Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii continuă şi în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii continuă şi în acest an
Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii continuă şi în acest an

Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii continuă şi în acest an

  • Data limită de depunere a documentelor pentru înscrierea în program este 28 martie
  • În judeţ, chiar dacă sunt 13 asociaţii de crescători de ovine, nu este nici un centru de colectare a lânii

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Harghita a anunţat că a apărut Hotărârea nr. 57 din 2019, prin care se stabilesc termenele în ceea ce priveşte ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii.

În cadrul unei conferinţe de presă, ing. Fekete Endre, şef birou în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Harghita, spunea că cererile de înscriere în program se pot depune până pe 28 martie, iar perioada de valorificare a lânii este 29 martie – 30 septembrie. În ceea ce priveşte depunerea actelor doveditoare de valorificare a lânii, acestea se vor depune până pe 1 noiembrie.

Valoarea sprijinului financiar rămâne aceeaşi şi în 2019, fiind de 1 leu/kg lână comercializată, iar valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a 3 exerciţii financiare.

Beneficiarii acestui program sunt crescătorii de oi, persoane fizice, persoane fizice autorizate, societăţi comerciale, cooperative şi alte entităţi.

Pentru a se înscrie în program, aceştia vor trebui ca până pe data de 28 martie să depună la Direcţia Agricolă o cerere tip (în care se va estima şi cantitatea de lână care va fi valorificată), însoţită de următoarele documente: copie după cartea de identitate (persoane fizice) sau a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (persoane juridice); dovadă cont activ bancar; documente care atestă că exploataţiile de ovine sunt identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiei.

Referindu-se la depunerea cererilor, ing. Fekete Endre spunea că Direcţia Agricolă va încerca să preia toate documentele de la primăriile din judeţ, pentru ca producătorii să nu fie nevoiţi să se deplaseze până la sediul din Miercurea Ciuc.

În perioada 29 martie – 30 septembrie, cei care se vor înscrie în program vor putea valorifica lâna la centrele de colectare, la procesatori sau prin intermediarii care au contract cu centrele de colectare sau procesatori. În acest ultim caz, pe documentele justificative care se vor depune ulterior la Direcţia Agricolă va trebui să apară şi numărul contractului pe care intermediarul îl are cu centrul de colectare.

Beneficiarii vor putea dovedi că au vândut lâna cu ajutorul unui carnet de comercializare, în cazul persoanelor fizice, sau prin factură, în cazul persoanelor juridice şi PFA.

Întrebări referitoare la program se pot obţine de la sediul Direcţiei Agricole, persoane de contact: Zakarias Edit şi Fekete Endre.

Aproape toată lâna din judeţ s-a vândut intermediarilor

Pentru că în Harghita nu există nici un centru de colectare a lânii, deşi sunt peste 13 asociaţii ale crescătorilor de ovine, ing. Fekete Endre spunea că anul trecut 95% din lâna valorificată în cadrul programului s-a făcut prin intermediari.

Tot anul trecut, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Harghita a primit peste 600 de cereri de înscriere în program, dar pentru că majoritatea nu au depus şi actele de valorificare a lânii, aproximativ 180 au şi primit banii, cei mai mulţi fiind din zona Odorhei şi Cristur, unde sunt şi crescători cu efectiv mai mare de oi.

Ing. Fekete Endre spunea că, deşi nu este o sumă mare, interesul pentru program este dat şi de faptul că preţul lânii pe piaţă a crescut. În 2018, cererea cea mai mare a fost pentru lâna ţigaie, în funcţie de calitatea ei, fiind vândută şi cu 3 lei/kg. De asemenea, la centrul de colectare de la Sibiu, preţul a variat între 0,5 lei şi 3,5 lei/kg. Pe lângă aceşti bani primiţi, se adaugă şi suma primită prin intermediul programului, astfel că în final, de pe urma valorificării unui kilogram de lână, se puteau obţine chiar şi 4 lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.