Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte de aproape 120 de milioane de lei, depuse de municipiul Miercurea Ciuc spre finanţare prin programul „Anghel Saligny” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Proiecte de aproape 120 de milioane de lei, depuse de municipiul Miercurea Ciuc spre finanţare prin programul „Anghel Saligny”
Proiecte de aproape 120 de milioane de lei, depuse de municipiul Miercurea Ciuc spre finanţare prin programul „Anghel Saligny”

Proiecte de aproape 120 de milioane de lei, depuse de municipiul Miercurea Ciuc spre finanţare prin programul „Anghel Saligny”

Mai multe proiecte, în valoare totală de aproape 120 de milioane de lei, au fost aprobate de Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc pentru a fi depuse pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Unul dintre cele mai importante proiecte vizează renovarea integrală a cartierului Pictor Nagy István. Pe lista de priorităţi se mai află asfaltarea reţelei de drumuri din Szécseny şi Ciba (aceste lucrări urmând să fie efectuate imediat după extinderea sistemelor de alimentare cu apă), a străzilor din zona industrială de vest (Olt, Vultur, Zorilor, Salcâm, Fabricii), a celor asfaltate din Şumuleu-Ciuc şi a celor din zonă care urmează să fie asfaltate sau extinse (Pünkösd, Manejului, Levendula, Grâului, respectiv Sâncrăieni, Iancu de Hunedoara, Szék, Câmpul Mare, Ion Căianu). De asemenea, în pachetul aprobat de consiliul local în şedinţa ordinară de la finalul lunii trecute mai este cuprinsă reconstrucţia podului de pe strada Harom şi a celor peste pâraiele de pe străzile Morii, Mesteacăn şi Kútpatak.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a precizat că reşedinţa de judeţ are alocată suma 43 de milioane de lei din programul „Anghel Saligny”, care poate fi atrasă. Însă lista include toate proiectele care pot fi implementate şi este întocmită în ideea că, dacă mai rămân bani în bugetul programului, aceştia pot fi accesaţi imediat de către municipalitate.

„Planificăm proiecte prin care se va extinde reţeaua de drumuri asfaltate a oraşului. Pentru a beneficia de finanţare centrală, trebuie îndeplinite două criterii: drumul trebuie să facă parte din patrimoniul public al oraşului şi trebuie să aibă un sistem de apă şi canalizare până la momentul construcţiei – deci este suficient ca cele două sisteme de utilităţi să fie construite în viitorul apropiat din fonduri europene, a declarat Korodi Attila, citat într-un comunicat al primăriei.

A fost aprobat regulamentul accesului auto în zona pietonală

Tot în şedinţa consiliului local a fost aprobat regulamentul accesului auto în zona pietonală, tratând împreună secţiunea inferioară a străzii Petőfi Sándor cu strada Pantei ca zonă pietonală.

Conform regulamentului, vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone pot intra şi circula cu o viteză maximă de 5 km/h, acordând prioritate pietonilor. Accesul este posibil doar prin strada Pantei, iar bariera poate fi deschisă cu ajutorul unui card de acces. Locuitorii din zona pietonală şi societăţile care au sediul acolo au dreptul să solicite un card, dar trebuie să îşi parcheze autovehiculul în curte. De asemenea, vehiculele comerciale pot intra în zonă numai între orele 06:00 şi 09:00.

6,25 milioane de lei de la guvern

Având în vedere creşterea preţurilor de energie, municipalitatea a apelat la sprijinul guvernului. Astfel, Guvernul României a aprobat 5,06 milioane de lei din fondul de rezervă pentru finanţarea costurilor de încălzire. De asemenea, guvernul a mai acordat un sprijin de 1,19 milioane de lei pentru costurile de întreţinere a instituţiilor culturale.

În aceeaşi şedinţă s-a aprobat sprijinirea unui proiect de ADI Forest privind asfaltarea a 3,7 km de drumuri agricole şi au fost luate decizii de extindere a reţelei de iluminat public şi de asigurare a iluminatului special pentru unele treceri de pietoni.

ŞTEFAN P.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.