Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Program de educaţie financiară pentru elevi, lansat în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » Program de educaţie financiară pentru elevi, lansat în Miercurea-Ciuc
Program de educaţie financiară pentru elevi, lansat în Miercurea-Ciuc

Program de educaţie financiară pentru elevi, lansat în Miercurea-Ciuc

Primăria Miercurea-Ciuc a lansat, în colaborare cu o fundaţie înfiinţată de o bancă, un program de educaţie financiară pentru copii şi tineri, cursurile gratuite urmând să se desfăşoare în clădirea centrului de relaţii cu publicul al administraţiei locale. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că există un parteneriat cu fiecare şcoală în parte, indiferent de limba de predare, maghiară sau română. „Astfel,  grupurile ţintă vor fi elevii din şcoli, focalizându-se pe clase, care, oricum, sunt deja omogene şi pot fi mult mai uşor implicate într-un edutainment, adică un sistem educaţional care aduce experienţa pozitivă şi distracţia în sensul bun al cuvântului în sistemul educaţional”, a afirmat Korodi Attila.

Noul program de educaţie include activităţi pentru dezvoltarea aptitudinilor financiare şi economice în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani. Toate modulele de educaţie economico-financiară urmăresc însuşirea abecedarului financiar pe baza metodologiei educaţiei prin joc, într-un limbaj adecvat vârstei tinerilor.

„Este un program la care am adus ca parteneri, cu know-how, cu expertiză, Fundaţia OTP Bank România, pentru că fundaţia are un centru în Bucureşti care funcţionează de ani de zile şi într-o măsură destul de mare programul de acolo a fost transferat la Miercurea-Ciuc. Prima perioadă  de implementare este de un an de zile, dar noi prevedem o colaborare pe termen lung, pentru că vorbim de educarea tinerilor în a înţelege fenomenul financiar, fenomenul economiei, al bugetului familiei şi, totodată, acest program permite şi introducerea unor elemente care îi ajută pe tineri pe partea vocaţională, ce meserii să aleagă în viitor sau pe partea de autocunoaştere, proiecte, programe prin care ei pot să-şi dezvolte anumite abilităţi care, poate, nu sunt foarte bine identificate”, a spus Korodi Attila.

Acesta a precizat că activităţile se vor desfăşura, în principal, în centrul de relaţii cu publicul al primăriei, unde a fost amenajat un spaţiu corespunzător, pentru că este bine ca elevii să iasă din mediul şcolar şi să li se stimuleze creativitatea.

Directorul Fundaţiei OTP Bank România, Delia Murafa, a declarat că s-au pus bazele parteneriatului cu Primăria Miercurea-Ciuc în urma unor discuţii pe care primarul din municipiul harghitean le-a avut cu preşedintele băncii care a înfiinţat această organizaţie. „Ne-am bucurat că există o dorinţă, în primul rând, aici, în zonă, de a se dezvolta competenţe atât pe partea de educaţie financiară, cât şi pe alte tipuri de educaţie, pe care noi le putem oferi. Secretul nostru, să zic aşa, farmecul nostru constă în faptul că ne putem adapta cerinţelor locale, venite din partea comunităţii. De exemplu, să zicem că, dacă şcoala X ar vrea un program de educaţie digitală pentru copii, vom putea dezvolta un program care să se adreseze acestor nevoi. De asemenea, educaţia aceasta de tip non-formal, prin joacă, edutainment, este o metodă care a dat întotdeauna roade în rândul copiilor. Pornim acum cu programe pentru clasa a V-a şi pentru clasa a IX-a, pentru a trece apoi, progresiv, cu fiecare clasă, pe măsură ce înaintează în ciclul gimnazial, respectiv liceal, pe niveluri superioare de învăţare, pe zona de educaţie financiară”, a afirmat Delia Murafa.

Aceasta a precizat că este vorba despre un program local, derulat în Miercurea-Ciuc pentru prima oară şi se speră că va fi dezvoltat într-unul pe termen lung, specialiştii de la sediul fundaţiei din Bucureşti mergând până în prezent în ţară pe teren la diverse şcoli cu care au existat parteneriate.

„Este o nevoie de bază, e mult prea mult haos la nivelul acesta, din păcate şi la nivelul părinţilor, nu doar la nivelul copiilor. De aceea, noi avem speranţe, adresându-ne copiilor, că vom ajunge practic şi la părinţi. Vor exista teme pentru acasă, tot sub formă de joc, tot sub formă interactivă şi în felul acesta îi vom atinge şi pe ei, pe părinţi. Şi sperăm că, acţionând la nivelul copiilor, ei să ajungă adulţi mai conştienţi de nevoia de disciplină financiară şi de conceptele astea care par atât de complicate, dar, de fapt, sunt atât de simple. Important este ca cineva să te introducă în spaţiul acesta şi să te ghideze puţin, apoi totul devine mult mai simplu”, a mai spus Delia Murafa.

Fundaţia OTP Bank România este o organizaţie înfiinţată de OTP Bank România SA în 2014 şi a fost denumită iniţial Fundaţia Dreptul la Educaţie, iar în prezent promovează educaţia financiară, printre obiectivele cele mai importante numărându-se dezvoltarea de parteneriate valoroase pe toate laturile educaţiei financiare şi formării profesionale, care să susţină contribuţia la formarea şi dezvoltarea generaţiei tinere din România. În cei 8 ani de activitate, fundaţia a acumulat un portofoliu important de proiecte educaţionale construite pe patru linii principale de activitate: educaţie financiară, educaţia copiilor, orientare în carieră şi parteneriate strategice cu asociaţii şi ONG-uri locale. Între acestea se înscriu workshop-uri de educaţie financiară sau de orientare în carieră pentru adolescenţi, lansarea bursei Bethlen Gábor Alapkezelő sau inaugurarea primului centru din România dedicat educaţiei financiare – atât pentru adolescenţi, cât şi pentru adulţi, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.