Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Promovez România – un proiect curajos al unor tineri pasionaţi de natură, scris şi fotografie | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » (Inter)Național » Promovez România – un proiect curajos al unor tineri pasionaţi de natură, scris şi fotografie
Promovez România – un proiect curajos al unor tineri pasionaţi de natură, scris şi fotografie

Promovez România – un proiect curajos al unor tineri pasionaţi de natură, scris şi fotografie

Un grup de 6 tineri, liceeni, studenţi sau masteranzi, din mai multe judeţe din ţară, şi-au unit pasiunile într-un proiect care doreşte să promoveze zone din ţară, oameni şi poveşti ale locurilor.

„Promovez România” se va face prin intermediul site-ului promovezromania.com, accentul urmând a se pune pe promovarea tuturor zonelor cu potenţial turistic. Site-ul se va actualiza în permanenţă, aici urmând a fi găsite informaţii utile despre cei care vor să descopere România aşa cum este ea.

Dan Posea, fondator şi manager de proiect, spunea că „povestea acestui proiect a luat naştere la Sibiu, în vara anului 2014, când am realizat cercetările de teren pentru lucrarea mea de licenţă. Iniţial am început să creionez blogul intitulat Promovez România, doar că mi-am dat seama destul de repede că nu sunt făcut pentru aşa ceva. Astfel, un an mai târziu, l-am contactat pe Costin, cel cu care am şi început acest proiect complex şi destul de pretenţios”.

 Judeţul Harghita în „Promovez România”

Proiectul trebuia să demareze chiar în Harghita, dar din cauza vremii, a topirii zăpezii, tinerii şi-au amânat deplasarea la Borsec. Speră ca primăvara să le aducă peisaje numai bune pentru imortalizarea unor imagini care să poată promova vechea staţiune.

Cel care a avut ideea ca proiectul să înceapă în Borsec a fost topliţeanul Andrei Vodă.

„Andrei Vodă a fost printre puţinii oameni care ne-a propus să venim într-un weekend şi să promovăm această zonă şi să stăm de vorbă cu autorităţile judeţene şi locale cu privire la dezvoltarea judeţului şi a Borsecului”, ne spunea Dan Posea.

„În primul rând – continua acesta – dorim să mulţumim autorităţilor locale din Borsec, în special domnului viceprimar Benkes Zsolt, care ne va asigura cazarea în staţiune, şi domnului prefect Adrian Jean Andrei, căruia îi vom lua un interviu cu privire la potenţialul turistic al judeţului Harghita.

Întrebat dacă pe lângă Borsec îşi vor îndrepta atenţia şi asupra altor zone din nordul judeţului, respectiv Topliţa şi Bilbor, Andrei Vodă spunea că acestea vor fi în planul proiectului „Promovez România”.

„Este binecunoscut potenţialul turistic din această parte a Harghitei, acesta bazându-se în special pe caracteristicile hidrografice ale zonei, şi anume apele minerale şi termale – spunea Andrei Vodă. Toate cele trei localităţi (Borsec, Bilbor, Topliţa) beneficiază de aceste ape.

Este important de amintit că în Borsec extragerile de apă minerală datează încă din 1806, iar primele cercetări asupra efectelor terapeutice ale apelor termale din Borsec s-au realizat în 1773.

Bilborul a fost declarat cea mai nepoluată aşezare omenească din România. Făcând o paranteză, în Bilbor, din totalul de izvoare minerale, doar 17 sunt analizate şi cu posibilităţi de captare şi exploatare.

Cât despre Topliţa, evident că vom realiza şi promovarea acestui municipiu, până la urmă este localitatea mea natală. Ca puncte turistice importante aici amintim: Staţiunea Bánffy, Staţiunea Bradul (cu pârtia de schi), existenţa celor trei ştranduri cu apă termală – cele două din Staţiunea Bánffy şi Ştrandul Urmánczy – precum şi existenţa unor mănăstiri declarate monumente istorice, precum Mănăstirea Sf. Ilie şi Mănăstirea Doamnei.

