Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean este judecat pentru fapte de corupţie, amânat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean este judecat pentru fapte de corupţie, amânat
Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean este judecat pentru fapte de corupţie, amânat

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean este judecat pentru fapte de corupţie, amânat

Un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru fapte de corupţie, alături de alte 12 persoane, s-a judecat ieri, la Tribunalul Harghita, cauza fiind amânată pentru 3 martie a.c. Unul dintre motive a fost faptul că unul dintre inculpaţi, Mandache Cristian Daniel, care locuieşte în Iaşi, nu s-a prezentat la termenul de ieri. Motivul invocat, prin avocatul din oficiu care îl apără, a fost lipsa posibilităţilor materiale de a se deplasa în municipiul Miercurea-Ciuc. Totodată, acesta şi-a recunoscut fapta şi a solicitat să fie judecat în lipsă, însă instanţa a decis ca la următorul termen inculpatul să fie adus cu mandat.

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul preşedintelui CJ Harghita, a declarat că „acest inculpat a fost prezent la audieri la DNA şi acum ar dori să nu mai vină”. „Instanţa, conform noului Cod de procedură penală, trebuie în mod obligatoriu să îl cheme şi să-l întrebe ce părere are despre aceste acuzaţii, în ce condiţii le recunoaşte, ce efecte are etc. şi atunci instanţa a decis această chestiune, un element foarte important”, a spus avocatul lui Borboly Csaba.

Sergiu Bogdan a spus că recunoaşterea faptei de către Mandache Cristian Daniel nu îl va afecta pe clientul său, ba dimpotrivă. „Din punctul nostru de vedere nu ne afectează, pentru că în esenţă recunoaşterea se referă la chestiuni care nu au legătură neapărată cu d-l Borboly. În plus sunt şi alte efecte pozitive din recunoaştere: domnul respectiv ar putea fi audiat ca şi martor în continuare şi sub prestare de jurământ. Ceea ce înseamnă, teoretic, dacă eşti inculpat poţi să zici ce doreşti tu, dar ca şi martor trebuie să spui adevărul. Deci s-ar putea ca această poziţie a d-lui Mandache să ne fie chiar favorabilă, să garanteze cu un alt risc de răspundere dacă va declara lucruri neadevărate în legătură cu această cauză”, a mai spus avocatul. Acesta a amintit că în cauză mai există o situaţie similară, de recunoaştere a faptei, a reprezentanţilor unei firme. „Aici este o situaţie interesantă, pentru că iniţial ei au recunoscut o faptă de dare de mită către preşedintele CJ, după care nici procurorii nu au crezut, motiv pentru care acum recunosc altceva. Şi anume că totuşi ar fi participat la abuz în serviciu, dar problema este aceeaşi. E greu de imaginat că cineva să tot recunoască faptele, oricum se schimbă încadrarea juridică”.

Al doilea motiv de amânare s-a referit la o cerere de introducere în proces a asiguratorului ca parte responsabilă civilmente. „A mai fost un motiv de amânare, strict procedural, dacă greşelile de management eventuale, care sunt fapte din culpă, nu sunt infracţiuni, ar trebui să fie acoperite de asigurator pentru culpă profesională. Şi este un element important, trebuie întrebat asiguratorul dacă doreşte să participe la proces, în ce condiţii şi aşa mai departe”, a mai declarat avocatul preşedintelui CJ. În această situaţie, instanţa a dispus citarea asiguratorului pentru următorul termen.

Sergiu Bogdan a mai menţionat, la ieşirea din sala de judecată, că o excepţie de neconstituţionalitate invocată de apărători a fost soluţionată de Curtea Constituţională, care a spus că procedura de cameră preliminară trebuia să fie cu toate garanţiile unui proces echitabil. „Ceea ce nu s-a întâmplat. Asta e clar. (…) Noi de la început nu am crezut în această procedură, Curtea Constituţională ne-a dat dreptate, motiv pentru care credem că va fi o discuţie interesantă despre ce efecte va avea decizia în această cauză”, a precizat Sergiu Bogdan.

La termenul de ieri au fost prezenţi în sală, împreună cu apărătorii, ceilalţi 12 inculpaţi în acest dosar: Borboly Csaba, Sófalvi László (fost vicepreşedinte al CJ), Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gábor László, Biró Ema, Kosa Petru (primarul comunei Mihăileni), Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, Pálffy Domokos, Hargitay Ladislau Gavril.

De asemenea, ieri, în sala de judecată s-au aflat şi reprezentanţi ai părţilor civile constituite în acest proces: consilierul juridic din cadrul Consiliului Judeţean şi secretarul comunei Mihăileni.

XXX

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita este cercetat în acest dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Prejudiciul total produs judeţului Harghita ca urmare a activităţilor desfăşurate de cei 13 inculpaţi, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este conform rechizitoriului de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor de construcţii date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.