea Primăriei Dărmăneşti aviz favorabil pentru manifestările dedicate cinstirii Eroilor Români, care vor avea loc de Ziua Armatei, 25 octombrie, începând cu ora 17:00, în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. Alături de noi va fi Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, precum şi români de pe întreg cuprinsul ţării. Bravii noştri moldoveni din Dărmăneşti, Comăneşti, Dofteana şi din împrejurimi ne vor aştepta ca fraţi buni ce ne sunt, cu braţele deschise. Deja în toată zona s-a sunat adunarea!

În 25 octombrie aniversăm, aşa cum ştie toată lumea, eliberarea totală a Ardealului de sub ocupaţia horthystă, declarându-se astfel această dată ca fiind Ziua Armatei, dar şi luptele încununate de glorie ale trupelor române din Primul Război Mondial care au avut loc pe întreg cuprinsul Văii Uzului, inclusiv în data de 25 octombrie, anul 1916. Valea Uzului a fost de-a lungul istoriei un obiectiv strategic deosebit de important, inclusiv în cele două războaie mondiale şi, după cum se vede, este şi acum.

Aşadar, 150 de Torţe pentru Eroi (n.n. – iniţial au fost 149, numărul soldaţilor români înhumaţi acolo, dar a mai fost adăugată una odată cu găsirea rămăşiţelor soldatului necunoscut); Rugăciune, Cântec şi Cuvânt, pentru Eroi. Mergem la Valea Uzului, cu Mihai Eminescu şi Avram Iancu, simbolurile Luptei, Nemuritorii”, a anunţat Mihai Tîrnoveanu.

∗∗∗

În acest an, Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului a fost cauza unor tensiuni între români şi maghiari, după ce Primăria Dărmăneşti a ridicat acolo zeci de cruci pentru eroii români, etnicii maghiari neacceptând acest lucru. Crucile au fost ulterior acoperite cu saci negri de câţiva cetăţeni maghiari. După aceste incidente, Consiliul Judeţean Harghita a decis că cimitirul va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână.

Reamintim că în 6 iunie, de Ziua Eroilor Români, mai multe asociaţii de români au mers la Cimitirul de la Valea Uzului pentru a comemora soldaţii români. Însă membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna au organizat, la rândul lor, un protest „paşnic” la cimitir, exact în aceeaşi zi, făcând un lanţ uman pentru a nu-i lăsa pe români să intre în interior. La un moment dat, poarta a fost ruptă, iar românii, împreună cu un sobor de preoţi, au intrat în cimitir, unde a avut loc o slujbă religioasă. În momentul de faţă, comuna Sânmartin şi oraşul Dărmăneşti îşi revendică fiecare satul Valea Uzului, unde este amplasat şi cimitirul. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.