Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Profit de aproape 9,7 milioane de lei la Salina Praid în primele nouă luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Economic » Profit de aproape 9,7 milioane de lei la Salina Praid în primele nouă luni ale anului
Profit de aproape 9,7 milioane de lei la Salina Praid în primele nouă luni ale anului

Profit de aproape 9,7 milioane de lei la Salina Praid în primele nouă luni ale anului

Salina Praid totalizează, începând din ianuarie şi până la sfârşitul lunii septembrie, venituri de peste 33 de milioane de lei, profitul de aproximativ 9,7 milioane de lei înregistrat în primele nouă luni fiind în creştere cu 9,63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat, ieri, că în primele nouă luni ale anului profitul societăţii se ridică la 9.685.601 lei, faţă de 8.834.875 de lei în perioada similară din 2018, în creştere cu 9,63 % faţă de anul anterior.

„Înregistrăm creşteri şi anul acesta, în special datorită turismului. Este o creştere semnificativă şi anul nu s-a încheiat”, a precizat Seprődi Zoltán.

Peste o jumătate de milion de vizitatori au coborât în Salina Praid, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie numărul acestora fiind în creştere faţă de 2018. Dacă în perioada de referinţă a anului trecut au vizitat orăşelul din adâncul masivului de sare 556.494 de persoane, în primele nouă luni ale anului 2019 numărul turiştilor care au optat pentru baza de agrement din subteran – 583.623, potrivit statisticilor – l-a depăşit cu aproape 30.000. Potrivit directorului Seprődi Zoltán, cel mai mare număr de turişti care a coborât în subteran s-a înregistrat în luna august – 160.645 de vizitatori, faţă de 151.210 în august 2018. Tot în august anul acesta s-a înregistrat şi cel mai mare număr de turişti care a coborât în salină într-o singură zi, fiind vorba despre 7.300 de persoane, un număr impresionant care, însă, nu egalează recordul de 7.800 de vizitatori într-o singură zi, înregistrat în 2016. Potrivit acestuia, publicitatea care se face Transilvaniei în presa naţională şi internaţională a adus cei mai mulţi turişti la Praid.

„Cine vine în Transilvania, automat caută şi Praidul, în special oameni care vin la tratament. Chiar dacă baza noastră este una turistică, multe persoane sunt dirijate către noi de medici, care recomandă tratament în Salina Praid. În baza de agrement din salină, aflată la o adâncime mică, la 120 de metri, presiunea este mai mică, iar ventilaţia, asigurată de colegii noştri de la exploatare, este foarte bună. Majoritatea celor care ne vizitează sunt din ţară, dar avem turişti şi din Republica Moldova, din Ungaria şi din alte ţări din Europa”, a explicat directorul Seprődi. În opinia sa, creşterea numărului de vizitatori se datorează şi existenţei voucherelor de vacanţă.

Ştrandul Societăţii Naţionale a Sării de la Praid, cel mai mare cu apă sărată din România, a fost un alt obiectiv foarte căutat în sezonul estival al acestui an, numărul intrărilor înregistrate ridicându-se la 84.785, cu aproape 9.400 mai multe decât în 2018, când numărul acestora a fost de 75.428.

Situaţia contabilă definitivată pentru primele nouă luni ale anului arată încasări ce depăşesc 18 milioane de lei (18.076.219 lei) numai din activităţile de turism ale Salinei Praid, cu 12,52% mai mari decât în 2018, când valoarea acestora a fost de 16.064.624 de lei.

Producţia de sare realizată până în prezent este de 60.782 de tone. Cel mai mare contract a fost semnat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), căreia trebuie să îi fie livrată în această iarnă o cantitate de 57.000 tone de sare. O primă comandă, de 3.500 de tone, a fost onorată la sfârşitul lunii septembrie. Alte contracte, care însumează o cantitate de aproximativ 10.000 de tone de sare pentru drumuri în sezonul rece, au fost încheiate cu autorităţile judeţene şi locale din Harghita, Covasna şi Mureş. În septembrie, odată cu reluarea producţiei de sare pentru drumuri, a fost pusă în funcţiune şi instalaţia performantă de măcinare şi sortare a sării, în valoare de peste un milion de euro, achiziţionată de Salina Praid în primăvara acestui an. „Întregul proces de măcinare, sortare şi preparare a sării s-a mutat în subteran, rezolvând astfel o problemă de mediu, generată de praful de sare eliberat la suprafaţă de vechea instalaţie în timpul funcţionării. Noul sistem este automatizat, dispune de staţie de măcinare şi sortare, de sistem de desprăfuire şi, în cazul sării pentru drumuri, există posibilitatea tratării acesteia cu antiaglomerant”, a arătat directorul Salinei Praid.

Potrivit acestuia, anul viitor, după aprobarea Programului de Investiţii de către Consiliul de Administraţie, va fi demarată procedura de achiziţionare a unui utilaj de exploatare cu cap tăietor punctiform, cu o capacitate de producţie foarte mare. Anul acesta trebuie finalizat, însă, studiul de fezabilitate. Odată achiziţionat acest utilaj, s-ar putea renunţa la metoda de perforare, împuşcare şi havare, mărindu-se siguranţa în subteran, la 400 de metri, unde deja microfisurile create prin împuşcare generează probleme de stabilitate. Costurile acestui utilaj performant se ridică la 2,5 milioane de euro.

Veniturile totale realizate de Salina Praid, din vânzarea sării şi din turism, începând din ianuarie şi până la sfârşitul lunii septembrie totalizează 33.328.299 de lei, fiind cu 14,43% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când încasările au fost de 29.126.282 lei.

Salina Praid a fost denumită de specialişti „Solniţa Europei”, aceştia susţinând că, dacă sarea s-ar extrage la capacitate maximă din masivul de aproximativ 3 miliarde de tone, având grosimea de 3 kilometri, ar acoperi întregul necesar al bătrânului continent timp de un secol.

Terapia în minele de sare este folosită la Praid din anul 1960, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, locuri de joacă pentru copii, o zonă de gimnastică, cinematograf 3D, galerii de artă, o biserică pentru toate confesiunile, un parc de aventură perfect securizat şi o zonă panoramică cu vedere exterioară deosebită. Chiar şi acces la wireless, pentru cei care îşi caută sănătatea inspirând aerul sărat.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.