Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Promoţie şi nu prea: comisarii pentru protecţia consumatorului au amendat 13 firme care vindeau produse „la preţ redus” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Promoţie şi nu prea: comisarii pentru protecţia consumatorului au amendat 13 firme care vindeau produse „la preţ redus”
Promoţie şi nu prea: comisarii pentru protecţia consumatorului au amendat 13 firme care vindeau produse „la preţ redus”

Promoţie şi nu prea: comisarii pentru protecţia consumatorului au amendat 13 firme care vindeau produse „la preţ redus”

Un număr de 13 societăţi comerciale, din 16 controlate, au fost amendate de comisarii pentru protecţia consumatorilor, în cadrul unei acţiuni care privea respectarea cadrului legal în cazul vânzărilor cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţionale etc.).

Controalele au avut loc la începutul anului, iar în cazul celor 13 firme s-au aplicat 11 amenzi, în valoare de 48.000 de lei, dar şi 3 avertismente scrise. Una dintre abateri pentru care au fost sancţionate firmele s-a referit la faptul că în cazul ofertelor promoţionale nu era trecut şi preţul vechi al produsului, ci doar cel nou, aşa-zis redus. Totodată, în unele cazuri era trecut doar procentul reducerii, de asemenea fără a fi trecut preţul vechi. „Astfel consumatorul este indus în eroare (publicitate înşelătoare), existând posibilitatea ca nici măcar să nu fie preţ redus la produsul respectiv. (…) În urma controalelor constatăm că nu s-a făcut nici o reducere”, a spus Laurenţiu Moldovan, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Harghita.

O altă abatere pentru care au fost sancţionate societăţile comerciale a fost neafişarea perioadei promoţiei.

 

 Din 19 unităţi comerciale controlate, la 14 s-au găsit produse expirate

Este foarte mare proporţia dintre magazinele controlate şi cele în care se găsesc produse expirate, rezultă din alt control tematic al CJPC Harghita, desfăşurat săptămâna trecută, la firme care comercializau produse alimentare. Mai exact, din 19 societăţi controlate, la 14 s-au identificat asemenea probleme. „Este foarte grav să găsim 14 unităţi economice cu probleme din 19 controlate”, a spus Laurenţiu Moldovan. În urma controalelor au fost aplicate 14 amenzi, în valoare de 65.500 de lei şi s-au oprit definitiv de la comercializare produse expirate în valoare de 720 de lei.

Şi la majoritatea barurilor controlate, în urma altor controale, comisarii pentru protecţia consumatorului au descoperite abateri. Este vorba despre 44 de baruri la care s-au constatat abateri din 60 controlate. În cazul acestora au fost aplicate 35 de amenzi, în valoare de 118.750 de lei.

Iar în cazul pensiunilor, din 18 asemenea unităţi controlate, la 12 s-au identificat probleme. Au fost aplicate 6 amenzi, în valoare de 29.000 de lei.

 

 Noutăţi legislative: operatorii economici au obligaţia să afişeze numărul de telefon al consumatorului, pe o plachetă modificată

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, şeful CJPC Harghita a prezentat şi un nou ordin al preşedintelui ANPC, intrat în vigoare recent. Potrivit acestui ordin, „operatorii economici au obligaţia să afişeze numărul de telefon denumit telefonul consumatorului – 021.95.51, adresa şi numerele de telefon/fax ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor, în a căror rază teritorială se află operatorul economic, precum şi adresa site-ului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro”.

placheta

Laurenţiu Moldovan a spus că important este faptul că s-a schimbat placheta telefonului consumatorului. „Atragem atenţia asupra inserării în plachetă a următorului text: Reprezentanţii asociaţiilor de consumatori nu au drept de control al operatorilor economici, conform art. 42 din OG nr. 21/1992”. Deci, singura instituţie care are drept de control asupra operatorilor economici, care aparţine de Guvernul României, este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi, implicit, comisariatele judeţene, care au şi drept de informare şi consiliere. Comisarul şef adjunct al CJPC Harghita a făcut un apel către operatorii economici să solicite legitimaţia de serviciu a comisarului care efectuează controlul şi să verifice dacă este organism guvernamental (pe legitimaţie apare Guvernul României). „Dacă constată că nu sunt reprezentanţi ai Guvernului României, aceste cazuri trebuie transmise imediat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita. Până în momentul de faţă în judeţ nu s-au semnalat astfel de cazuri.

La primul control, dacă placheta veche nu este schimbată cu cea nouă, operatorul economic va primi avertisment. Iar la următorul control, dacă se constată că firmele nu respectă noul ordin şi nu este afişată noua plachetă, se aplică sancţiuni, conform actelor normative în vigoare”, a precizat Laurenţiu Moldovan, precizând că lucrătorii CJPC Harghita oferă gratuit noua plachetă a telefonului consumatorului societăţilor, fie în momentul controlului, fie la sediu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Am utilizat pe blog informatii din articolul Dvs. Felicitari pentru site si pentru Informatii.
    http://acparomania.ro/blog/ce-sanctiuni-risca-firmele-care-nu-vor-afisa-noua-placheta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.