Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Promovabilitate de 22,73% la a doua sesiune a bacalaureatului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Promovabilitate de 22,73% la a doua sesiune a bacalaureatului
Promovabilitate de 22,73% la a doua sesiune a bacalaureatului

Promovabilitate de 22,73% la a doua sesiune a bacalaureatului

Procentul de promovare la a doua sesiune a bacalaureatului este de 22,73% în judeţul Harghita, înainte de contestaţii, existând şapte licee unde nici un candidat nu a obţinut notă de trecere

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a declarat, luni, că cele mai bune rezultate au fost obţinute la Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc, unde au promovat 85,71% dintre candidaţi, urmat de Liceul Teoretic „Tamási Áron” din aceeaşi localitate (61,9%) şi de Liceul Teologic „Segitő Mária” din Miercurea Ciuc (60%).

Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la Liceul „Miron Cristea” Subcetate, Liceul Tehnologic „Fogarasy Mihály” Gheorgheni, Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Vlăhiţa, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” Ditrău, Liceul Tehnologic „Sövér Elek” Joseni, Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” Cristuru Secuiesc şi la Liceul Tehnologic „Zimmethausen” Borsec, unde nici unul dintre candidaţii care au susţinut bacalaureatul nu a promovat.

Sâmbătă, după afişarea primelor rezultate, au fost depuse 376 de contestaţii, cele mai multe la Limba şi literatura română (200). Un număr de 86 de elevi au contestat notarea la proba obligatorie a profilului – numai la proba de Matematică fiind înregistrate 84 – 51 au cerut recorectarea lucrărilor la proba la alegere a profilului şi specializării, iar 39 au fost nemulţumiţi şi au contestat notele obţinute la Limba şi literatura maghiară.

„În general, procentele la sesiunea din toamnă sunt mai mici, pentru că vorbim de acei copii care nu au luat examenul în sesiunea din vară şi de elevi care nu au luat bacalaureatul nici în sesiunile anterioare. (…) Menirea şcolii este să asigure un bagaj suficient de cunoştinţe elevilor în perioada anilor de şcoală, astfel încât la finalul clasei a XII-a să poată lua examenul de bacalaureat încă din prima sesiune. Sigur, sunt elevi mai buni, alţii mai puţin pregătiţi pe anumite domenii. Asta nu înseamnă că nu există soluţii şi pentru cei din urmă. Piaţa muncii are nevoie de meseriaşi în orice domeniu şi consider că un elev, chiar fără bacalaureat, poate să aibă foarte mult succes într-un anumit domeniu de activitate, unde îi face plăcere să lucreze. Nu toţi copiii trebuie să fie absolvenţi de liceu sau de facultate pentru a-şi putea desfăşura activitatea în câmpul muncii”, a afirmat inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

Contestaţiile vor fi soluţionate în perioada 2-5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 6 septembrie.

La sesiunea de toamnă a bacalaureatului în Harghita s-au înscris 819 elevi, din care s-au prezentat şi au susţinut probe ale examenului 704 candidaţi. Un elev a fost eliminat, iar 115 nu s-au prezentat.

Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, 543 dintre cei prezenţi au fost respinşi. Din cei 160 declaraţi reuşiţi, 120 au obţinut note între 6 şi 6,99, 32 au primit note cuprinse între 7 şi 7,99, iar 8 au fost notaţi de la 8 la 8,99.

Pentru desfăşurarea celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, în Harghita au fost înfiinţate trei centre de examen: la Liceul „Székely Károly” din Miercurea Ciuc, la Colegiul Tehnic „Bányai János” din Odorheiu Secuiesc şi la Colegiul Tehnic „Batthyáni Ignác” din Gheorgheni, iar corectarea şi notarea lucrărilor elevilor se va face la centrul zonal de evaluare, în alt judeţ.

Procentul de promovabilitate la prima sesiune a examenului de bacalaureat în Harghita a fost de 58,05 la sută.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.