Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Program de asistenţă pentru persoanele afectate de incendiul de la Şumuleu cu scopul de a-i consilia pentru a trăi de acum o viaţă normală | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Program de asistenţă pentru persoanele afectate de incendiul de la Şumuleu cu scopul de a-i consilia pentru a trăi de acum o viaţă normală
Program de asistenţă pentru persoanele afectate de incendiul de la Şumuleu cu scopul de a-i consilia pentru a trăi de acum o viaţă normală

Program de asistenţă pentru persoanele afectate de incendiul de la Şumuleu cu scopul de a-i consilia pentru a trăi de acum o viaţă normală

Ajutor umanitar din partea Guvernului României pentru persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc

Autorităţile publice locale din Miercurea Ciuc şi judeţene au anunţat că au demarat un program în cadrul căruia persoanele afectate de incendiul din cartierul Şumuleu şi cazate în Sala Sporturilor din municipiu urmează să fie ajutate pentru a învăţa să trăiască „o viaţă normală”.

Practic, este vorba despre un proiect în care mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii acordă consiliere persoanelor afectate de incendiu, prin intermediul asistenţilor sociali, psihologilor şi psihopedagogilor, pentru a începe o viaţă nouă.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în faţa Sălii Sporturilor din oraş, că „am reuşit să creionăm un program de asistenţă care este foarte important”.

Acesta a spus că de partea profesională se va ocupa coordonatorul Grupului de lucru pentru incluziunea socială a grupurilor marginalizate, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, András Lóránd, iar partea logistică este coordonată de echipa primăriei.

Korodi Attila a punctat că se colaborează cu mai multe organizaţii „pentru a interveni şi ajuta fiecare grup, categorie de oameni, de la copii foarte mici, şcolari până la adolescenţi şi adulţi, pentru a fi organizate nu numai programele de aici, ci a fi parte într-un program de mentorat şi de ajutor permanent, pentru că viaţa i-a adus pe aceşti oameni, aceste familii într-o situaţie foarte complicată”.

„În Miercurea Ciuc, ceea ce am observat şi s-a întâmplat acum este rezultatul unei abordări foarte greşite”

„Vreau să vă spun un lucru: ceea ce s-a întâmplat în ziua nefericită de joi noaptea se putea întâmpla oriunde şi se poate întâmpla oriunde şi în România, dacă autorităţile locale nu reuşesc să intervină din timp şi să scadă presiunea care există asupra acestor colonii unde trăiesc oameni la limita subzistenţei. Şi nu vorbim numai de romi. Pot fi şi maghiari, şi români, efectiv vorbim de oameni care trăiesc în subzistenţă. Şi în Miercurea Ciuc, ceea ce am observat şi s-a întâmplat acum este rezultatul unei abordări foarte greşite. Este important ca să nu punem sub preş aceste probleme, ci pas cu pas, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an să facem paşi în această direcţie”, a spus edilul.

Conform acestuia, grupurile de oameni care trăiesc la limita subzistenţei trebuie ajutate de autorităţi şi societatea civilă pentru a ieşi din această situaţie.

„Viaţa ne-a dat ca acest program pe care începem să-l derulăm zilele acestea şi care va dura ani la rând să-l începem într-o situaţie de criză, din păcate. Dar, indiferent dacă e situaţie de criză sau nu, aceste familii, aceste grupuri care trăiesc în subzistenţă trebuie ajutate investind în servicii sociale, trebuie ajutate investind în spaţii locative şi investind în centre care pot permanent să ofere o şansă de a ieşi din această situaţie, pentru că copiii nu au nici o vină. Poate că părinţii au ajuns într-o situaţie deosebită, poate şi din vina lor, dar nu neapărat, dar copiii nu au nici o vină. Şi atunci trebuie să ştim să lucrăm şi să facem paşi. Eu sper şi aici aşteptăm tot sprijinul nu numai din partea instituţiilor, ci şi, cum s-a precizat, din partea instituţiilor guvernamentale ca să ajute acest program amplu care oricum trebuia să-l începem şi care să se desfăşoare în Miercurea Ciuc, pentru că altfel nu vom putea evita alte situaţii de criză. Acestea se pot repeta oricând”, a explicat primarul.

În ceea ce priveşte mutarea persoanelor cazate la Sala Sporturilor în alte spaţii, Korodi Attila a spus că se lucrează în acest sens, însă „specialiştii spun că o mutare rapidă a acestor familii chiar de aici poate să agraveze situaţia”.

„Mulţumim tuturor pentru implicare şi rugăm comunitatea oraşului Miercurea Ciuc să aibă răbdarea cuvenită, pentru că o decizie pripită luată în privinţa acestei situaţii poate să dărâme ceea ce am construit zilele acestea”, a conchis Korodi Attila.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Sógor Enikő, care conduce echipa de lucru a primăriei, a evidenţiat că punctul forte în faptul că managementul de criză a reuşit de această dată „este solidaritatea dovedită de locuitorii municipiului, dar şi din alte oraşe, chiar şi din alte ţări”.

