Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiect în sprijinul gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Proiect în sprijinul gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc
Proiect în sprijinul gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc

Proiect în sprijinul gestionării spaţiilor verzi din Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc derulează, în parteneriat cu o organizaţie nonguvernamentală, un proiect finanţat din fonduri norvegiene care va fi de un real ajutor în ceea ce priveşte managementul spaţiilor verzi şi interacţiunea cu comunitatea locală în legătură cu acest aspect.

„Acest proiect ne va oferi în doi ani de zile câteva instrumente care definesc modul în care putem interacţiona cu comunitatea locală cu privire la managementul spaţiilor verzi, ne va da posibilitatea de a avea o analiză foarte minuţioasă despre câteva sute de arbori care există la ora actuală în cele mai importante zone din oraş şi care sunt supuşi unei interacţiuni cotidiene permanente. Aceste activităţi ne vor defini câteva decizii legate de ce vom face cu arborii care sunt la ora actuală în spaţiul verde amenajat al oraşului, respectiv care dintre aceştia trebuie menţinuţi, care trebuie înlocuiţi sau care trebuie toaletaţi. Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare. Schimbările climatice, clima din ce în ce mai caldă a oraşului, dar şi vijeliile care sunt din ce în ce mai frecvente, siguranţa oamenilor care sunt în parcuri şi pe lângă spaţiile verzi sau siguranţa parcărilor sunt elemente definitorii”, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila. Acesta a precizat că reprezentanţii organizaţiei partenere, „Project Bag”, sunt tineri care au experienţă în domeniul proiectelor legate de protecţia mediului şi ecologie în Bazinul Ciucului, iar după revenirea acestora în municipiul reşedinţă de judeţ primul proiect major al lor este cel privind oferirea unui instrument important municipalităţii pentru gestionarea spaţiilor verzi.

„Proiectul durează doi ani şi vom avea o radiografie a copacilor din oraş. 500 vor fi chiar cartografiaţi, o parte semnificativă a acestora va avea de exemplu şi o analiză radiologică a structurii, a rădăcinilor şi a trunchiurilor. Foarte multe decizii vor putea fi luate astfel corect. Putem avea copaci foarte frumoşi, dar bătrâni şi care, din cauza structurii rădăcinilor şi a trunchiurilor, sunt puşi în situaţia în care în timpul furtunilor să fie doborâţi sau efectiv din cauza îmbătrânirii acestora am putea avea o situaţie ca cea de la începutul lunii iulie, când peste patru maşini a căzut un copac fără să fi fost vânt. Situaţii de genul acesta, din păcate, sunt prezente.

Totodată, prin acest proiect se va crea un spaţiu interactiv, virtual, o aplicaţie mobilă prin intermediul căreia fiecare cetăţean din oraş va putea avea acces oricând la aceste date. Atunci când merge în zona spaţiilor verzi, a parcurilor, poate să ştie pe lângă ce copac se află, poate avea informaţii despre copacul respectiv şi putem interacţiona şi noi cu cetăţenii în ceea ce priveşte managementul acestor spaţii şi îngrijirea acestor copaci”, a mai spus Korodi Attila.

Pe de altă parte, reprezentantul organizaţiei „Project Bag”, biologul Imecs István, a precizat că proiectul vizează crearea unui instrument interactiv prin care se poate comunica despre spaţii verzi, între cei care conduc primăria şi au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte mentenanţa acestor spaţii şi localnicii.

Într-o primă fază vor fi inventariate spaţiile verzi din oraş, apelându-se în acest scop la o firmă din Cluj-Napoca şi un arborist renumit, care lucrează de o lună şi jumătate deja în localitate. „El caută acei arbori care au probleme de sănătate, caută acei arbori care reprezintă probleme pentru siguranţa oamenilor sau a clădirilor şi sigur acei arbori care vor fi eliminaţi, tăiaţi, nu vor intra în lista noastră. El caută 500 de arbori reprezentativi pentru oraş, care vor fi inventariaţi şi studiaţi foarte-foarte detaliat. Va rezulta o fişă a celor 500 de arbori în 3 limbi, care va intra într-o aplicaţie care va fi dezvoltată în cursul verii. Aplicaţia va conţine practic tot ceea ce înseamnă spaţiile verzi din oraşul Miercurea-Ciuc, însemnând peste 200.000 de arbori şi multă altă vegetaţie lemnoasă care există în cadastrul spaţiilor verzi.

(…) Obiectivul nostru este să creăm un canal prin care se poate comunica, iar prin aplicaţia aceasta se va putea comunica cu primăria şi primăria va putea comunica cu localnicii, iar dacă va fi o intervenţie se va putea trimite un mesaj pentru zona respectivă. Invers, dacă sunt ceva probleme cu anumiţi arbori într-o zonă, localnicii pot încărca o poză şi o informaţie care va ajunge direct la conducerea primăriei.

Obiectivul nostru este să intrăm cu aplicaţia şi cu studiul acesta şi în circuitul turismului, adică să poată să o folosească şi turistul care nu înţelege limba română sau maghiară şi să poată să citească şi în engleză informaţiile acestea despre cei 500 de arbori”, a menţionat Imecs István. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.