Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte și parteneriat public-privat pentru dezvoltarea județului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Proiecte și parteneriat public-privat pentru dezvoltarea județului
Proiecte și parteneriat public-privat pentru dezvoltarea județului

Proiecte și parteneriat public-privat pentru dezvoltarea județului

Echipă completă

În debutul primei ședințe ordinare a Consiliului Județean din acest an, Incze Csongor s-a alăturat forului decizional. El l-a înlocuit pe Hajdu Gábor, care a renunțat la mandatul său, după ce a obținut, în urma alegerilor parlamentare, un mandat în Camera Deputaților. După depunerea jurământului, proaspătul consilier județean Incze Csongor a fost propus și va face parte din Comisia pentru Relații Internaționale și UE a Consiliului Județean (CJ) Harghita.

Dezvoltarea economică și consolidarea educației

Studiul de Fezabilitate pentru construirea trotuarelor de-a lungul DJ 133, amplasat în partea de sud-vest a județului, a primit undă verde din partea consilierilor. Conform devizului general, valoarea totală a investiției depășește 139 de milioane de lei cu TVA, se va realiza în cadrul Programului CJ „Construire trotuare pe lângă drumurile județene din localitățile județului Harghita” și se va materializa în următoarele 20 de luni. Ca parte a acestui proces, a fost votat proiectul privind construirea trotuarului din fața bisericii fortificate monument UNESCO de la Dârjiu. Suma de aproximativ 1,7 milioane lei va asigura construirea celor doi kilometri de trotuar, o tremie din costuri fiind suportată de Consiliului Local, iar restul de Consiliul Județean. „Dârjiu și Ulieș sunt comunele cu cel mai mic potențial economic din județ și în perioada următoare dorim să creștem potențialul economic al zonei”, a explicat vicepreședintele CJ Harghita, Biró Barna Botond.

La rândul său, președintele administrației publice județene a adus în atenția consilierilor un proiect de investiție de tip nou, pentru înființarea unui centru de cercetare, dezvoltare, incubare și transfer tehnologic la Miercurea Ciuc. Acesta va fi depus în curând spre finanțare și urmează să fiedezvoltat în parteneriat cu municipiul Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia și Asociația Întreprinzătorilor din Ciuc.

„Vorbim despre o investiție de peste 10 milioane de euro. (…) Am dori să reconstruim Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo avem spațiu suficient și pentru incubare și pentru cercetare fundamentală și aplicată, s-ar înființa laboratoare și se vor face și alte dezvoltări, care să faciliteze realizarea și dezvoltarea de întreprinderi mici și mijlocii în Harghita, care vor putea folosi tehnologii, infrastructură și servicii de afaceri în mod avantajos, prin cooperare cu universități, instituții publice și alți parteneri de afaceri”, a explicat Borboly Csaba.

Conducerea Consiliului Județean Harghita își dorește să funcționeze „cel puțin” un astfel de incubator de afaceri în fiecare regiune, „ca un exemplu de bune practici pentru parteneriatul dintre o autoritate locală, județeană, o universitate și întreprinzători locali”.

Un număr de 27 de angajați ai Spitalului Județean din Miercurea Ciuc „care s-au implicat major în realizarea activității de combatere a răspândirii COVID-19”, vor beneficia, conform listei avizate de Comitetul director și de Consiliul de administrație al instituției medicale, de stimulente financiare în luna ianuarie, în valoare totală de 43.171 de lei. Proiectul de hotărâre a fost votat de majoritatea consilierilor, cu excepția a șase membri ai forului decizional, care s-au abținut.

La finalul ședinței ordinare, consilierii au fost invitați să participe la training-ul Common Assessment Framework (CAF) 2013, cel mai nou instrument de management al calității, inspirat din Modelul pentru Excelență al Fundației Europene pentru Managementul Calității, având ca scop principal îmbunătățirea performanței organizaționale în cadrul instituției.

Prima ședință ordinară a Consiliului Județean Harghita din acest an s-a desfășurat la sediul incubatorului de afaceri „Harghita Business Center” din Odorheiu Secuiesc, „cel mai mare din România, având contracte cu 55 de întreprinderi”, potrivit directorului Szakács-Paál István.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.