În afară de potenţialul turistic oferit de proprietăţile hidrologice din această parte de nord a judeţului Harghita, un rol important îl joacă şi prezenţa Munţilor Călimani. Dispunerea curbelor de nivel conferă acestor munţi un farmec aparte acestei regiuni, legând totodată Topliţa, Borsecul şi Bilborul!

Deci da, cu siguranţă vom realiza şi proiecte de promovare pentru localităţile amintite mai sus”.

 Echipa „Promovez România”

Dacă am văzut ce se doreşte să se facă în cadrul proiectului „Promovez România” şi că acesta trebuia să demareze în Borsec, dar cum din cauza vremii vizita în Harghita a fost amânată, în cele ce urmează să facem cunoştinţă cu cei 6 tineri care vor străbate ţara în lung şi-n lat pentru a o promova prin imagini şi poveşti.

Voda-Marc Ioan-AndreiVodă-Marc Ioan-Andrei este din Topliţa, are 19 ani, este student cartograf, se specializează în GIS (Sisteme Informatice Geografice), iar în cadrul proiectului are rol de colaborator. Tânăr iubitor de ţară, de frumuseţile ei, precum şi de realizarea hărţilor, ne-a propus să promovăm zona Borsecului; de asemenea, această escapadă în partea de nord a judeţului Harghita ar fi primul pas în realizarea unui traseu de promovare a României, prin toată ţara. Motto-ul său preferat este: „Şi de-aş fi măturător de stradă, aş fi cel mai bun!”.

 

Posea DanDan Posea este fondatorul şi managerul de proiect. La 23 de ani, Dan a absolvit cursurile Facultăţii de Geografie, în prezent fiind masterand în cadrul aceleiaşi facultăţi. Este un tânăr antreprenor la început de drum. În vara anului 2015 a pus bazele unei agenţii de organizare evenimente – „Posea Events”. A fost selectat în cadrul programului de Internship derulat de Guvernul României şi în luna octombrie, alături de Costin Fetic, a dat startul proiectului „Promovez România”.

Moto-ul său preferat: „Give more than you take. That’s how you win” (Oferă mai mult decât iei. În aşa fel poţi câştiga).

Fetic CostinDeşi are numai 17 ani, Costin Fetic este co-fondator la „Promovez România” şi fotograf. Două dintre pasiunile lui sunt duse la un nivel superior faţă de celelalte: fotografia şi călătoriile. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău şi se mândreşte cu faptul că îşi foloseşte timpul liber în mod constructiv, nefiind pasionat de „stat degeaba”.

 

Berechet SorinDesigner-ul echipei este Sorin Berechet (23 de ani). Proiectul „Promovez România” reprezintă o provocare pentru el. Acesta speră, precum ceilalţi colegi de proiect, ca pasiunea să devină un loc de muncă şi ca acest proiect să devină chiar proiect internaţional.

 

 

Andrei Raluca ElenaAvând 20 de ani, Raluca Andrei este consultant de marketing. Energică şi curioasă din fire, Ralucăi i-a plăcut dintotdeauna să descopere mai multe despre lumea înconjurătoare. Pasiunea pentru geografie şi natură a deprins-o prin participarea la Olimpiada Naţională de Geografie în timpul liceului. În prezent, studiază Marketing în engleză la ASE. Spune despre proiectul „Promovez România” că reprezintă cadrul perfect în care se împletesc cele două pasiuni ale ei: marketing-ul şi geografia.

 

Stanciu DenisaDenisa Stanciu are 23 de ani şi se ocupă de tot ceea ce înseamnă conţinut editorial în cadrul acestui proiect. Pasiunea pentru creaţie, scris şi natură o are încă de la o vârstă fragedă. Dovadă stau agendele umplute de-a lungul anilor cu mici gânduri şi idei „pe moment”. Dorul de ţară şi iubirea faţă de tot ce înseamnă România frumoasă a deprins-o de la părinţi şi bunici, care i-au insuflat ideea că ţara noastră are o cultură demnă de spus tuturor celor de pe meleaguri străine. Pe lângă pasiunea pentru scris şi natură, timpul liber îl ocupă cu pasiuni precum pescuitul, escalada şi gătitul.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.