Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială
Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială
Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială – octombrie 2017

Protest al angajaţilor din sistemul harghitean de asistenţă socială

Câteva sute de persoane s-au adunat ieri la sediul Instituţiei Prefectului Harghita, spunându-şi oful faţă de lipsa banilor şi problemele cu care se confruntă

Unii aveau cu ei pancarte pe care erau scrise diverse mesaje la adresa guvernanţilor şi a clasei politice, alţii ţineau în mână fluiere ori vuvuzele, dar erau şi angajaţi care au preferat să-şi arate nemulţumirea prin scandări ori doar prin simpla lor prezenţă. Erau sosiţi din tot judeţul – de la Bilbor şi Topliţa, de la Cristuru Secuiesc sau de la Frumoasa – şi toţi protestau faţă de situaţia în care a ajuns Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita.

„Noi – spunea Antal Adela, şefa Centrului de Plasament din Topliţa, centru care are în grijire copii cu handicap sever – de aproape două luni nu mai avem finanţare pentru alimente, pentru medicamente, pentru încălzire, pentru nimic; bugetul nostru pentru luna octombrie –noiembrie – decembrie este zero la toate articolele”.

Aceasta a ţinut să spună că, în timp ce reprezentanţii centrului au sosit la Miercurea-Ciuc pentru a protesta, oameni de bine din Topliţa, dar şi din alte zone ale ţării le duc alimente. „Şi ne aflăm aici să audă guvernanţii, autorităţile, că suntem aici şi că trebuie ca şi copiii din sistem să trăiască decent (…). Sunt copii bolnavi, sunt copii care necesită foarte mult tratament şi îngrijire specială”, a mai spus Antal Adela. În final şi-a manifestat dorinţa ca sistemul să fie finanţat, ca să nu fie nevoie să cerşească. „Să nu-i trimitem (pe copii – n.a.) de la locuinţele lor pentru că noi îi protejăm, să nu ajungem să cerşim noi şi ei, să nu ajungă pe drumuri”.

Venit la protest din Frumoasa, Ion Pătraşcu, şeful Centrului de Îngrijire şi Asistenţă, preciza că este nevoit, pentru prima dată de când lucrează în sistem, să apeleze, alături de colegii lui, la asemenea metode de a se face auziţi. „Suntem într-o situaţie din care noi, angajaţii, chiar nu mai găsim nici o cale de ieşire, în condiţiile în care trebuie să ne gândim foarte bine dacă mai putem lua hrana necesară pentru beneficiari, dacă mai putem asigura acele materiale care sunt necesare pentru igiena personală, igiena colectivă. Pur şi simplu, avem bolnavi cu incontinenţă, mulţi bolnavi au ajuns la pat, nu mai putem cumpăra scutecele necesare”, spunea Ion Pătraşcu, care şi-a arătat nemulţumirea şi faţă de salarii.

Directul general al DGASPC, Elekes Zoltan, considera că „în ultimii 10 ani statul român a umilit sistemul de asistenţă socială”, dar şi angajaţii lui. „Am fost umiliţi atunci când, cu ani în urmă, ni s-au tăiat salariile, şi aşa mici, cu 25% – spunea Elekes Zoltan. Ne-au umilit când majoritatea salariaţilor din sistemul de asistenţă socială erau ţinuţi la un nivel de salarizare sub salariul minim pe economie. Şi ne umileşte şi acum, când avem, în sfârşit, o grilă de salarizare cât de cât echitabilă, dar nu ne mai asigură fonduri să plătim aceste salarii. Statul român umileşte prin atitudinea sa şi beneficiarii noştri, copiii asistaţi în centre, persoanele cu handicap asistate în centre, fiindcă în ultimele săptămâni de multe ori am asigurat hrana, rechizitele, bunurile necesare din donaţii primite de la oameni şi instituţii binevoitoare, atât din judeţul Harghita, cât şi din ţară”.

Acesta a mai precizat că situaţia în care s-a ajuns era previzibilă încă de la începutul anului, atunci când au fost trimise mai multe adrese la ministere în care se preciza că bugetul nu o să ajungă. „Problema finanţării vine din faptul că din 2016 s-a introdus o nouă lege a salarizării în domeniul asistenţei sociale care, desigur, trebuie aplicată. Această lege a crescut nivelul costurilor resurselor umane cu 50%, ori, alocările din bugetul central din TVA au fost mai mici decât anul trecut, deci e clar că nu aveam cum să rezistăm”.

La protestul de ieri a fost şi liderul de sindicat al Federaţiei SANITAS Harghita, Nyulas Emma, aceasta precizând că organizaţia are în rândul ei membri de la DGASPC-uri. Ea le spunea protestatarilor că legea unitară a bugetarilor va aduce salarii mai mici decât cele de acum, iar de la 1 ianuarie „va fi un viitor un pic cam sumbru. Nu vă spun mai mult de atâta, nu vreau să apară norii negri deasupra capului dvs., dar în cazul în care, începând din acest moment, nu vă veţi primi salariile şi drepturile salariale care vi se cuvin, atunci vom urma toate metodele sindicale începând de la greva de avertisment, greva generală”.

De la protest, la prefect

În timp ce colegii lor au rămas în faţa clădirii pentru a-şi manifesta nemulţumirile, o delegaţie a urcat în clădire, înmânându-i prefectului judeţului un memoriu cu problemele cu care se confruntă DGASPC Harghita. Cu această ocazie, Adrian Jean Andrei le-a spus că este foarte probabil ca săptămâna viitoare, în cadrul unei şedinţe de Guvern, să se aloce o parte din bani.

„Încă din data de 7 septembrie, inclusiv astăzi (marţi – n.a.), am înaintat un memoriu comun cu Consiliul Judeţean primului ministru al României, solicitând alocarea sumelor necesare bunei desfăşurări şi acoperirea salariilor pentru angajaţii şi beneficiarii DGASPC. Am asigurări că săptămâna viitoare, miercuri sau joi, în şedinţa de Guvern, şi Harghita să fie pe lista judeţelor care vor primi măcar o parte din sumele solicitate”, preciza prefectul judeţului.

Acesta consideră că s-a ajuns în această situaţie pentru că nu s-a ţinut cont de bugetul avut la dispoziţie, dar şi pentru că judeţul nu este unul bogat. „S-a ajuns în această situaţie şi datorită faptului că, neavând asiguraţi cei 25% de la Ministerul Finanţelor, conducerea DGASPC Harghita a decis mărirea salariilor, fără să ţină cont de anvelopa bugetară salarială – spunea prefectul judeţului. Mai mult decât atât, în contextul în care judeţul Harghita nu este un judeţ bogat economic, numărul angajaţilor de la DGASPC este mult crescut raportat la numărul de copii asistaţi. În consecinţă, pe viitor este imperios necesar să se aibă în vedere şi aceste aspecte”, a declarat prefectul Harghitei.

Preşedintele CJ dă dreptate Direcţiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, dă dreptate celor din colectivul de lucru al DGASPC, pentru că standardele de cost nu au fost aprobate de Guvern, salariile au fost majorate prin lege, dar fără susţinere financiară. „Consiliul Judeţean – arăta acesta – a alocat aproape dublu faţă de anul trecut şi având în vedere că fondurile noastre sunt limitate, acum suntem în imposibilitatea de a mai plăti. Şi aşteptăm Guvernul să ia o decizie, prin care acele judeţe unde se furnizează servicii de protecţie socială de calitate bună să fie susţinute, conform Constituţiei”.

Consemnare de LIVIU C.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.