Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene în valoare de peste 100 de milioane de lei aprobate de consilierii judeţeni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene în valoare de peste 100 de milioane de lei aprobate de consilierii judeţeni
Proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene în valoare de peste 100 de milioane de lei aprobate de consilierii judeţeni

Proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene în valoare de peste 100 de milioane de lei aprobate de consilierii judeţeni

Reabilitarea drumurilor judeţene a dominat ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, desfăşurată miercuri la limita sud-vestică a judeţului, la Casa de Cultură din Beteşti, localitate componentă a oraşului Cristuru Secuiesc

Patru din cele şapte proiectele de hotărâri dezbătute şi supuse aprobării au vizat reabilitarea tot atâtor drumuri judeţene.

Consilierii judeţeni au aprobat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI) pentru „Reabilitarea DJ 134, limita judeţului Mureş – Uilac – limita judeţului Mureş”, o investiţie în valoare de aproape 16 milioane de lei (15.930.144,81 lei) cu TVA. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Harghita, Adrian Chiorean, această investiţie se va realiza din fonduri proprii.

„Drumul iese din judeţul Harghita şi intră din nou în judeţ, deci vom avea, practic, două sectoare de drum. Reabilitarea constă în refacerea fundaţiei şi asfaltarea drumului prin aşternerea a două straturi de asfalt – un strat de legătură de 6 centimetri şi un strat de uzură de 4 centimetri – împreună cu şanţurile şi podeţele existente. De asemenea, vor fi şi două poduri”, a explicat Adrian Chiorean.

Aprobarea DALI este o primă etapă din proiect, care va fi urmată de executarea şi predarea proiectului tehnic definitiv, verificarea lui şi întocmirea documentaţiei de atribuire, care se va publica pe SEAP cel mai devreme prin septembrie. Dacă vor exista contractori, după evaluarea ofertelor se va intra în etapa semnării contractelor de execuţie şi mai trebuie bugetaţi banii. Deci, lucrările de reabilitare vor începe abia anul viitor, cândva.

Mai repede ar putea începe lucrările de „Reabilitare a sistemului rutier pe DJ 123F”, sectorul de drum pietruit situat între Ciceu şi Ciba. Potrivit proiectului tehnic aprobat miercuri, lucrările vizează refacerea fundaţiei şi asfaltarea drumului, reconstruirea şanţurilor şi acostamentelor. Valoarea investiţiei depăşeşte 5 milioane de lei (5.506.218,67 lei) cu TVA şi va fi realizată din bugetul propriu al CJ Harghita.

De departe, cea mai mare şi de durată investiţie la capitolul drumuri judeţene aprobată miercuri, valorând 10 milioane de euro (45.778.801,20 lei cu TVA), are ca obiectiv  „Reabilitare DJ 123 şi repararea a 4 podeţe afectate de inundaţiile din perioada 7 iunie – 4 iulie 2016”. DJ 123, aflat pe raza comunei Sânmartin, pleacă spre Valea Uzului, înlesnind legătura între cele două localităţi. „Aici vom lucra pe o porţiune de aproximativ 14,5 kilometri, de la podul aflat la ieşirea din Sânmartin, până la următorul sat, Cinod, şi de acolo până la intersecţia cu satul Eghersec. Vorbim despre refacerea drumului şi a unui număr de 4 podeţe care au fost afectate de inundaţii. Structura rutieră va fi în multe locuri înlocuită, fundaţia va fi ridicată cu un strat de 25-35 de centimetri de balast şi între 15-20 de centimetri de piatră spartă şi se va finaliza cu asfaltarea în două straturi (6+4 centimetri). Distanţa e mare, vor fi foarte multe lucrări de sprijiniri, foarte multe podeţe, poduri care trebuie refăcute, iar valoarea investiţiei este foarte mare şi nu poate fi bugetată integral într-un singur an”, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Harghita. Investiţia va fi realizată parţial din fonduri guvernamentale alocate pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţile naturale produse de inundaţii. Consiliul Judeţean a depus o solicitare de fonduri şi la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), la care nu s-a primit un răspuns până în prezent. Proiectul tehnic pentru acest obiectiv de investiţii a fost aprobat, miercuri, de consilierii judeţeni întruniţi în şedinţă extraordinară şi, potrivit specialiştilor, se poate intra în faza de licitaţie. „Noi sperăm că undeva în septembrie procedura va fi ridicată pe SEAP şi vom avea ofertanţi”, a menţionat Adrian Chiorean.

A fost aprobată şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru „Consolidarea sistemului rutier pe DJ 136B”. O parte a acestui drum judeţean se află pe raza comunei Lupeni şi o alta pe teritoriul administrativ al localităţii Atid – un sector de drum pietruit, situat între două sectoare asfaltate. Investiţia, în valoare de peste 34 de milioane de lei (34.035.491,91 lei) cu TVA, urmăreşte refacerea fundaţiei drumului cu balast şi piatră spartă, asfaltarea acestuia şi refacerea şanţurilor. Proiectul include şi două expertize tehnice, realizate anul trecut în urma alunecărilor de teren în zonă, impuse în acest proiect de stabilizare şi refacere a drumului. Acest obiectiv urmează să fie realizat din bugetul local.

„Toate aceste investiţii le pornim din fonduri proprii şi dacă pe parcurs reuşim să accesăm alte tipuri de fonduri – pentru lucrări care se demarează, care sunt în execuţie sau altele – o vom face; dar ideea este să le demarăm noi”, a punctat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice a CJ Harghita.

O parte din fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 7,5% din impozitul pe venit pe anul 2019, a fost repartizată de această dată oraşului Cristuru Secuiesc.

Consilierii au fost de acord cu însuşirea cotizaţiei Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de membru fondator, pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz” Egyesület pe anul în curs şi cu achitarea acesteia. Valoarea cotizaţiei este de 132.398 lei. De asemenea, s-a aprobat şi plata cotizaţiei anuale a judeţului Harghita  către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, în sumă de 51.294 de lei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.