Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte harghitene de succes – Ultimul episod: Cine şi cum a cucerit Valea Prahovei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Proiecte harghitene de succes – Ultimul episod: Cine şi cum a cucerit Valea Prahovei
Proiecte harghitene de succes – Ultimul episod: Cine şi cum a cucerit Valea Prahovei

Proiecte harghitene de succes – Ultimul episod: Cine şi cum a cucerit Valea Prahovei

Ultimul, sau mai corect spus penultimul, pentru că în perioada 24-27 iunie a.c. campania de vizitare a proiectelor de succes realizate din fonduri europene va fi reluată, între cele 10-11 propuse pentru mediatizare aflându-se, potrivit directorului executiv al OJPDRP, dr. ing. Ioan Hîrb, şi câteva din zona nordică a judeţului.
Dar cum până atunci mai este, supun atenţiei dumneavoastră, stimaţi cititori, un proiect a cărui valoare eligibilă se ridică la 2.065.250 lei, aflat în execuţie, recepţia finală a lui fiind prevăzută pentru anul 2015.
Acest proiect, unic deocamdată în judeţ, are ca obiect de activitate înfiinţarea unei ferme de curcani în comuna Mereşti, reprezentantul beneficiarului SC Melehor Farm SRL fiind d-l Horváth Szilárd, din Vlăhiţa.
Iniţiat în ferme cu acest profil din Ungaria, d-l Horváth a depus dosarul la Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi a făcut-o cu succes, creşterea celor 17.000 de păsări urmând a se face în sistem intensiv. Ce înseamnă asta? Înseamnă, mă lămurea d-l Ioan Hîrb, că un curcan poate ajunge în 4 luni la 25 kg, lucru deloc de neglijat în calculele investitorului având în vedere pe de o parte sporul zilnic de creştere în greutate, pe de altă parte posibilitatea de valorificare la un interval scurt a întregului efectiv.
Şi pentru că sunt sigură că doriţi să cunoaşteţi cine este cel care a cucerit Valea Prahovei, am să vă spun eu că este un odorheian, care se numeşte Pál-Magos Agoston. Un domn bine orientat care, depunând un proiect la Măsura 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, a înfiinţat în satul Izvoare, comuna Zetea, o unitate de prelucrare a cărnii de vânat şi a cărnii provenite de la animale domestice, dotată cu utilaje moderne care corespund în mare parte standardelor europene în domeniu.
Ceea ce este poate de reţinut aici e că, prin această unitate, se valorifică cu succes nu numai potenţialul cinegetic din zonă şi judeţ, ci şi potenţialul cinegetic din alte zone ale ţării.
Cât priveşte valorificarea produselor, nu e nici o problemă, desfacerea fiind asigurată prin magazinele proprii şi prin unităţile turistice de pe Valea Prahovei, acolo unde există cerere şi consumatori amatori de aşa ceva, care îşi pot permite să suporte costuri nu tocmai accesibile muritorilor de rând.
Foarte pe scurt, voi mai aminti aici patru proiecte care merită amintite din mai multe considerente. Primul, cu o valoare total eligibilă de 4.000.000 euro, vizează extinderea şi modernizarea fabricii de lactate SC Gordon-Prod SRL din Bisericani, comuna Lupeni, depus la Măsura 123; al doilea, în valoare de 107.650 lei, al cărei beneficiar şi administrator este d-ra Kovács Zitta din Dealu, urmăreşte creşterea cantitativă şi calitativă a produselor apicole destinate comercializării.
Cu sublinierea că acest proiect a fost depus la Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, voi mai arăta aici că, dacă preparatele vânătoreşti se bucură de mare trecere pe Valea Prahovei, cele apicole produse în întreprinderea individuală a d-rei Kovács se bucură de mare trecere la Combinatul apicol din Tulcea.
În sfârşit, dar nu în ultimul rând, nu pot să trec peste proiectul beneficiarului Miklos Steel SRL – „Construire de atelier fabricare cazane” în satul Târnoviţa, comuna Brădeşti, prin care un tânăr întreprinzător pe numele său Miklós Csaba a dat de lucru la 17 oameni, şi peste proiectul beneficiarului Sándor Kálmán Huba, prin care o casă ce a depăşit vârsta de 100 de ani a fost reabilitată pentru a deveni pensiune agroturistică, păstrându-i-se întocmai arhitectura şi mobilierul. Nu mai spun de toate celelalte obiecte rustice, provenite din trecutele vremuri ale unei familii din Mereşti…

***

Pentru cei cărora am reuşit să le trezesc interesul faţă de proiectele aducătoare de fonduri europene şi faţă de modalităţile de investire a lor în beneficiul personal şi cel al comunităţii, am să închei acest articol cu o veste bună: în luna mai a.c. va fi lansată pe răspunderea statului prima măsură din Programul de dezvoltare 2014-2020, şi anume Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Poate o prindeţi…
ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.