Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Protest spontan la Finanţele Publice. Şi harghitenii s-au alăturat protestului naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Protest spontan la Finanţele Publice. Şi harghitenii s-au alăturat protestului naţional
Protest spontan la Finanţele Publice. Şi harghitenii s-au alăturat protestului naţional

Protest spontan la Finanţele Publice. Şi harghitenii s-au alăturat protestului naţional

Ieri, cine a avut treabă pe la Administraţiile Finanţelor Publice a avut parte de o surpriză nedorită, angajaţii instituţiei lansând un protest spontan. Şi în judeţul Harghita activitatea a fost întreruptă pe o perioadă nedeterminată după ce angajaţii s-au alăturat colegilor din întreaga ţară.

Ferencz Katalin, liderul de sindicat din cadrul Finanţelor Publice Harghita, spunea că angajaţii au apelat la această formă de protest fiind nemulţumiţi de prevederile noii legi a salarizării. „De la 1 ianuarie 2018 – explica aceasta – conform noii legi de salarizare, cei de la Finanţe o să piardă din salarii, o să fim remuneraţi faţă de ANAF cu mai puţin de 60%”.

Ferencz Katalin mai spunea că angajaţii din cadrul Finanţelor Publice vor ajunge în ultima grilă de salarizare, deşi, conform Codului de procedură fiscală, şi aceste instituţii sunt organe centrale, iar în cadrul legii salarizării acest lucru nu este respectat.

În cadrul unui comunicat de presă, Sindicatul Naţional Finanţe Publice (SindFISC) preciza că „în multitudinea grilelor cu coeficienţi de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, cuprinse în cele 9 anexe reprezentând familii ocupaţionale distincte din proiectul legii salarizării, familia ocupaţională FINANŢE nu există.

Mai mult, personalul care lucrează în structurile ANAF de la nivel teritorial, în lipsa unor precizări clare cu privire la încadrarea angajatorului (DGRFP – adică Regiunea), ca şi posibilă unitate administrativ-teritorială (conform Constituţiei României) la care face referire noţiunea de funcţie publică teritorială, presupune a fi asimilat, în mod forţat în opinia organizaţiei noastre, acestui tip de funcţie.

Neconcordanţele dintre prevederile din proiectul de lege privind salarizarea, referitoare la funcţiile publice de la nivel judeţean şi situaţia reală din MFP/ANAF unde se regăsesc funcţii cu responsabilităţi regionale care nu sunt cuprinse în proiectul de act normativ aflat în Parlament (MFP/ANAF fiind singura instituţie cu organigrama la nivel de regiune), în lipsa unei familii ocupaţionale distincte şi a unei grile corespunzătoare, din punct de vedere salarial, demonstrează faptul că actualele funcţii nu pot fi asimilate funcţiilor publice teritoriale/judeţene, asemănător celorlalţi funcţionari din alte instituţii deconcentrate”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.