Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectele municipiului Toplița pentru acest an (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Proiectele municipiului Toplița pentru acest an (I)
Proiectele municipiului Toplița pentru acest an (I)

Proiectele municipiului Toplița pentru acest an (I)

  • De la Strategia de Dezvoltare a Localităţii până la investiţiile în reţeaua de canalizare şi apă

În acest an, municipalitatea de pe Mureşul Superior a estimat un buget pentru investiții de 13 milioane de lei, din care aproximativ 7,8 milioane de lei din cel local, iar alte 5,1 milioane din extrabuget. Însă, preciza Dumitru Urzică, şef Birou Investiţii şi Achiziţii în cadrul Primăriei municipiului Topliţa, aceste sume pot suferi modificări (atât în plus, cât şi în minus) în funcţie de câţi bani se vor primi din cotele de la Finanţe, deoarece, la momentul documentării materialului, încă nu au fost plătite.

Astfel, în aceste condiţii, spunea Dumitru Urzică, în acest an se doreşte finalizarea Strategiei de Dezvoltare a Localităţii 2021-2030, începută anul trecut, şi demararea Planului de Mobilitate Urbană (PMU). Însă pentru acest PMU se aşteaptă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, iar apoi se va încheia un contract cu o firmă abilitată în acest sens.

Pentru Serviciul de Urbanism se doreşte achiziţionarea unei drone de cartografiere şi a unui GPS pentru măsurători, echipamente necesare în vederea intabulării anumitor zone de pe raza municipiului. Pentru acestea, suma pusă la dispoziţie este de 90.000 de lei.

În acest an trebuie începută şi realizarea unui nou PUG (Plan Urbanistic General) al localităţii. Însă, fiind o lucrare amplă, nu se ştie dacă se va reuşi finalizarea lui tot în 2022.

Intenţia în acest an a primăriei este de a efectua reparaţii generale la Centrul Social Integrat, cel care adăposteşte şi centrul de bătrâni. Se doreşte efectuarea de lucrări de reparaţie la acoperiş, precum şi reperaţii interioare, inclusiv la instalaţia electrică.

Un proiect important pentru care s-au alocat peste 160.000 de lei vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat public. Şeful Biroului Investiţii şi Achiziţii explica faptul că în prezent există un proiect pe fonduri europene depus pentru modernizarea sistemului de iluminat public, iar lucrările vor începe în curând. Însă, atunci când a fost realizat proiectul, nu au fost cuprinşi toţi stâlpii, deoarece o parte nu se aflau pe domeniul public. Acum, după introducerea lor pe domeniul public, se încearcă obţinerea de finanţare pentru restul proiectului prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

Tot în privinţa reţelei de curent electric, au fost alocaţi bani pentru zona Banffy. Deoarece acolo se construiesc multe cabane şi vile, este nevoie de o injecţie de putere. „Acolo avem un transformator de 400 kW, dar nu face faţă. La ce cerere de construire este acolo, mai este nevoie de încă un transformator şi am alocat 500 de mii pentru încă unul de cel puţin 400 kW” – explica Dumitru Urzică.

În legătură cu energia electrică sunt şi staţiile de încărcare pentru maşini electrice. În acest sens, prin PNRR ori prin Administraţia Fondului de Mediu se doreşte achiziţionarea unor staţii de încărcare. Au fost fixate deja cinci locuri de amplasare, dorindu-se montarea a câte două staţii în fiecare loc.

Un proiect ambiţios îl reprezintă realizarea unei piste de biciclete de aproximativ 7 km. Aceasta se va suprapune peste fosta cale ferată care făcea legătura cu Borsecul şi are punctul de pornire din zona staţiei meteo, iar cel de final la Monumentul Mausoleu de la Secu. Proiectul pentru finanţare se va depune pe PNRR, astfel că demararea lucrărilor va depinde de aprobarea lui.

Lucrări la reţeaua de apă şi canalizare

În privinţa reţelei de apă şi canalizare, arăta Dumitru Urzică, în acest an se doreşte alocarea a 270.000 de lei pentru două proiecte importante: o staţie de pompare canalizare pe strada Stejarului, respectiv reabilitarea magistralei de canalizare pe străzile Lungă, Libertăţii, Nicolae Bălcescu şi Ştefan cel Mare.

De asemenea, alte proiecte care vizează modernizarea ori extinderea acestei reţele au fost depuse pe diferite programe de finanţare (Anghel Saligny, PNRR), însă pentru demararea acestora se aşteaptă aprobarea lor. Un astfel de proiect este reabilitarea, modernizarea şi dotarea staţiei de captare, aducţiune şi uzina de apă. Este un proiect foarte mare, de aproximativ 25 de milioane de lei.

De asemenea, un alt proiect, de aproximativ 7,5 milioane de lei, are în vedere extinderea reţelei pe 11 străzi din municipiu – şi acesta fiind depus pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

Răspuns în privinţa aprobării de finanţare se aşteaptă şi pentru reţeaua de apă şi canalizare de la strada Vilelor, zona SPA, până la pârtia de schi, un proiect cu o valoare de peste 4 milioane de lei.

Un altul, de aproape 9 milioane de lei, finanţat prin PNDL II şi aflat în derulare, are în vedere reabilitarea, înlocuirea şi extinderea magistralei de canalizare pe strada Ştefan cel Mare şi până la staţia de epurare.

***

În partea a doua a materialului vom afla planurile Primăriei municipiului Topliţa în vederea infrastructurii rutiere (pentru a vă stârni interesul, vă spunem că se are în vedere regândirea sensului giratoriu construit recent, podul peste Valea Topliţei, dar şi modificarea străzii Nicolae Bălcescu). De asemenea, vom scrie despre aşteptările municipalităţii în privinţa gazului, dar şi despre câteva proiecte ce au în vedere zona centrală a oraşului sau promovarea turistică a localităţii.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.