Borboly Csaba: „Problemele sociale în Miercurea Ciuc erau puse sub preş”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, prezent la conferinţă, a felicitat conducerea municipiului Miercurea Ciuc „pentru că a preluat o moştenire grea, cel puţin în domeniul social”. „Pentru că problemele sociale în Miercurea Ciuc erau puse sub preş şi eu cred că acum s-a ivit ocazia şi chiar ne putem gândi pentru soluţii pe termen lung, nu numai în Miercurea Ciuc, ci şi în întreg judeţul Harghita. Problemele cu categoriile defavorizate şi care necesită incluziune socială trebuie să fie pe tapet şi trebuie să fie pe primul loc”, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a afirmat că instituţia pe care o conduce este alături de Primăria Miercurea Ciuc şi că sunt discuţii şi cu alte primării din judeţ pentru a se găsi soluţii la acest gen de probleme, deoarece „copiii nu au nici o vină”.

„Noi suntem alături de Primăria municipiului Miercurea Ciuc şi totodată deja discutăm, avem dialog cu celelalte primării din Ciucul de Jos, astăzi (n.n. – marţi) vom merge şi în zona Cristur. Deci sunt zone din judeţul Harghita unde problemele se aseamănă şi trebuie să găsim soluţii pentru că acei copii, aceşti tineri (…) nu au nici o vină, cel puţin copiii, dar noi trebuie să venim cu înţelegere (…) şi trebuie să fim proactivi în aşa fel încât majoritatea societăţii, care din fericire nu este în această situaţie (…) să înţeleagă că trebuie să fim solidari”, a mai spus preşedintele CJ Harghita.

„Pe lângă faptul că oamenii au nevoie de o casă şi au nevoie de ajutor material, au nevoie mai mare de ajutor mental, moral şi de suport continuu”

Coordonatorul Grupului de lucru pentru incluziunea socială a grupurilor marginalizate, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, András Lóránd, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că de sâmbătă au intervenit şi oferă consiliere şi asistenţă persoanelor cazate la Sala Sporturilor mai multe organizaţii, cum ar Serviciul de Ajutor Maltez, Caritas Alba Iulia, Colegiul Psihopedagogilor sau DGASPC Harghita.

„Toate aceste organizaţii şi instituţii ne ajută cu oameni de specialitate – asistenţi sociali, psihologi, psihopedagogi – deoarece considerăm că în momentul de faţă, pe lângă faptul că oamenii au nevoie de o casă şi au nevoie de ajutor material, au nevoie mai mare de ajutor mental, moral şi de suport continuu”, a spus András Lóránd.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă se fac anchetele sociale ale fiecărei familii. După aceasta va începe un program în cadrul căruia oamenii vor fi ajutaţi să înţeleagă „cum trebuie trăit, cum trăim în societate, cum găsim un loc de muncă, cum trebuie crescuţi copiii ş.a.m.d. – un plan foarte complex”.

András Lóránd a subliniat că finalitatea proiectului este să-i ajute pe oamenii afectaţi de incendiu, în cazul acesta, să-şi trăiască viaţa în mod normal.

„Deci, aceşti oameni nu au trăit niciodată într-un mod normal, nici societatea, nici apartenenţa lor, nici economic nu au fost într-o stare ca să poată să decidă ce vor face ei cu viaţa lor. Noi vrem să ajungem la o fază unde ei vor avea posibilitatea, ştiinţa şi puterea de a decide ce o să facă cu viaţa lor. Şi pentru asta au nevoie de un suport social, moral, foarte-foarte mare. Dar nu numai ei. Pentru că lângă ei sunt o grămadă de persoane – români, maghiari, romi – care au nevoie de această activitate”, a declarat coordonatorul programului.

Acesta a mai punctat că ei trăiesc de pe o zi pe alta deoarece nu au altă posibilitate. „Trebuie să conştientizăm acest lucru: că ei nu acţionează, ei reacţionează la faptele sociale, economice întâmplate în fiecare zi. Acest lucru care s-a întâmplat la Şumuleu 33 într-un fel ne dă o posibilitate mare ca să începem acest proiect şi în al doilea rând este şi o responsabilitate foarte mare”.

András Lóránd a mai spus că un asemenea program este de lungă durată, însă e de părere că rezultatele vor fi vizibile în 4-5 ani, dacă va exista o colaborare eficientă.

Alimente şi bunuri necesare familiilor sinistrate în valoare de 300.000 de lei

Tot ieri, premierul Florin Cîţu a dispus distribuirea de alimente şi alte bunuri necesare familiilor sinistrate în urma incendiului din Miercurea Ciuc.

Produsele acordate ca ajutor umanitar de urgenţă constau în alimente (ulei, zahăr, făină, conserve) şi materiale de strictă necesitate (paturi, saltele, pături, saci de dormit, etc.). Valoarea acestora este de peste 300.000 de lei şi au fost scoase din rezervele de stat.

Reamintim că, joi seara, un incendiu violent a izbucnit la locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului reşedinţă de judeţ. În urma incendiului au ars total sau parţial 20 de locuinţe din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp. Din acea seară, peste 260 de persoane, din care aproximativ 140 de copii, au fost cazate la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, locuitorii municipiului, dar şi din alte oraşe dând dovadă de o solidaritate extraordinară, donând alimente, haine etc. şi oferindu-se ca voluntari pentru sprijinirea oamenilor afectaţi de incendiu.

Potrivit Biroului de presă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul metalic de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.